Posturile TV care difuzează competiţii sportive asupra cărora nu au drepturi pe teritoriul României nu intră în competenţa cabliştilor pentru a fi blocate. Aceasta este concluzia Consiliului Naţional al Audiovizualului din şedinţa publică de astăzi.
„Cabliştii, în momentul în care au un aviz de retransmisie, sunt obligaţi să retransmită acel post şi nu e treaba lor să verifice conţinutul. Ei sunt doar transportatori. În cazul în care se încalcă legea privind proprietatea intelectuală sau drepturi de autor, responsabilitatea e a postului. Cablistul e doar transportator, nu are responsabilitate în acest sens”, a explicat Lorand Turos, membru CNA.
Forul audiovizual a ajuns la acest subiect după ce a primit o adresă de la compania de cablu Akta, în care se arată că au fost atenţionaţi de Pro TV că trebuie să înceteze difuzarea, în grila de cablu, a meciurilor de fotbal de la Euro 2016, care sunt difuzate de alte canale străine. Postul TV a invocat în adresă articolul 75 din Legea Audiovizualului, ce prevede retransmisia programelor de către companiile de cablu.
„Vă rugăm să asiguraţi că sunt luate toate măsurile pentru ca meciurile menţionate (cele 23 pe care Pro TV le difuzează - n.r.) să nu fie retransmise (black-out - întrerupt semnalul - n.r.) în reţeaua dumneavoastră. În măsura în care vor fi difuzate pe canalele stăine pe care le retransmiteţi pe teritoriul României”, se arată în adresa Pro TV către Akta, document care a fost trimis tuturor cabliştilor, potrivit informaţiilor Paginademedia.ro.
Respectiv articol menţionează că CNA poate „restrânge temporar dreptul la liberă retransmisie a unui anumit serviciu de programe provenind de la statele membre ale Uniunii Europene dacă sunt îndeplinite cumulativ” mai multe condiţii, printre care „serviciul de programe încalcă explicit, semnificativ şi grav prevederile art 39 sau 40 (protecţia minorilor, respectiv, incitare la ură - n.r.)”.
Ce răspunde CNA companiei de cablu Akta:
„Dispoziţiile art 75 din Legea Audiovizualului, invocate de distribuitorul de servicii, nu sunt aplicabile întrucât problema în litigiu dintre Pro TV şi DCS (Akta - n.r.) nu vizează încălcarea „în mod vădit, serios şi grav” a măsurilor de protecţie a minorilor şi/sau interzicerea incitării la ură. Aspectele reclamate la DCS de către Pro TV ţin de o presupusă încălcare a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe. Sediul materiei dreptului de autor se află în normele stabilite de Legea nr 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe. pentru o încălcare a dispoziţiilor Legii nr 8/1996 radiodifuzorul are posibilitatea să-şi apere dreptul pretins încălcat în conformitate cu prevederile acestei legi”
Lorand Turos, membru CNA:
„Sunt de acord cu acest răspuns. Vreau să vă atrag atenţia că au fost cazuri în care tocmai pentru că unele posturi care deţineau drepturi de autor au trimis adrese către cablişti sau cabliştii, din propria iniţiativă, să nu aibă probleme, au scos canale sau, în loc de semnal, au pus o miră. Cabliştii, în momentul în care au un aviz de retransmisie, sunt obligaţi să retransmită acel post şi nu e treaba lor să verifice conţinutul. Ei sunt doar transportatori.
În cazul în care se încalcă legea privind proprietatea intelectuală sau drepturi de autor, responsabilitatea e a postului. Cablistul e doar transportator, nu are responsabilitate în acest sens. Şi ar fi chiar culmea să verifice 100 de posturi, pe care le retransmite, şi să verifice fiecare emisiune sau fiecare film, dacă acel post deţine sau nu drept de difuzare.”
Astfel de situaţii legat de drepturile din sport s-au mai întâmplat în trecut în România. Mai exact, canale de sport străine, disponibile la companiile de cablu din România, au difuzat competiţii sportive asupra cărora nu aveau drepturi pe teritoriul ţării noastre. În 2013, competiţia britanică Premier League, se putea vedea la Eurosport, cel care deţinea drepturile pentru România, dar şi la Digi Sport Ungaria - disponibil abonaţilor RCS din Timişoara (pe larg, AICI). Digi Sport Ungaria a fost nevoit să-şi codeze emisia pe intervalul meciurilor Premier League.
Un alt caz a fost chiar anul acesta, postul unguresc M4 Sport a intrat la companiile de cablu din România, având drepturi pentru Europa League, doar pentru Ungaria. Şi în acest caz, postul a codat emisia pe intervalul meciurilor, (detalii, AICI).
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Avand drepturi si pentru Champions League.. Scrieti articole ca sa va creasca numarul de afisari. Penibili!