Membrii CNA au dezbatut azi decizia propusa de Gabriel Tufeanu, membru CNA, in luna decembrie, care ar obliga cablistii sa-si ordoneze grilele in functie de tematica programelor.
Companiile de cablu sunt insa nemultumite de aceasta propunere. Reprezentanţi ai marilor cablişti, prezenţi în şedinţa CNA de astăzi, au vorbit despre impactul pe care aceasta decizie il va avea asupra abonatilor, afectarea politicii comerciale cu televiziunile, dar si lipsa unei reglementari clare in acest sens, la nivel international.
Gabriel Tufeanu, membru CNA, a propus in luna decembrie un proiect prin care sa oblige companiile de cablu sa-si aseze grilele dupa tipul de program. Proiectul a fost ulterior trimis spre dezbatere publica. Detalii, pe Paginademedia.ro.
Orange, UPC, Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) si Asociatia de Comunicatii Electronice din Romania (ACER) au venit astazi la CNA cu obiectii la aceasta propunere.
Ce nemultumiri au avut cablistii?
- UPC a fost reprezentat azi la CNA de Mirela Bomboe si de Cornel Marian. Acestia au prezentat sapte situatii in care compania de cablu ar intampina dificultati, in cazul in care propunerea va fi implementata:
1. Stabilirea ordinii canalelor la abonati va fi influentata de tehnologia televizoarelor pe care abonatii le detin.
2. Stabilirea ordinii canalelor la abonati va fi influentata de propria optiune a abonatilor.
“In primul consideram ca stabilirea ordinii canalelor la abonati este influentata pe de-o parte de tehnologia televizoarelor si pe de alta parte de propria optiune a abonatilor. Aranjarea pe frecventa nu influenteaza ordinea canalelor in cazul abonatilor care au set-top boxuri, pentru ca acestea au o ordine de canale predefinita”, a spus Mirela Bomboe.
3. Decizia va afecta indeplinirea unor obligatii contractuale ale cablistilor cu televiziunile.
“Stabilirea stricta a modului e stabilire stricta a canalelor este de natura sa afecteze indeplinirea unor obligatii contractuale pe care noi le avem deja stabilite, intrucat exista radiodifuzori care doresc incheierea contractelor de distributie numai in conditiile in care li s-a dat o anumita pozitie in grila de programe”, a adaugat aceasta
4. Propunerea nu este compatibila cu noile tehnologii de care dispune UPC, mai precis telecomenzile adresate copiilor pe care le detine UPC.
“Noi avem un serviciu prin care oferim copiilor o telecomanda speciala prin care abonatul respectiv ii da telecomanda copilului sau parintele ii programeaza astfel incat copilul nu are acces la orice canal si doar la cel stabilit de parinte pe telecomanda respectiva. Sunt 30.000 de astfel de telecomenzi”, a spus Cornel Marian.
5. Proiectul nu este in concordanta cu Legea Audiovizualului. De ce?
Potrivit Mirelei Bomboe, “proiectul de decizie nu este in concordanta, consideram noi, cu legea audiovizualului, intrucat, conform legii, exista doua categorii: canale generaliste si canale tematice. Ele sunt definite in mod distinct ca si categorii distincte in lege. In momentul in care ne exprimam prin acest articol practic excludem generalistele, ele raman undeva in afara, intrucat generalistele nu pot fi considerate canale tematice.”
6. Nu exista criterii clare in proiectul de modificare dupa care sa se realizeze aceasta grupare.
“Consideram de asemenea ca incadrarea canalelor in anumite categorii tematice nu este posibil astfel cum este redactat textul de decizie intrucat nu exista criterii clare, distincte, in care sa se realizeze aceasta grupare.”
7. Nu este specificat un termen pentru alinierea cu noua decizie.
“Proiectul de decizie nu prezinta un termen fata de care sa se implementeze aceasta grupare, avand in vedere ca, in masura in care dumneavoastra veti considera necesara aceasta abordare, va fi necesara implementarea unui termen pentru aceasta masura.”
Gabriel Tufeanu a sustinut ca obiectiile invocate de UPC nu sunt intemeiate, din moment de acest cablist este aliniat deja la cerintele solicitate in proiectul propus de acesta.
Gabriel Tufeanu:
“Legat de influenta tehnologiei televizoarelor, in ordine alfabetica le trimite un operator de cablu in momentul acesta, dumneavoastra nu le trimiteti in felul acesta. Chiar le aveti grupate, deci nu stiu ce va deranjeaza. Problema cea mai mare pe care o aveti dumneavoastra ati rezolvat-o fara aceasta decizie. Deci nu sta in picioare aceasta chestiune.
Eu nu ma refer la cei care au set-top box, si dumneavoastra aveti clienti care nu au set-top box, ci au C.I card (card inteligent). In acea situatie ele nu se pot ordona si vin by default, cum le ordoneaza operatorul de cablu. Nici macar din televizor nu se pot reaseza, tehnic.”
Cornel Marian, reprezentant UPC:
“In digital notiunea de aranjat in frecventa este oarecum fortata pentru ca semnalul digital este sub forma numerica, deci informatia corespunzatoare fiecarui canal primeste o eticheta, deci face parte dintr-un intreg si alocata acolo. Pe de alta parte, in sistemul digital sunt pachete in functie de optiunile abonatilor. Va fi foarte greu sa le aranjam pe tematica.”
Gabriel Tufeanu:
“Le aveti aranjate pe tematica deja.”
Cornel Marian:
“Asa este, dar daca noi avem pachetul de baza, va trebui sa avem o acoperire cat mai larga pentru abonati. Va trebui sa avem si oferta pentru asta. Privit in ansamblu ele sunt sectionate, adica nu am dat oferta de 200 de canale in care primele zece canale sunt de stiri, apoi zece generaliste, apoi zece animate. Ele vor fi in pachet canale de stiri, generaliste, cu tematica de travel, etc.”
Gabriel Tufeanu:
“Legat de ingerinta in politica comerciala, a cerut cineva sa fie pus pe un loc anume?”
Cornel Marian:
“Da, foarte multi radiodifuzori doresc o anumita pozitie.”
Gabriel Tufeanu:
“Ordinea in cadrul pachetului respectiv e decizia dumneavoastra, pachetele, cum le aranjati, e decizia dumneavoastra. Eu am spus asa: in cadrul pachetului sa fie acelasi gen, chiar si genul generalist. Ordinea pachetelor e decizia dumneavostra. Nu e vorba de pozitie, e vorba de frecventa. Nu a spus nimeni sa fie un post pe pozitia T.
Referitor la telecomanda pentru copii, asta este o telecomanda care invata un canal. Adica vreti sa spuneti ca maine, daca, maine, de pe o frecventa mutati pe o alta frecventa telecomanda, ea nu poate fi setata pe aceasta frecventa?”
Cornel Marian:
“Poate fi setata, nu asta e problema, problema e impactul pe care il va avea asupra abonatilor. Vom avea probleme cu peste 30.000 de abonati.”
Viorel Vasile Buda:
“Daca intervenim acum, o sa ne sara in cap toti abonatii ca de ce am schimbat canalele.”
Cornel Marian:
“Am vrut sa scot in evidenta impactul asupra abonatilor in cazul unor modificari. Daca ele vor fi modificate, 30.000 de abonati ai acestui serviciu vor fi afectati. Problema care deranjeaza cel mai mult pe clienti este modificarea programelor din grila. In momentul in care vom opera modificari, va fi o avalansa de sesizari in call center. Vor trebui preveniti acesti abonati, vor trebui consiliati. Intr-adevar telecomanda invata, dar ea trebuie invatata, nu ea invata. Abonatul va trebui sa isi seteze pe telecomanda noile locatii.”
Mirela Bomboe, reprezentant UPC, despre textul proiectului de modificare:
“Textul este foarte interpretabil si nu are criterii clare in functie de care se realizeaza. Nu exista criterii foarte clare in functie de care se grupeaza canalele tematice. Fiecare post vine si isi declara un anumit continut, o anumita tema. Acest lucru nu este stipulat in lege. Noi putem sa o incadram intr-o categorie, si mai apoi sa fim in situatia ca este intr-un calup diferit.”
Gabriel Tufeanu:
“Legat de termenul de implementare, lucrul asta se poate implementa in maxim 24 de ore.”
Mirela Bomboe:
“E vorba de impactul la abonati in primul rand, pentru ca oamenii au setate canalele pe un anumit post si se vor trezi ca nu le vor mai avea acolo.”
Cornel Marian:
“E vorba de o suprareglementare care nu cred ca e binevenita.”
- Obiectiile prezentate azi la CNA de Asociatia Romana de Comunicatii Audiovizuale (ARCA) au tinut de modul in care decizia CNA va influenta abonatii companiilor de cablu, sistemul de masurare al audientelor, dar si activitatea comerciala a cablistilor cu televiziunile.
Potrivit informatiilor disponibile pe site-ul oficial, ARCA reprezinta 63 de companii, cu un total de 228 statii proprii (60 de statii TV si 168 de statii radio)
George Chirita, Director Executiv ARCA, despre efectele deciziei asupra abonatilor:
“Argumentul principal a fost deja vehiculat aici si a fost deja subliniat de domnul Buda. Impactul major va fi la implementarea sistemului care va solicita publicului sa isi rearanjeze reflexele de utilizare a telecomenzii. Lucrul asta se poate intampla destul de des. La fiecare introducere de un nou canal se poate deplasa tot ce urmeaza dupa el cu un numar sau doua canale care intra in categorii diferite, exista o deplasare cu doua pozitii.
Statistica spune de exemplu ca in ultimul an doua companii de cablu au facut o adaugare de aproape 14-14 canale. Daca lucrul asta se va continua si la fiecare luna vom avea o modificare de canal, va fi vorba de un stres pentru public.”
Despre impactul asupra sistemului de masurare al audientelor:
“Ar putea sa existe un impact in sistemul de masurare al audientelor care ar putea fi bulversat la fiecare moment de modificare de grila pentru ca exista si acolo setari in functie de pozitia programului pe telecomanda, din cele 1.200 de people metere care sunt distribuite. Asta ar putea sa impiedice interesele comerciale ale televiziunilor, pentru ca audienta este principalul motor al functionarii lor.”
Despre posibila ingerinta a CNA in politica comerciala a cablistilor:
“Un alt argument e faptul ca relatia intre televiziuni si cablisti este de natura comerciala. In aceasta situatie e ca si cum am fosta ca acest tip de relatie sa fie cumva fortata sa se desfasoare intr-un sistem grupat si nu formal, efectiv.”
- Asociatia de Comunicatii Electronice din Romania (ACER) a sustinut ideea propusa si de UPC si ARCA, aceea ca abonatii, in principal cei care au instalat un sistem analogic de cablu, vor fi afectati de aceasta decizie.
ACER reprezinta 26 de companii de cablu din Romania, potrivit declaratiilor reprezentantului ARCA prezent azi la CNA.
Alin Petran, reprezentant ACER:
“Referitor la analogic, vom avea o mare problema cu abonatii. In momentul in care vom incerca sa schimbam grila actuala, analogica, vom da peste cap acesti abonati. Va fi foarte greu. In alta ordine de idei, orice introducere sau schimbare a vreunui canal in aceasta grila, toate canalele de mai sus isi schimba numarul.”
In ceea ce priveste modul de transmisie digital, Alin Petran a spus ca problema principala tine de o lipsa unui sistem clar la nivel international in acest sens.
Potrivit declaratiilor lui Alin Petran, si abonatii la servicii digitale de cablu vor intampina probleme, dar si cablistii. De ce?
Alin Petran:
“In ceea ce priveste digitalul, problema nu e una de vointa. Daca va veti uita in reglementarile europene veti constata ca niciun reglementator nu a impus aceasta aranjare. Au recomandat. La nivel mondial nu a fost stabilit un sistem clar si concis.
In momentul in care eu voi transmite un semnal default de la statia mea de encoding si voi spune: in acest grup de frecvente am 17 televiziuni, acest mod de encodare va fi decriptat de televizor in piata, in sase feluri diferite. Modul meu de encriptare nu este cunoscut de toate felurile de procesoare din televizoare. Aceasta este problema. Ar trebui ca fiecarui detinator de televizor eu sa ii emit un anumit fel de semnal pa acelasi cablu. E imposibil. De aceea exista set-top boxul.
Daca dumneavoastra puteti sa obligati telespectatorii si abonatii nostri sa isi cumpere un set-top box sau o cartela C.I., aceasta problema pe care ne-o cereti se poate rezolva. In acest moment nu pot sa fac acest lucru. E ca si cum as impinge pe o conducta ape de culoare diferite si sa am pretentia sa imi curga diferentiat. Tehnic, nu se poate.”
Potrivit Directorului ACER, singura conventie acceptata la nivel mondial intre producatorii de procesoare TV si statii de emisieintre producatorii de procesoare TV si statii de emisie este cea legata de asezarea in ordine alfabetica a programelor in grila.
Radu Herjeu:
“Daca nu avem C.I. sau set-top box, dumneavoastra, cablist, aveti o ordine. Spuneti ca eu, care am un tip de televizor si colegul alt tip de televizor, sa prindem canale in alta ordine fata de cum le trimiteti dumneavoastra?”
Alin Petran:
“Exact. Aveti o varianta unitara, cea in ordine alfabetica. O alta impachetare pe care o fac eu, procesorul televizorului dumneavoastra o va vedea diferit fata de procesorul televizorului colegului.”
Radu Herjeu: “Acum dumneavoastra cum transmiteti?”
Alin Petran: “In ordinea alfabetica.”
Radu Herjeu: “Asta fac toti cablistii?”
Alin Petran: “Toti care nu au sistemul de management implementat prin set-top box uri sau cartele C.I.”
- Orange a venit cu o propunere de modificare a textului deciziei, ca in loc de “alocare in frecventa” a serviciilor, sa fie pus “alocarea in struct de oferta de servicii retransmise”.
Gabriel Tufeanu a raspuns solicitarii venite de la Orange, spunand ca “‘Alocarea in frecventa’ ca si termen a fost pus la sugestia domnului Petre Dinca, dansul a propus aceasta formula pentru ca ele sunt ordonate intr-o frecventa. E o chestiune tehnica de fapt si sa fie mai clara, concreta.”
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
De cînd au schimbat frecvențele,ma refer la UPC,ambele televizoare pe care le am au inceput sa trozneasca,se vede mozaic,îngheață imaginea,în condițiile în care la ambele am carduri,nu modem.
Răspunsul lor a fost să înlocuiesc cablurile,sa fac un întreg deranj in casa.
A fost inutil sa le spun ca eu de atîția ani nu am avut nici o problema cu televiziunea,totul a pornit de la schimbarea lor