Prima reacţie a CNA după protestele de duminică, cele în care a fost criticată şi lipsa de reacţie a forului audiovizual. În şedinţa de astăzi, prima după protestele de duminică, membrii au decis să dea un comunicat. Vor decide în a doua parte a zilei cum va suna comunicatul. Dimineaţă, au votat doar intenţia: dăm comunicatul.
Decizia a venit după schimburi de replici între membrii CNA. Pe de o parte, Florin Gabrea a fost cel care a propus luarea unei poziţii publice. De cealaltă parte a fost Radu Călin Cristea, care a calificat protestul drept unul "ilegal, neautorizat" şi, ca atare, "nu ştim cui să ne adresăm". Despre protestele de duminică pe TV, Radu Călin Cristea a menţionat că au fost reflectate "relativ echilibrat". Radu Călin Cristea s-a remarcat, de-a lungul timpului, în şedinţe, prin luări de poziţie favorabile posturilor din grupul Intact, în sesizările care le vizau.
Cum a decurs până la această oră şedinţa CNA, în continuare:
„Am solicitat aceasta punere pe ordinea de zi pentru ca mi sa parut ca tumultul si evenimentele care au luat o amploare deosebita si care au vizat si CNA erau de asa natura incat, dupa opinia mea, nu se putea trece cu vederea, nu numai pentru motivul ca oameni au venit la CNA ci si pentru ca cererile oamenilor privesc in mod nemijlocit si hotararile CNA”, a spus Florin Gabrea, membru CNA, cel care a şi propus luarea unei poziţii publice. Solicit CNA sa raspunda sub o forma sau alta acestor pretentii, doleante, cerinte, si sa nu ne facem ca nu au vorbit cu noi”, a mai adăugat acesta.
La momentul votului, nouă au fost pentru, doi, împotrivă. Au votat pentru: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Rasvan Popescu, Dorina Rusu.
Impotriva au votat: Monica Gubernat si Radu Calin Cristea.
Radu Calin Cristea si-a motivat votul impotriva spunand ca, dupa parerea sa, “nu e oportuna aceasta initiativa din cel putin doua ratiuni: in primul rand, nu stim cui sa ne adresam. In al doilea rand, pornind de la inceput, este vorba de un miting neautorizat, ilegal, asa ca in afara legii. Daca mitingul ar fi avut un organizator atunci cerea lui Florin ar fi intrat in discutii. In ceea ce priveste reflectarea pe TV la ultimul miting, parerea mea este ca el a fost relativ echilibrat.”
Monica Gubernat a declarat la randul ei ca “putem face si un comunicat, sigur, dar cred ca oamenii poate vor sa ne vada la serviciu macar de doua ori pe saptamana.”
Drept raspuns la declaratia lui Radu Calin Cristea, Dorina Rusu a declarat:
“Comunicatul domnului Gabrea se adreseaza ca toate comunicatele de presa opiniei publice, poporului, si cel din strada si cel care nu a fost. Si celor care considera ca CNA nu si-a facut treaba si celor care nu stiu ca CNA nu si-a facut treaba. Noi suntem garantii interesului public si informarii corecte. Aici e vorba despre noi, ca institutie, daca ne-am facut sau nu datoria. Cred ca ar trebui sa comunicam mai mult.”
Radu Herjeu a spus ca exista o problema de comunicare intre CNA si oameni, iar un comunicat ar fi oportun deoarece acestia “nu pot afla asta numai prin intermediul mass-media”, deoarece mass-media nu reflecta activitatea CNA “asa cum este”.
“Din pacate cetatenii nu pot afla asta numai prin intermediul mass-media. Dupa cum stiti, activitatea acestui consiliu nu este reflectat in mass-media asa cum este si mai ales a acelor membri care au activitate.
Stiti foarte bine ca orice articol de presa despre CNA este “aia de la CNA”. Nu exista nicio distinctie. Cetatenii cum sa stie daca nu le spunem noi? Noi avem o problema de comunicare, pentru ca nu se cunoaste specificul acestei institutii. Este anormal ca noi sa ne preocupam de cum sa ne scuzam”, a spus Radu Herjeu.
Gabriel Tufeanu:
“Eu sunt pentru comunicat. As mai mentiona faptul ca noi nu putem lua vreo masura inainte de difuzare, ci dupa.”
Rasvan Popescu:
“Si eu sustin varianta unei comunicari dar in forma restransa. Ca am luat act de protest, ca avem in lucru o serie de reclamatii, ca vor fi analizate cu celerite in prima sedinta.”
Radu Herjeu a propus doua forme de comunicat de presa, unul institutional si altul care sa contina si o opinie a Consiliului. S-a votat cu sase voturi pentru si trei impotriva forma institutionala a comunicatului de presa.
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Comentarii
Treaba lor este sa verifice daca si cum este respectata legea audiovizualului.
De fapt este doar o diversiune, ca sa abata atentia de la problema esentiala: faptul ca acesti ei nu-si fac datoria pentru care sunt numiti si platiti!