Spotul Aqua Carpatica nu mai poate rula pe TV în forma actuală. Decizia a fost luată astăzi de CNA care a considerat că reclama în care se tot repetă „apa mea e mai puţin curată decât a ta” încalcă legislaţia audiovizuală.
Forul audiovizual a analizat în şedinţa de astăzi spotul Aqua Carpatica după ce a primit o sesizare din partea Patronatului Apelor APEMIN, în care se spune că spotul „induce în eroare consumatorii creând o stare de confuzie cu privire la calitatea celorlalte ape minerale îmbuteliate şi comercializate în România”.
„Spotul TV este oarecum o continuare a spoturilor anticoncurenţiale difuzate în cursul lunii mai 2012, în care s-a folosit de asemenea imaginea unor minori sugerând consumatorilor şi instigându-i să renunţe la achiziţionarea altor ape minerale îmbuteliate; De asemenea, spotul face trimitere la o aplicaţie pentru smartphone, aplicaţie în care se face publicitate comparativă;”, se mai arată în sesizarea APEMIN.
În plus, reprezentanţii APEMIN mai spun că „ideea de puritate absolută, care este în continuare indusă implicit în mintea consumatorilor. De asemenea, sunt induse noi idei: faptul că majoritatea apelor minerale din România sunt periculoase/toxice pentru sănătatea, în special, a copiilor, faptul că Aqua Carpatica este unica apă curată;”
În urma analizei spotului , membrii CNA au votat cu unanimitatea celor prezenţi intrarea în legalitate a reclamei. Mai exact, aceasta nu mai poate rula la TV în forma actuală şi trebuie modificată astfel încât să respecte legislaţia audiovizuală.
LEGISLAŢIA ÎNCĂLCATĂ.
ART. 93 Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale.
ART. 101 Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile.
Mi s-a parut jignitoare mai ales la adresa cumparatorului. Adica cel care va mai cumpara alta apa va fi considerat iresponsabil pentru sanatatea copilului lui.