Emisiunile Denisei Rifai, de la Realitatea TV, care au devenit „virale” în online, au ajuns şi la CNA. Forul audiovizual a decis să dea o somaţie publică postului Realitatea TV pentru mai multe ediţii ale emisiunii electorale realizate de Denise Rifai, pentru prestaţia sa de moderator.
Dorina Rusu, membru CNA, cea care a şi propus sancţiunea, a invocat un articol din decizia CNA privind alegerile electorale. Mai precis, un articol, în care se menţionează, printre altele că realizatorii şi moderatorii emisiunilor şi dezbaterilor electorale au printre obligaţii „să formuleze clar întrebările, fără a fi tendenţioase sau părtinitoare”.
CNA a analizat în şedinţa de astăzi mai multe monitorizări ale principalelor emisiuni TV privind campania electorală de la principalele posturi centrale. Printre acestea, şi autosesizarea DorineI Rusu, membru CNA, Ora Primarului, de la Realitatea TV, emisiune realizată de Denise Rifai.
Este vorba de ediţiile din 13 mai, cu Laura Chiriac invitată, cea din 16 mai, cu Alexandru Nazare şi pe cea din 23 mai, cu Dan Cristian Popescu.
După votarea sancţiunii, Valentin Jucan, membru CNA, cel care a şi votat împotrivă, a spus că va cere reanalizarea acestei sancţiuni.
Din discuţiile de la CNA, pe acest subiect:
Dorina Rusu: „Am făcut această autosesizare ca un răspuns la reacţiile publice. Sigur, ridicolul nu poate să fie sancţionat, dar pe de altă part”e faptul că un moderator depăşeşte rolul pe care îl are. Nu să vorbească despre sandale şi să creeze o situaţie ridicolă. Doamna Denise Rifai a devenit celebră prin faptul că-şi pune invitaţii într-o situaţie ridicolă ca să le arate că dânsa e mai deşteaptă.”
Valentin Jucan, membru CNA: „Până la urmă, moderatorul poate să fie un actor care să intermedieze o discuţie între candidat şi public. La mulţi alţi jurnalişti li s-a părut ridicolă întrebarea „ce este acela un document”. Întrebarea era cât se poate de clară şi există o definiţie mai ales în dreptul administrativ a ceea ce înseamnă un document.
În momentul când tu vrei să candidezi la funcţia de primar sau nu reuşeşti din astfel de întrebări extrem de simple... Ridicolul a apărut din cauza invitaţilor care se bâlbâiau şi care imediat au început să se simtă isterizaţi de faptul că li se pun întrebări ridicole. Până acum am avut o campnaie în care moderatorul îl mângâia sau arunca cu acuzaţii. De data aceasta, a venit un moderator care a început să pună astfel de întrebări capcană la care nu te aştepţi.
Faptul că a îngtrebat un invitat câte locuri sunt într-un autobuz, a dorit probabil într-un mod stângaci să arate publicului că acel candidat habar nu are despre ce vorbeşte. Moderatorul a pus întrebări dificile. Că ele au fost adresate într-un mod stângaci, uneori, că nu au scos în evidenţă poate ce şi-ar fi dorit mderatorul. Asta nu înseamnă că postul, respectiv, moderatorul, pot să fie sancţionaţi în vreun fel. Nu pot să nu constat modul în care foarte mulţi jurnalişti au sărit la gâtul acestei tinere domnişoare, dându-i lecţii de jurnalism, terfelind-o în fel şi chip. Pe lângă gestul mişelesc de a o ataca în mod gratuit, ştiau foarte bine că îl atacă pe patronul postului.”
Radu Herjeu: „Faptul că au râs de ea, era de râs. Faptul că ali jurnaliştii au râs de ea... era de râs. Ce a făcut domnişoara Rifai nu are nicio legătură nici cu moderarea, nici cu campanie electorală, nici cu nimic. Să întrebi pe cineva despre praful de pe şinele de tramvai, nu are legătură cu nimic. Să lansezi prostia asta că nu poţi să-ţi iei nişte sandale decente cu salariul de 5.000 de lei nu are legătură cu nimic. Să baţi câmpii cu autobuzul care intră pe alee, deşi nu a fost vorba de aşa ceva, nu are legătură cu nimic. Legea spune ce ar trebui să facă o emisiune electorală.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Jucane, ai ratat ocazia de tăcea.
Ne-ai dezamăgit.