CNA a amendat postul B1 TV cu 50.000 de lei pentru o serie de afirmatii defaimatoare la adresa Forumului Democrat al Germanilor din Romania si a minoritatii aromane din Romania. Silviu Manastire si Radu Banciu, in prim-plan.
Consiliul a avut in vedere doua editii ale emisiunilor Dosar de Politician si Breaking News, difuzate la B1 TV in 15 februarie, dar si o editie din 17 mai a emisiunii Lumea lui Banciu.
Despre ce s-a discutat in aceste emisiuni?
In cadrul editiei emisiunii Dosar de Politician din data de 15 februarie, moderata de Silviu Manastire, s-a discutat despre o investigatie realizata de ziarul Cotidianul, despre modul in care Forumul Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), infiintat dupa 1989, a preluat averea imobiliara a Grupului Etnic German, infiintat in 1940, care a perpetuat ideologia nazista.
Potrivit deciziei CNA, invitatii din emisiune, Dumitru Badagran-avocat, Radu Golban-profesor, Dan Tănase-jurnalist, Gelu Vişan-PMP, au adus acuzatii defaimatoare la adresa Forumului Democrat al Germanilor din Romania, find considerata a fi continuatoarea asociatiei cu ideologii naziste Grupul Etnic German, dar si ca readuce la viata organizatia nazista.
Acuzatiile nu au fost puse la indoiala de Silviu Manastire si nici nu a fost cerut un punct de vedere al unei parti adverse, potrivit CNA.
Subiectul a fost abordat si in emisiunea Breaking News din aceeasi zi, cand, in timpul discutiei dintre moderatorul Nelu Barbu si directorul ziarului Cotidianul Cornel Nistorescu, in calitate de invitat, pe ecran au aparut o serie de burtiere care au titrat:
- "Breaking News: Tun imobiliar, Cotidianul: Iohannis, beneficiar de case şi proprietăţi naziste"
- "Premieră sinistră în România, Hitleriştii reabilitaţi?"
- "FDGR a primit retrocedări după ce a devenit succesor al naziştilor"
Canalul de stiri a fost amendat si pentru o serie de afirmatii defaimatoare facute de Radu Banciu la adresa minoritatii aromane.
In cadrul editiei emisiunii Lumea lui Banciu din data de 17 mai, Radu Banciu a vorbit despre modul in care isi trata Gheorghe Hagi fosta sotie, a numit aromanii primitivi, mafioti, si a numit femeile din minoritatea aromana "vaci".
Declaratiile lui Radu Banciu, potrivit raportului de monitorizare intocmit de CNA
Radu Banciu, despre Gheorghe Hagi:
"Ţin minte aventurile cuplului Hagi la Madrid, atunci când el se ducea la antrenament dimineaţa, asculta şi el nişte manele în maşină până ajungea la centrul de antrenament al Realului, mă rog, stătea pe acolo, se antrena două ore, venea acasă, găsea vasele nespălate. O lua la bătaie pe asta, în fine, se certau.
La un moment dat, a trecut timpul, asta nu se dădea pe brazdă că ea îl luase pe Hagi de bărbat, până la urmă, nu luase pe unul de la şanţuri şi probabil că avea alte pretenţii de la bărbat-su, Hagi a anunţat că divorţează. Erau căsătoriţi din iulie 1990.
Cererea de divorţ înaintată de Hagi conţinea la un moment dat pe prima pagină următoarele amendamente: femeia îi pusese miere în cafea în loc de zahăr. Deci asta a fost chestiunea principală pe care Hagi a trecut-o.
Să vedeţi totuşi ce fel de om e, da? Deci el s-a căsătorit cu una şi când a divorţat a scris în cererea respectivă că femeia îi punea miere în loc de zahăr în cafea. Asta l-a scos pe Hagi din minţi şi a doua era că nu spăla vasele."
Radu Banciu, despre femeile aromane:
"La ei, după cum ştiţi, în regnul lor, femeia nu este departe de a fi tratată ca un animal. Şi Gigi o spune mereu:,,De ce? Femeia e o proastă, n-are nici o treabă, da? Femeia, Dumnezeu aşa zis, să stea acolo. Păi acolo stă. Că aşa vrea Becali.”
Deci la ei femeia este tratată în general în modul ăsta dar n-au încotro pentru că aşa este, sunt primitivi şi atunci ei trebuie să se căsătorească între ei. Îţi rup ăştia picioarele, mafioţii lor, albanezii lor, dacă cumva te duci şi obţii un mariaj în altă parte, vezi Doamne, n-are voie unul s-o trateze cu blândeţe.
Da, ia de bărbat un român sau un bulgar sau un vietnamez, ăla poate că o tratează firesc, normal, ca pe un om, n-o tratează ca pe o vacă. Şi atunci sigur că lucrurile se complică, vin ăia peste tine, ştim cum sunt tradiţiile la popoarele aste din comuna primitivă."
Decizia de sanctionare cu amenda de 50.000 de lei a fost propusa de Radu Calin Cristea si a fost votata de sapte din cei opt membri prezenti in momentul votului: Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.
Impotriva a votat Monica Gubernat.
De la sedinta CNA de azi lipsesc membrii Orsolya Eva Borsos si Valentin Jucan. Laura Georgescu a fost prezenta la sedinta de azi, dar nu a fost in sala de sedinta in momentul votului.
Care au fost articolele pe baza carora s-a propus sanctiunea?
Articolul 40
(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări epetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
Articolul 47
(3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.
Articolul 64
(1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Articolul 66
În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
Comentarii