Forul audiovizual a fost luat cu asalt, începând din această vară, cu reclamaţii venite de la suporteri. Toţi reclamau faptul că se spune în continuare Steaua, în loc de FCSB. Au voie comentatorii să spună Steaua? Ce zice CNA?
Forul audiovizual a analizat astăzi ştiri şi fragmente din meciuri ale FCSB, după ce a primit 386 de reclamaţii în perioada iunie - septembrie.
Posturile vizate au fost Pro TV, Pro X, TVR, Telekom Sport (fostul Dolce Sport), Digi Sport şi Digi24.
CNA a fost la un pas să interzică folosirea numelui Steaua. Nu a trecut la vot.
Ce s-a întâmplat la CNA, cine a propus interzicerea şi cum a decurs votul, în continuare:
Radu Călin Cristea a venit cu propunerea desomare de „intrare în legalitate” pentru posturile analizate, pentru încălcarea legislaţiei privind informarea corectă. Cu alte cuvinte, să nu se mai spună Steaua, ci FCSB.
„Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator să folosească, în aceeaşi frază, şi Steaua şi FCSB. Sunt extrem de supărat că văd că sunt chiar şi comentatori cu mare experienţă, de la care aveam alte aşteptări, şi care folosesc fără niciun fel de ezitare cuvântul Steaua. Chiar nu suntem capabil să acceptăm o schimbare de nume? Voi propune o decizie de intrare în legalitate. Dacă se vor observa perseverenţe în această eroare infantilă voi propune sancţiuni foarte drastice”, a spus Radu Călin Cristea.
Pe de altă parte, Monica Gubernat, membru CNA, a nuanţat puţin: comentatorii au voie să spună şi Steaua, dar să nu se afişeze şi scris pe ecran "Steaua", ci FCSB.
Viorel Vasile Buda, membru CNA, s-a declarat împotriva sancţiunii: „Nu voi vota nici un fel de sancţiune. Nu este ilegal. Nu este nicio lege care îi interzice unui comentator care spune stelişti.”
Propunerea lui Radu Călin Cristea a primit doar patru voturi, de la Monica Gubernat, Radu Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea.
Împotrivă au fost Valentin Jucan, Orsolya Borsos, Viorel Vasile Buda şi Dorina Rusu.
„Iată cum CNA şi-a bătut joc de o decizie a justiţiei din România”, a afirmat Monica Gubernat la încheierea votului.
Cum s-au apărat televiziunile:
Vera Secrieru, reprezentant Digi Sport şi Digi24:
„Pot spune că la Digi 24 sau Digi Sport nu au existat situaţii în care echipa să fie numită Steaua. Pe toate burtierele sau caroanele cu clasamente, cu palmares, a aparut scris FCSB. Au existat situaţii în care jucătorii au fost numiţi roş-albaştri sau stelişti, pentru că mai sunt şi scăpări în timpul unor comentarii. Într-un meci de fotbal cât de des poţi să spui FCSB-işti?”
Felix Drăghici, din partea Pro TV:
„Cred că totuşi spectrul destul de larg al erorilor arată faptul că este doar o tranziţie pentru că problema este puţin mai complicată. Sunt 56 de ani de istorie care brusc se anulează. Mutarea nu a fost contestată vreme de 14 ani şi s-a întâmplat oarecum dintr-o dată. În acelaşi timp, palmaresul Stelei este în dreptul celor de la FCSB la UEFA. Ceea ce face ca orice referinţă la trecută să fie la Steaua. E o nouă dimensiune a actualităţii româneşti. E o străduinţă. E o tranziţie pe care încercăm să orespectăm. Nu e atât de uşor.”
Adelina Sandu:
„Aţi văzut în monitorizare doar titrările şi ştirile unde se spunea Steaua, dar nu aţi văzut multitudinea de titrări unde foloseam FCSB. Asta în susţinerea ideii de perioadă de tranziţie şi totodată pentru un telespectator care nu este consumator de fotbal nu este uşor să spui FCSB.”
Cristina Gurău, din partea TVR:
„Această denumire este notorie conform legislaţiei române şi chiar şi legislaţiei internaţionale. Acelaşi exemplu îl putem utiliza şi cu denumirea „xerox” sau în emisiuni şi filme cu „adidas”. Se poate utiliza ca şi terminologie notorie”
Ce au spus membrii CNA:
Monica Gubernat, membru CNA:
„Nu puteţi să mă convingeţi că aţi titrat din greşeală sau neştiinţă Steaua pe ecran, nici TVR, nici Pro TV. În mod intenţionagt aţi titrat pe ecran Steaua, aţi făcut o pentru audienţă, încălcând dreptul la informare corectă.”
Radu Călin Cristea, membru CNA:
„Am văzut că afişaţi chiar şi la scor FC Steaua (în cazul TVR - n.r.). Eu rămân înmărmurit. Vă atrag atenţia că termenul de FCSB este funcţional din ianuarie 2015. Erau doi ani şi jumătate timp pentru tranziţia despre care vorbeşte dânsul (reprezentantul Pro TV - n.r.). Vă atrag atenţia că în liga a patra joacă clubul sportiv al armatei, Steaua, care are toate drepturile asupra moştenirii Stelei. Ori în clipa în care comentatorii dumneavoastră continuă să folosească acest termen, mi se pare că creează o zăpăceală totală la audienţe pentru că nu mai ştiu exact ce se întâmplă.
Nu mi se pare un titlu de glorie ca un comentator să folosească, în aceeaşi frază, şi Steaua şi FCSB. Sunt extrem de supărat că văd că sunt chiar şi comentatori cu mare experienţă, de la care aveam alte aşteptări, şi care folosesc fără niciun fel de ezitare cuvântul Steaua. E ca şi cum lui Constantinescu, la doi ani după ce a câştigat alegerile, îi spui Iliescu.
Chiar nu suntem capabil să acceptăm o schimbare de nume? Voi propune o decizie de intrare în legalitate. Dacă se vor observa perseverenţe în această eroare infantilă voi propune sancţiuni foarte drastice. Vă rog să transmiteţi colegilor pe care îi reprezentaţi. Pot să fiu îngăduitor cu fotbaliştii, care sunt mai tinerei, unii nu prea înţeleg, dar pe partea de comentariu, pe partea unde poţi să iei notă de o realitate care este atât de evidentă, cred că este impardonabile aceste confuzii. Chiar mi se pare un lucru infantil să discutăm despre povestea asta”, a încheiat Radu Călin Cristea.
Radu Herjeu, membru CNA:
„Dacă pe Ion îl cheamă Ion şi voi îi spuneţi Vasile, eu o consider o dezinformare. Vorbesc de articolul de lege nu ca altceva. Eu trebuie, ca membru CNA, să verific ca informaţiile prezentate de dumneavoastră să fie în conformitate cu realitatea. Şi informaţia în conformitate cu realitatea este că echipa lui Gigi Becali se cheama FCSB. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile. Din acest punct de vedere privim noi lucrurile nu că vă interzicem unui invitat să spună Steaua. Nu am ce să-i fac invitatului, sub nicio formă. Eu nu i-aş face nimic nici moderatorului că mai spune din când în când Steaua. Dar în momentul în care titrezi pe ecran Steaua Bucureşti te referi la altă echipă.”
Viorel Vasile Buda, membru CNA:
„Nu confuzează pe nimeni. Eu care ma uit la fotbal şi mă uit la Steaua şi ştiu în cupele europene joacă Steaua şi joacă steliştii. De aia sunt cap de serie chiar şi după turul trei, pentru că au palmaresul. Aşa cum zice cineva care spune că are pensie 6 milioane, ştiu că nu are 6 milioane de ron, ci 600 de lei, dar aşa vorbeşte. Pe informare corectă ar fi dacă pe mine m-ar deruta. Eu chiar mă uit la meci.
Înalta curte i-a interzis lui Becali ca în numele echipei să fie Steaua. Clubului i s-a interzis să se cheme Fotbal Club Steaua Bucureşlti. Nu le-a interzis televiziunilor, comentatorilor sau mie.(...) Serios acum. Nu este nicio confuzie. Eu care mă uit la meci. Ştiu cine e Steaua, cine a câştigat campionatul. Nu voi vota nici un fel de sancţiune. Nu este ilegal. Nu este nicio lege care îi interzice unui comentator care să spună noi, steliştii.”
Monica Gubernat:
„Sancţiunea nu se va da pentru comentariu, că au spus stelişti sau Steaua ci pentru faptul că s-a titrat pe ecran.”
Protv si-a promovat meciul cu "Steaua" (variatiuni : stelisti).
Brandul asta inseamna: atragerea de drepturi comerciale tocmai pentru folosirea unui nume,sigle, etc. ( uefa,palmaresul,etc., sunt chichite ; brandul steaua e in liga a patra momentan)
Ne este nicio confuzie,sponsorul casa de pariuri, a folosit reclama mincinoasa. In loc sa fie valorificat brandul de CSA Steaua, se mai merge pe chichite, iar CNA doarme in papusoi