Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis sancţionarea cu 12.000 de lei după ce în mai multe ediţii X Press, emisiune prezentată de Sabin Orcan la B1 TV, afaceristul Tiberiu Urdăreanu a fost numit mafiot şi securist.
Forul audiovizual a coniserat că în emisiunile incriminate, din perioada 22 - 27 iunine, au fost încălcate articolele de lege privind dreptul la replică (acesta a fost difuzat cu comentarii ale moderatorului), articolele privind limbajul injurios, infromarea corectă, imparţialitatea şi echilibrul.
Concret, în cadrul emisiunilor în cauză s-a discutat despre cum, cu o zi înaintea votării moţiunii de cenzură, Ministrul Comunicaţiilor, ar fi semnat „un ordin care supra reglementează piaţa semnăturilor şi a certificatelor digitale” în care principalul câştigător ar fi fost firma lui Tiberiu Urdăreanu.
Sabin Orcan a trimis către CNA un punct de vedere în scris, care a fost citit în faţa membrilor de către reprezentantul postului, Rareş Aniţa: „Referitor la domnul Urdăreanu: conform DEX, mafiot înseamnă un membru al mafiei, iar prin mafie se înţelege, pe lângă ogranizaţie de origine italiană, un grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte. Tiberiu Urdăreanu, trimis în judecată pentru fapte de corupţie, se încadrează perfect în această definiţie, cu atât mai mult decât vorbim despre mituirea unui politician de prim rang, fostul primar de Iaşi, care era şi vicepreşedinte al unui partid important. Chiar dacă Urdăreanu nu a fost condamnat încă definitic, el şi-a recunoscut faptele în faţa procurorilor şi a început să colaboreze cu aceştia devenind denunţător pentru a beneficia de o reducere a pedepsei”, a arătat Sabin Orcan, într-un punct de vedere trimis în scris la CNA.
„În prima emisiune, nu am făcut decât să citez câteva fraza dezvăluirea apărută în Romania liberă, în care era vorba de o ordonanţă de guvern care avantaja firma lui Urdăreanu, împotriva concurenţei, pe piaţa certificatelor digitale. A fost o dezvăluire în care se regăsea şi punctul de vedere al firmei domnului Urdăreanu. În a doua emisiune am citata in extenso din dreptul la replică trimis de şeful firmei lui Urdăreanu. Deci am dat cuvântul şi reprezentantului mafiei, adică acestui grup de indivizi cu îndeletniciri suspecte”, a mai adăugat Orcan.
Varianta de amendă de 12.000 de lei a fost una intermediară, după ce altre trei propuneri nu au reuşit să obţină cel puţin şase voturi. A fost o propunere de 15.000 de lei, de la Radu Herjeu, una de somaţie de la Dorina Rusu şi una de 10.000 de lei de la Florin Gabrea. Sancţiunea a primit şase voturi pentru Dorina Rusu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda şi Orsolya Borsos. Împotrivă au fost Dorina Rusus şi Florin Gabrea.
Din emisiunea XPress:
- Da, practic denunţător în serie pentru că domnul Urdăreanu înţeleg că umblă prin oraş cablat, practic umblă cablat, cam cum sunt eu acum doamnelor şi domnilor, cu lavaliera aicea, dar eu nu plec la redacţie sau acasă cu această lavalieră, domnul Urdăreanu umblă cu lavaliera pe el şi se mai întâlneşte cu nişte prieteni şi mai întreabă dacă mai vor nişte bani. Cam asta e situaţia. Ei, cum vi se pare chestia asta? Deci aşa arată guvernul acesta.
- Şi îi transmit pe această cale domnului Adrian Floarea, care mă ameninţă cu procese, că el crede că e ca la unitate la el acolo, la liceul militar, îi transmit că aştept cu nerăbdare să fiu dat în judecată, să sesizeze CNA pentru că vom continua să publicăm şi să dezvăluim toate legăturile mafiotului Urdăreanu, care şi-a recunoscut faptele, de altfel, la DNA.
- Sabin Orcan: (...) vă anunţ însă un lucru. Am primit un drept la replică de la un mafiot. Că în România mafioţii nu te împuşcă dacă eşti jurnalist, te ameninţă fie cu CNA-ul că acolo sunt nişte slugi ale politicienilor, fie te ameninţă cu procese şi cu zeci de mii de euro. Ei, pe mine mă ameninţă un mafiot, sigur, nu el direct, a pus un angajat de al lui, mafiotul se numeşte Tiberiu Urdăreanu şi mâine o să-i prezentăm dreptul ăsta la replică plin de minciuni şi de dezinformări de altfel, al angajatului domnului Urdăreanu, şi îi promit pe această cale că începând de mâine voi avea zilnic, sau cât oi mai apărea eu unul la B1 TV, o pastilă despre faptele de vitejie ale mafiotului Urdăreanu care a devalizat un miliard de euro din banii statului în afaceri IT la fel ca domnul Ghiţă. Domnul Ghiţă un miliard, Urdăreanu-UTI un miliard. Amândoi veniţi din Servicii. Domnul Ghiţă de la SRI şi domnul Urdăreanu de la Direcţia de Informaţii a Armatei. Şi de mâine ne ocupăm de mafioţi că ne place foarte mult subiectul acesta.
Legislaţia invocată:
Art 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
ART. 57
(1) Dreptul la replică va fi difuzat gratuit, fără comentarii ale radiodifuzorului, în termen de maximum 3 zile de la data aprobării cererii, în aceleaşi condiţii în
care drepturile sau interesele legitime ale persoanei au fost lezate: în cadrul aceluiaşi interval orar, al aceleiaşi emisiuni, în limitele aceleiaşi durate şi cu
precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.
ART. 40
(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente
ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate trebuie contactate şi invitate să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere sau nu a putut fi contactată prin încercări repetate, trebuie precizat acest fapt.
(2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et
altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut
acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.
(5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să
instige la violenţă.
ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
ART. 66 În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate
imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în
care problemele sunt în dezbatere publică.
ART. 67 În exercitarea dreptului lor de a-şi exprima opinii sau puncte de vedere în legătură cu subiecte de interes public, prezentatorii şi moderatorii trebuie să asigure o separare clară a opiniilor de fapte şi nu trebuie să profite de apariţia lor constantă în programe într-un mod care să contravină exigenţelor de asigurare a imparţialităţii.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii