Trei propuneri de amenzi, niciuna aprobată. Antena 3 a scăpat neamendată de CNA pentru victimizarea şi atacurile la adresa ANAF, când se vorbea despre evacuarea televiziunilor Intact, dar şi pentru acuzaţiile aduse Cameliei Bogdan, care a judecat cazul ICA, ce i-a adus condamnarea lui Dan Voiculescu.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a încercat ieri să sancţioneze postul de ştiri pentru cele două derapaje, dar fără succes. Membrii prezenţi la şedinţa nu s-au înţeles asupra amenzii.
Gabriel Tufeanu a propus 100.000 de lei, Florin Gabrea a considerat că ar fi potrivită suma de 50.000 de lei, iar în final Monica Gubernat a cerut amendarea Antena 3 cu 10.000 de lei.
Niciuna dintre aceste propuneri nu a întrunit şase votui, numărul necesar pentru a fi aplicată. În consecinţă, CNA va relua votul în acest caz, într-o şedinţă viitoare.
"Inclusiv pe noi ne-au indus în eroare sau cel puţin pe mine. Atunci a venit şi ANAF-ul şi ne-a explicat despre ce este vorba şi Consiliul a înţeles că nu îi dădea nimeni afară. Inclusiv pe noi ne-au indus în eoare, campania nu a ţinut o zi - două, a ţinut o săptămână două, pe post a fost publicată şi data la care trebuia să fie evacuată. Nu s-a întâmplat nimic nici după expirarea acelei date", Gabriel Tufeanu, membru CNA.
Radu Herjeu, membru CNA, despre cazul Camelia Bogdan - Antena 3:
Presupun că sunteţi de acord că în aceste emisiuni au fost aduse nişte acuzaţii domanei Camelia Bogdan, dar i s-au adus nişte acuzaţii foarte grave, nu doar moral ci şi penal. I s-a adus o acuzaţie că a luat 10.000 de lei de la Ministerul Agriculturii.
Am să vă citesc Art. 40 din Codul Audiovizualului care nu a fost respectat: 'în virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.'
Nu este normal să acuzi pe nimeni de absolut nimic fără să îi ceri punctul de vedere, nu mi se pare firesc, chiar dacă ai nişte dovezi serioase. Nu înţeleg acest refuz al moderatorilor, este o ignorare conştientă a acestor reglementări."
Reprezentanta Antenei 3 i-a răspuns lui Herjeu:
"Doamna Camelia Bogdan chiar credeţi că ar fi venit să-şi spună punctul de vedere? Refuză orice contact cu Antena 3. Nu este vorba despre solicitarea punctului de vedere. Doamna Camelia Bogdan refuză acest lucru."
Radu Herjeu:
"Eu sunt convins că nu aţi avut nicio încercare de a lua punctul de vedere al doamnei Cameliei Bogdan, dacă aţi fi încercat aţi fi spus pe post."
Florin Gabrea, membru CNA:
"Dumneavoastră sunteţi într-o cuşcă în care acuzaţi fără nicio problemă. Toate lucrurile s-ar fi clarificat într-o dezbatere."
La şedinţa CNA de ieri au participat următorii membrii CNA: Florin Gabrea, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu şi Radu Călin Cristea.
Articolele de lege în baza cărora putea fi amendată Antena 3:
- Art. 3 (2) din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
- Art. 40 cu 2 din Codul Audiovizualului: Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.
Despre emisiunile pe care ar fi vrut CNA să le sancţioneze ieri
CAZUL CAMELIA BOGDAN. În jurul datei de 10 februarie, Antena 3 a difuzat mai multe emisiuni în care s-a vorbit despre Camelia Bogdan, despre care s-a spus că în timp ce judeca Dosarul ICA, judecătoarea a primit 10.000 lei de la Ministerul Agriculturii, parte vătămată în Dosarul ICA şi a petrecut un sejur de două săptămâni la Poiana Braşov, în perioada 21 iulie-2 august 2014, în cadrul unui program finanţat de acelaşi minister.
Subiectul legat de judecătoarea Camelia Bogdan a fost prezentat pentru prima dată în emisiunea ”Sinteza Zilei” din data de 10 februarie.
Fragmente din emisiunile care au avut-o drept ţintă pe judecătoarea Camelia Bogdan:
10 februarie, La ordinea zilei
Dana Grecu:
"Inspecţia Judiciară, foarte important, s-a sesizat în cazul judecătoarei Camelia Bogdan! După dezvăluirile senzaţionale de aseară ale Grupului de Investigaţii Politice, potrivit cărora doamna încasase 10.000 de lei de la aşa-zisă parte vătămată, în dosarul Telepatia. Ministerul Agriculturii... Deci, încă o dată: partea vătămată era Ministerul Agriculturii, da? A luat bani de la Ministerul Agriculturii cu doar două zile înainte de a da sentinţa!"
11 februarie, La ordinea zilei
Vocea din off: "Camelia Bogdan a început să judece dosarul Telepatia în care Ministerul Agriculturii era parte vătămată. După care s-a dus două săptămâni la Poiana Braşov, la programul finanţat de partea vătămată. A luat 10.000 de lei de la Minister, s-a întors la Bucureşti şi, în timp record, a dat o sentinţă în favoarea părţii vătămate."
Mihai Gâdea (înregistrare ”Sinteza zilei”): "Totuşi, când aţi dat cu ciocănelul în masă, şi-aţi trimis nişte oameni la închisoare…mulţi, şi-aţi luat nişte sedii de televiziuni, nu v-aţi adus aminte că aţi luat nişte bani de la Ministerul Agriculturii?! Cât de simplu! Cât de simplu?! A luat bani de la o parte din proces!"
Fragmente din şirul de emisiuni în care Antena 3 s-a victimizat spunând că va fi evacuată de ANAF
15 februarie, La ordinea zilei
Moderatoarea Dana Grecu şi invitaţii săi au comentat în regim de Breaking News notificarea primită de la ANAF de către Antena 3 şi celelalte posturi TV ale trustului Intact de a evacua în cinci zile sediul în care se află în prezent.
Exemple de titluri pe burtieră: Antena 3, evacuată de FISC; Emisia Antenei 3 este ameninţată, Ordin de evacuare urgentă pentru Antena 1 şi Antena 3; ANAF şi-a trimis agenţii să ne scoată din sediu.
Radu Tudor:
"Adică această discriminare la care este supusă televiziunea noastră, modul în care se derulează această acţiune absolut abominabilă, în forţă, de tip stalinist, ne demonstrează că aceste autorităţi care sunt elementele consacrate ale regimului Băsescu, ce n-au fost eliminate, au o problemă personală cu Antena 3."
Sinteza zilei, 22 februarie, Mihai Gadea:
"Nu suntem hăituiţi doar noi şi familiile noastre. Nu suntem hăituiţi doar noi şi acest post de televiziune, nu! S-a trecut la un nivel mai sus! Sunt hăituiţi şi telespectatorii noştri; sunt hăituiţi şi cei care fac parte din acest public şi unii îşi exprimă pur şi simplu dorinţa „să moară”!"
Adrian Ursu:
"Cert este că în cazul dosarului “Telepatia” cu prelungirea sa până în zilele noastre, ordinul de evacuare a fost semnat de un penal, respectiv şeful Fiscului chiar în ziua în care era pus sub urmărire penală, semna ordinul de evacuare în baza unei zise sentinţe pronunţată de o judecătoare dovedită incompatibilă şi în grav conflict de interese pentru că a luat bani de la cealaltă parte din proces, pe baza unui rechizitoriu întocmit de un procuror multiplu penal, Emilian Eva şi folosind o expertiză a unui expert care nu era expert."
Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
Daca o televiziune manipuleaza privitorii, aduce injurii, face proteste si declanseaza un razboi civil, cu cat ar trebui amendati:
1. 100.000 lei
2. 30.000 lei
3. Nu ar trebui amendati, este libertatea presei si de vina sunt receptorii.