CNA a „încercat” să amendeze România TV pentru înregistrările cu Sebastian Ghiţă, dar n-a putut. O singură propunere, dar care n-a atras numărul suficient de voturi, şase, pentru a fi aprobată.
S-a propus amenda maximă, de 45.000 de euro, dar a picat la vot. Interesant este că, deşi patru membri CNA au fost împotrivă, nu au venit cu o contrapropunere, de altă valoare, aşa cum se întâmplă de obicei. Mai mult, doi dintre membri CNA care au votat împotrivă nu şi-au motivat gestul. Este vorba de Laura Georgescu (propusă de Guvernul Ponta) şi de Monica Gubernat (propusă în Consiliu de PSD).
Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa de astăzi mai multe emisiuni de la România TV în care au postul a difuzat înregistrări cu Sebastian Ghiţă, după ce acesta a fost dat dispărut.
Discuţiile au durat mai bine de o oră, iar la momentul propunerilor, Valentin Jucan a propus 200.000 sancţiune (amenda maximă), invocând articolele ce vizează informarea corectă, dreptul la propria imagine, obligativitatea moderatorului de a cere interlocutorului să probeze afirmaţiile pe care le face şi asigurarea imparţialităţii.
La momentul votului, doar cinci, din cei nouă prezenţi, au votat pentru. Trei au fost împotrivă.
Pentru au fost Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu şi Dorina Rusu.
Laura Georgescu, Monica Gubernat, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu au votat împotrivă.
Doar doi dintre membrii şi-au motivat votul, Radu Herjeun şi Răsvan Popescu.
Radu Herjeu: „Înainte de a vota, mi s-a parut prea mare cuantumul şi doresc ca înainte de a vota o astfel de amendă să aflu opinia postului şi să ştiu de la post daca există sau nu solicitarea de care vorbeam. Dacă solicitarea există, lucrurile de schimbă. De aceea, nu am făcut alta propunere. Înainte de a face un pas, vreau să mă asigur că dânşii nu au avut acele solicitări.”
La rândul său, Răsvan Popescu a declarat: „Subscriu cu ceea ce a spus domnul Herjeu. Este şi inediul acestui caz care ne face reticenţi. Într-o situaţie de genul asta, faptul că votul se reia, nu cred că e neapărat un lucru rău. Ţineţi cont totuşi că e un caz în care interlocutorul nu mai poate fi întrebat nimic, nu mai e prezent şi totul devine o problemă de comentarii în studio.”
Laura Georgescu şi Monica Gubernat nu au dat nicio explicaţie legată de refuzul votului.
Dorina Rusu:
Ce s-a intamplat in aceasta campanie de la RTV are in foarte mica masura legatura cu informarea corecta. O sa pornesc de la ceea ce prevede Codul deontologic al jurnalistului RomaniaTV in care se spune foarte clar ca patronul nu poate impune politica editoriala, dar ce au facut ei ce este? Este exact ce au spus in Codul Deontologic ca nu o sa faca. In cadrul acestei campanii este evident ca ei si-au incalcat cu totul acest Cod. Nu mai zic ca se incalca legislatia audiovizuala si Constitutia pe care o invoca.
Valentin Jucan:
Prin modul in care postul abordeaza aceste subiecte, eu inteleg ca postul isi propune subminarea unor autoritati ale statului.
Eu nu am vazut un punct de vedere exprimat la postul respectiv preluat de la autoritarile in cauza. Niste fragmente scoase din context au fost difuzate de acest post. Regia in care au fost facute aceste inregistrari, cu mici fragmente din care nu putea reiesi ca afirmatiile sunt adevarate, cred ca situeaza postul TV intr-o culpa fata de Legislatia Audiovizuala.
In zecile de ore care au urmat dupa acestor inregistrari concluzia a fost una si aceeasi: un atac catre o persoana din SRI si un atac impotriva procurorului-sef al DNA. Niciuna din inregistrari nu evidentiaza activ institutia ci, parerea mea, vizau inlaturarea persoanei.
Evident ca nu au verificat materialele din moment ce este vorba de patronul si finanatorul postului. Evident ca a procedat gresit postul, altfel in momentul in care au primit inregistrarile ar fi trebuit sa puna mana pe telefon si sa-i sune pe cei in vizati. Este inadmisibil cum acest post nu a reusit catusi de putin sa respecte legislatia audiovizuala. Politica editoriala s-a transformat intr-o miza personala.
Modalitatea de manipulare era dupa manual. Cei care s-au uitat la postul respectiv, au intrat intr-un automatism si nici nu mai sesizau ca probele respective nu au mai fost prezentate. Orice se prezenta avea forma unui adevar suprem. Postul a actionat cu buna stiinta, nu din eroare, nu din greseala. Postul a stiut exact ce face, si-a asumat acest lucru.
Au fost 12 emisiuni monitorizate pe parcursul unei luni. Sunt 12 pentru ca au fost monitorizate emisiunile imediat dupa publicarea inregistrarilor, nu am apucat sa monitorizam toate emisiunile pentru ca se bloca de-a dreptul institutia.
Radu Herjeu:
Le recomand celor care vor sa vada cum se face Televiziune sa urmareasca serialul Newsroom (serial produs de HBO - n.r.). Sigur ca este o utopie pentru Romania sa discutam despre cum trebui sa fie facuta televiziunea.
Cand faci astfel de dezvaluire iti trebuie o solicitare in scris oficiala, nu sa dai un telefon. Sigur, sunt convins ca nu ar fi venit. Dar asta nu e treaba mea, e a institutiei. Mai e o problema: niciun post TV care a preluat dezvaluirile lui Ghita nu a avut puncte de vedere de la institutii sau de la persoane. Presupun ca nici nu le-au solicitat in mod oficial, dar sper sa gresesc.
Monica Gubernat:
Nu vreau sa se inteleaga ca CNA considera ca exista subiecte sau institutii tabu pentru presa. Cu cat informatiile sunt considerate mai de interes public, obligatoriu trebuie sa respecti legislatia.
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Comentarii