Membrii CNA nu s-au inteles din nou in luarea unei decizii de sanctionare pentru Romania TV. Consiliul National al Audiovizualului a amanat pentru a treia oara sanctionarea postului Romania TV pentru o serie de abateri din patru emisiuni difuzate in luna ianuarie.
Care erau abaterile în cauză?
Într-una din emisiunile de pe România TV se vorbea de jurnalişti sau foşti jurnalişti care sunt spioni plătiţi din străinătate să denigreze ţara. În alta s-au făcut acuzaţii nesusţinute la adresa conducerii DNA şi a Laurei Codruţa Kovesi. Într-un alt program, a fost prezentat un clip in care portarul unui imobil, presupus a fi cel in care locuieste Laura Codruta Kovesi, a spus, printre altele, ca aceasta “arata ca un barbat” imbracata in pantaloni.
In sedinta de azi, membrii CNA au rediscutat un caz inceput in sedinta din 21 februarie, continuat in sedinta din 23 ianuarie si reportat pentru sedinta de azi. Nici azi insa nu au ajuns la un consens, cazul fiind amanat pentru sedinta viitoare.
Azi sunt prezenti noua din cei unsprezece membri CNA: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsoya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monia Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.
Lipsesc Laura Georgescu si Radu Calin Cristea.
- Cazul a fost prima data pe ordinea de zi a sedintei CNA din data de 21 februarie. La acel moment insa s-a decis reluarea votului pentru sedinta din data de 23 februarie, pentru ca cele trei propuneri de sanctionare facute nu au intrunit numarul necesar de voturi.
Initial au fost trei propuneri, facute de Valentin Jucan - 100.000 de lei, Florin Gabrea - 70.000 de lei si de Monica Gubernat - 15.000 de lei. In final au ramas insa doar propunerile facute de Florin Gabrea si de Monica Gubernat.
- In sedinta din 23 februarie situatia s-a repetat, dupa trei tururi de vot nu a existat nicio propunere intermediara, iar cele doua propuneri nu au primit nici de aceasta data numarul necesar de voturi. Concluzia? S-a hotarat rediscutarea sesizarilor in sedinta de astazi.
- Astazi au fost rediscutate sesizarile si au fost supuse din nou la vot cele doua propuneri, dar si o a treia propunere de 20.000 de lei, facuta de Radu Herjeu. Dupa trei tururi de vot, niciuna din cele trei propuneri nu a intrunit numarul necesar de voturi, astfel ca s-a decis reluarea votului in urmatoarea sedinta.
Mentionam ca, potrivit informatiilor primite de la membrii CNA, daca nu se va lua o decizie in acest caz, sesizarile se claseaza.
Despre ce emisiuni este vorba?
Emisiunea Editie de seara din data de 05 ianuarie, în cadrul căreia s-au facut afirmatia ca mai multe persoane, majoritatea jurnalisti sau fosti jurnalisti sunt spioni platiti din strainatate ca sa denigreze tara. In ciuda acuzaţiilor, moderatorul emisiunii, Victor Ciutacu, nu a cerut nicio dovadă şi nu a încercat să le contacteze, pentru a le cere un punct de vedere. Printre persoanele la care se facea referire era Roxana Dascălu, fost jurnalist Reuters sau Sabina Fati, jurnalist România Liberă.
Emisiunea Editie de seara din data de 12 ianuarie, in care persoanele prezente facut acuzaţii nesusţinute de argumente, care au pus sub semnul întrebării “probitatea morală şi profesională a conducerii DNA, a procurorului şef direcţie şi a procurorilor şefi adjuncţi. În cursul emisiunii, moderatorul s-a complăcut în postura de susţinător al acestor acuzaţii”, se arata in sesizarea trimisa de DNA.
Emisiunea Romania la raport din data de 13 ianuarie, in care a fost prezentat un clip in care portarul unui imobil, presupus a fi cel in care locuieste Laura Codruta Kovesi, a spus, printre altele, ca aceasta “arata ca un barbat” imbracata in pantaloni.
Emisiunea Editie de seara din data de 26 ianuarie, in care fostul ministru al Apararii Corneliu Dobritoiu a afirmat ca a fost amenintat de Laura Codruta Kovesi. In sesizarea trimisa CNA, aceasta a declarat ca acea convorbire despre care a vorbit Dobritoiu “nu a existat, cei doi nediscutand niciodata, in nicio imprejurare”.
Valentin Jucan a vorbit despre faptul ca o amenda mica nu rezolva neaparat o problema, observand ca radiodifuzorii repeta aceleasi abateri pentru care au fost initial sanctionati.
Valentin Jucan:
“In momentul in care un radiodifuzor primeste, de exemplu, o amenda de 10.000 de lei pentru incalcarea articolul 2, comportamentul care se asteapta este ca macar articolul 2 sa nu mai fie incalcat. Dupa care CNA este sesizat si da din nou amenda asta. In momentul in care CNA da aceleasi amenzi si televiziunile incalca aceleasi articole, unde este problema, la CNA sau la televiziuni?
Rostul sanctiunilor noastre nu este de acela de a se transforma intr-un abonament, noi aici nu trebuie sa dam o valoare incalcarii de lege si ei sa plateasca. Rolul este acela de a se corecta un comportament. Problema este la noi, ca permitem un astfel de comportament prin intermediul sanctiunilor pe care le dam.”
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Comentarii