TVR nu se împacă cu ideea că nu a reuşit să ia drepturile pentru Euro 2016. Avea sau nu dreptul Pro TV să ia opţiunea free to air pentru meciurile Euro 2016? Oamenii din TVR sunt cei care au pus întrebarea, către CNA.
Oficialii Televiziunii publice au spus că Pro TV nu ar fi un post "free to air", "ieşind din must carry şi nemaiputând fi recepţionat de orice cetăţean".
CNA nu a dat un răspuns către TVR, urmând ca discuţia să se reia într-o şedinţă viitoare.
Ce au reclamat cei din TVR?
Emil Hossu Longin, şeful departamentului sport din TVR, în faţa CNA:
„Solicitarea noastră este să stabilim dacă Pro TV este în clipa de faţă asimilat unui post free to air, ieşind din must carry şi nemaiputând fi recepţionat de orice cetăţean. În lipsa unei clarificări, în condiţiile în care este recepţionat de toate firmele de cablu şi mâine intră într-un conflict cu RCS&RDS. Ce se întâmplă dacă RCS ar scoate postul din grilă?
„UEFA a dat pachetul free to air Pro TV-ului, care în opinia noastră nu este o televiziune free to air.”
„Noi am făcut această solicitare încă din 13 mai, când am aflat că Pro TV a licitat pentru acest pachet free-to-air. Fiind vorba de o licitaţie secretă, noi am făcut oferta către UEFA. Nu am fost informaţi cine a mai licitat. E clar că termenul este destul de strâns şi că această situaţie poate priva românii de meciurile importante ale acestui Campionat European. Dar noi vorbim aici de o situaţie care se poate repeta. Este a doua oară când Pro TV licitează pentru un pachet free to air, nefiind free to air.”
„Pachetul UEFA Champions League pe care Pro TV l-a luat se situează în aceeaşi categorie. Ei au licitat la un drept la care nu au acces. Asta se poate repeta în viitor. Urmează scoaterea la licitaţie a competiţiilor importante, preliminarii şi Campionatul European 2020, unde ne putem lovi de aceeaşi situaţie.”
CONTEXT. Postul public a trimis CNA, la jumătatea lunii trecute, o adresă prin care atrăgea atenţia asupra situaţiei Pro TV.
"Solicitatrea noastră este să stabilim dacă Pro TV este în clipa de faţă asimilat unui post free to air, ieşind din must carry şi nemaiputând fi recepţionat de orice cetăţean."
CNA, un răspuns diplomat
Membrii Consiliul Naţional al Audiovizualului nu au ajuns la un consens privind răspunsul la întrebarea adresată de TVR: "Este Pro TV un canal "free to air"?" Televiziunea publică a sesizat CNA invocând posibile încălcări ale legislaţiei, dat fiind că Pro TV, postul care deţine opţiunea „free-to-air” a Euro 2016 nu este o televiziune liberă la retransmisie, întrucât s-a retras din lista must carry.
Doi dintre membrii Consiliului au formulat în şedinţa de astăzi două variante de răspunsuri pentru postul public. Lorand Turos a fost de părere că cel mai potrivit răspuns ar fi acela că Pro TV nu este un post "free to air" pentru că retransmisia sa de către cablişti se face în baza unui contract comercial.
În acelaşi timp, Răsvan Popescu le-a propus colegilor săi să voteze următoarea variată de răspuns:
"Propunerea este de a răspunde că acest Campionat se încadrează în categoria evenimentelor de importanţă majoră. Şi să precizăm că începând cu data de 23 iulie 2013 Pro TV ne-a notificat că nu mai este în must carry."
Fiecare dintre variante a primit patru voturi, insuficient pentru a fi trimisă către TVR. În consecinţă, votul în acest caz va fi reluat într-o şedinţă viitoare.
Plângerea TVR, depusă înainte ca Pro TV să semneze pentru meciurile de la Euro
Chiar dacă a fost discutată abia acum, reclamaţia TVR a fost depusă la CNA încă de la mijlocul lunii mai, când Pro TV încă nu semnase pentru cumpărarea meciurilor de la Euro 2016, mai precis opţiunea Free to air.
Ce spunea TVR în acest document:
"Înţelegem demersul de imagine şi de business al competitorilor noştri, dar nu putem fi de acord cu nerespectarea regulilor şi reglementărilor în domeniul mass media”.
„Suntem de părere că vor exista telespectatori care nu vor putea urmări partidele din cadrul Campionatului de Fotbal 2016, inclusiv meciurile Naţionalei, dacă un post tv generalist care nu este liber la retransmisie ar cumpăra pachetul free to air”, au mai spus aceştia, precizând că un post Pay TV ar trebui să şi asume acest statut când doreşte achiziţionarea şi difuzarea unor producţii free to air, iar telespectatorii să fie informaţi asupra condiţiilor în care pot avea acces la programul respectiv.
TVR s-a oferit chiar să difuzeze pachetul free-to-air împreună cu Pro TV.
„Consumul TV în România este mare, este loc pe piaţă pentru toţi, dar trebuie să ne respectăm. Tocmai ca o garanţie a spiritului nostru de colaborare şi a dorinţei de a aduce Campionatul de Fotbal în cât mai multe case, ne exprimăm, aşa cum am făcut-o şi către deţinătorul de drepturi, şi deschiderea de a difuza acest pachet împreună cu alt post”, se arată în punctul transmis către CNA.
„Menţionăm că SRTv a înaintat acest punct de vedere despre preluarea pachetului free to air atât UEFA cât şi deţinătorului de drepturi, dar nu am primit încă un feedback”.licitaţie a competiţiilor importante, preliminarii şi Campionatul European 2020, unde ne putem lovi de aceeaşi situaţie.”
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, fragmente din discuţiile purtate astăzi de membrii Consiliului pe marginea solicitării TVR.
Valentin Jucan: "Noi avem o situaţie foarte certă in legătura cu acest post şi calitatea sa de free to air, nu este cu acces liber. Pro TV se găseşte pe 99 % dintre operatorii de cablu. Dar nu este liber la retransmisie pentru ca trebuie să-ţi faci un abonament, nu este free to air."
Radu Herjeu: "Opinia mea este că aşa cum este legislaţia noastră este foarte greu de oferit un răspuns, daca vom spune că nu este free to air se va înţelege că este pay TV, dar nu e pay TV. Înclin spre variantă să le spuneam că nu este în must-carry. Retransmiterea de către cablişti se face în baza unui contract."
Răsvan Popescu: "Trebuie să spunem articolul din lege care defineşte evenimentele de importanţă majoră."
Valentin Jucan: "Iaraşi e un gest emasculat, noi citim un articol din directivă şi ridicăm din umeri că nu ştim să-l interpretăm. E un fel de hai să ne spălăm pe mâini. Chiar atât de lipsiti de sânge suntem? Dvs., domnule Popescu, propuneţi să dăm un răspuns nesimţit, nu ni s-a cerut să dăm nişte articole şi să le reinterpretăm. Asta s-a întâmplat timp de 15 ani, răspunsuri fără curaj. Nu, ne-au cerut să spunem dacă Pro TV este sau nu free to air. Nu vă daţi seama cât de impertinentă este atitudinea asta?
Lorand Turos: "Niciodată nu s-a întâmplat ca Pro TV să fie singurul post care difuzează un eveniment de importanţă majoră, in absenţă TVR.
Viorel Vasile Buda: "Nu putem sa spunem ca Pro TV-ul încalcă legea. Sunt două categorii care participă la licitaţii, una pentru pay tv şi pentru ceilalţi, free to air. Pro TV dacă nu participă cu TVR-ul trebuie să participe cu ceilalţi."
Lorand Turos: Prezenta postului în oferta cabliştilor este pe bază comerciala din acest motiv nu putem considera acest post ca fiind free to air.
Comentarii
Cu alte cuvinte, (si spre deosebire de TVR care imi cere bani!!!), pot sa cot un fir pe geam si sa vad ProTV fara sa platesc nimic pentru asta. Restul e propaganda TVR...
O vom vedea doar la ”prietenii” voștrii de la Dolce Telekom ?
Scriu insa pentru a relua o intrebare pe care am mai adresat-o intr-un articol pe aceeasi tema: Pro Tv este retransmis de catre cablisti "pe bani", dar niciun cablist din primii 4 (adica peste 90% din piata de cablu) nu percepe suplimentar bani de la abonati pentru Pro Tv.
TVR insa, care se proclama "free to air" deoarece nu ia bani de la cablisti pentru retransmisie, incaseaza bani, cu japca as spune, direct de la toti romanii, ca au sau nu cablu/satelit, ca se uita au ba la TVR.
I-as intreba eu pe cei din CNA si pe cei din TVR: cine-i mai "free to air", TVR sau Pro TV? Cel care ia bani de la cablisti sau cel care ia bani de la toti romanii?
Prietenii TVR de la Romtelecom/Dolce stiu de ce!:))