Discuţii la CNA pe cazul relaţiei dintre RCS şi televiziunile locale, din lista must carry. Forul audiovizual a analizat în şedinţa de astăzi un amplu raport în care unele televiziuni locale sau regionale, care s-au declarat libere la retransmisie, se plângeau că nu sunt preluate de compania de cablu, deşi au trimis solicitări.
A fost luat în discuţie inclusiv faptul că unele posturi ar trebui să facă plăţi pentru diferite echipamente sau reţea de internet pentru a reuşi să intre pe reţeaua de cablu, deşi sunt posturi declarate libere la retransmisie.
După mai bine de o oră de discuţii între membrii CNA şi un reprezentant al companiei de cablu, forul a decis să someze compania ca din primăvara lui 2018 să respecte principiul must carry în ce priveşte televiziunile locale şi regionale: adică să aibă două televiziuni locale (pe fiecare oraş) şi două regionale, fără să perceapă costuri.
RCS susţine, pe de altă parte, că televiziunile locale trebuie să-şi acopere singuere costurile aducerii semnalului prin fibră optică de la studio şi până la RCS (la headend - staţie de recepţie şi distribuţie a semnalului).
Radu Herjeu, membru CNA, a solicitat raportul pe fiecare judeţ după ce a primit mai multe reclamaţii: „Am primit reclamaţii în fiecare post local din cele 150 de posturi locale şi regionale pe care le-am vizitat în ultimii doi ani şi jumătate. Pentru că singura lor problemă e cu dumneavoastră (RCS&RDS - n.r.): unii se plângeau că trebuie să dea sume exorbitante ca să-i băgaţi în seamă. Iar alţii se plângeau că nici măcar cu bani nu vreţi să-i băgaţi.”
„Oamenii spun că v-au făcut solicitare şi nu le-aţi răspuns. (...) Mie mi-au spus că au cumpărat de la dumneavoastră aparat, decodor, v-au pus semnalul şi tot nu aţi vrut să preluaţi până nu au plătit. Dumneavoastră le cereţi bani. Aţi camuflat aceşti bani sub formă de (servicii de - n.r.) internet. E treaba dumneavoastă şi a dânşilor. Pe mine mă interesează că nu sunt retransmise posturile care doresc să fie retransmise şi care, potrivit legii, au acest drept.”, a mai spus Herjeu.
Lucian Mihai, reprezentantul RCS în relaţia cu CNA, a spus la rândul său:
„Dacă mie semnalul unui post local sau regional nu-mi vine la staţie, eu cum să-l iau? Cu găleata nu pot. În 2012, am făcut o adresă pe care am transmis-o tuturor posturilor locale şi regionale în care le-am spus localitatea în care se află staţia, condiţiile în care trebuie să-mi aducă semnalul şi alte detalii tehnice care trebuiau respectate pentru a putea să-l preiau în reţea, pe articolul 82. Cei care nu au avut condiţii pentru a asigura semnalul, le-am spus: putem închiria ca între două societăţi comerciale un contract de transport, un contract de internet, practic, de la staţia dumneavoastră de emisie, până la headend-ul meu. Un contract care este, bineînţeles, pe bani.”
Fragmente din discuţiile de la CNA:
Radu Herjeu, membru CNA: Posturile trecute cu roşu (pe această listă) sunt posturi care au solicitat să fie introduse în grila RCS şi fie nu au primit nici un răspuns, fie nu au primit nici un răspuns. Sunt şi posturi care nu au solicitat. Veţi vedea în toată ţara sunt o mulţime de posturi, ca să vedeţi amploarea fenomenului.
Lucian Mihai: Din această situaţie întocmită înţelegem că RCS ar trebui să retransmitem toate posturile locale sau regionale şi nu face acest lucru, spre ruşinea lui.
Radu Herjeu – Păi, scrie în lege.
Lucian Mihai – Am să vă explic. Legea este respectată. În acest an, am primit 33 de solicitări de la posturile locale şi regionale, în total. Parte din ele au fost trimise cu mult peste termenul legal.
Radu Herjeu - Hai să nu ne prefacem că e vorba de data la care primiţi dumneavoastră solicitarea. Vă citesc primul din tabel: postul Alba Caronlina. A fost transmis până în februarie 2017, după care retransmisia a fost oprită de către RCS, deşi cu acord valabil, postul Alba Carolina TV a refuzat să mai plătească retransmisia acestui program în reţeaua RCS (aproximativ 3.800 de lei pe lună solicitaţi de operatorul de cablu).
Lucian Mihai – Situaţia este în felul următor: orice reţea de cablu are o staţie de unde preia şi retransmite programele. Partea vizată de articolul 82 (principiul must carry – n.r.) se referă de la partea de la staţie în reţeaua mea. Aceea trebuie făcută fără condiţionări financiare. Dacă mie semnalul unui post local sau regional nu-mi vine la staţie, eu cum să-l iau? Cu găleata nu pot.
Practic, în 2012 am făcut o adresă pe care am transmis-o tuturor posturilor locale şi regionale în care le-am spus localitatea în care se află staţia, condiţiile în care trebuie să-mi aducă semnalul şi alte detalii tehnice care trebuiau respectate pentru a putea să-l preiau în reţea, pe articolul 82. Mai mult de 95% din posturile locale sau regionale s-au conformat şi mi-au adus semnalul aşa cum am spus. Cei care nu au avut condiţii pentru a asigura semnalul, le-am spus: putem închiria ca între două societăţi comerciale un contract de transport, un contract de internet, practic, de la staţia dumneavoastră de emisie, până la headend-ul meu. Un contract care este bineînţeles pe bani. Acesta este contractul de care mi-aţi spus (cel de 3.800 de lei pe lună – n.r.). Ţineţi cont că în legislaţie sunt sancţiuni foarte mari pentru cazul în care semnalul unui radiodifuzor se întrerupe. Pentru asta, eu trebuie să îi asigur o bandă garantată. De aceea nu este 10 lei ca pentru un internet pentru un consumator fizic. Este un contract serios între două firme.
Monica Gubernat: Dacă de exemplu, eu, ca televiziune locală, nu închei un contract de internet cu RCS, ci cu alte companii, îi preluaţi?
Lucian Mihai: Îi preluăm, doar că îi costă mai mult. Pentru că se mai adaugă la acel contract şi interconectarea dintre RCS şi cealaltă companie.
Radu Herjeu: Televiziunea Eveniment TV spune că au trimis solicitare, dar nu au primit nici un răspuns. La fel şi Erdely TV.
Lucian Mihai: Este retransmis, la Sibiu.
Radu Herjeu: Noi vorbim de Alba Iulia. E un post regional. Dumneavoastră în judeţul Alba retransmiteţi un singur post regional: ce să vezi, surpriză, surpriză, al dumneavoastră. Alte două posturi regionale au făcut solicitare la dumneavoastră pentru a intra pe slotul liber, pentru că aţi considerat dumneavoastră din start că Digi 24 de Cluj are audienţa cea mai mare, deci trebuie să fie clar pe slotul celor două posturi de acolo. Sunt două televiziuni regionale, iar una dintre ele trebuie să intre în slotul acela.
Lucian Mihai: Am înţeles. Nici noi nu ne preluăm toate posturile noastre regionale în toate reţelele că nu am găsit încă o soluţie tehnică.
Radu Herjeu: Legea vă obligă să retransmiteţi două posturi regionale.
Lucian Mihai: De acord, cele care îndeplinesc condiţiile.
Radu Herjeu: Oamenii spun clar că nu au primit nici un răspuns de la dumneavoastră. Ce condiţii.
Lucian Mihai: Ce răspuns să primească?
Radu Herjeu: Că nu îi retransmiteţi pentru că nu îndeplinesc condiţiile.
Lucian Mihai: La Eveniment TV, unde mi-a venit cu semnalul la staţia mea, l-am transmis, unde nu, nu. Le-am trimis tuturor adresă în care le-am spus să-mi aducă semnalul la staţie.
Radu Herjeu: Eu ştiu aşa. Când nouă ne face cineva o solicitare, noi trebuie să-i şi răspundem. Oamenii spun că v-au făcut solicitare şi nu le-aţi răspuns. Atâta timp cât patronii de televiziune sunt prea laşi ca să aibă o acţiune comună împotriva dumneavoastră e treaba dânşilor. Pe mine mă interesează respectarea legii. Nu au decât să dea faliment dacă nu au curaj să vă confrunte şi să vă spună care este adevărul despre semnal şi despre banii aceştia luaţi. Mie mi-au spus că au cumpărat de la dumneavoastră aparat, decodor, v-au pus semnalul şi tot nu aţi vrut să preluaţi până nu au plătit. Dumneavoastră le cereţi bani. Aţi camuflat aceşti bani sub formă de internet. E treaba dumneavoastă şi a dânşilor. Pe mine mă interesează că nu sunt retransmise posturile care doresc să fie retransmise şi care, potrivit legii, au acest drept.
Lucian Mihai: Aţi primit din partea lor diferite reclamaţii, sesizări. Aţi venit să mă întrebaţi dacă am de la dânşii adresă, dacă le-am răspuns? Ca să pot să mă apăr. Nu pot să vă spun acum strict de Eveniment TV sau ce s-a întâmplat la Sibiu.
Radu Herjeu: Eu am primit reclamaţii în fiecare post local din cele 150 de posturi locale şi regionale pe care le-am vizitat în ultimii doi ani şi jumătate. Pentru că singura lor problemă e cu dumneavoastră: unii se plângeau că trebuie să dea sume exorbitante ca să-i băgaţi în seamă. Iar alţii se plângeau că nici măcar cu bani nu vreţi să-i băgaţi. De exemplu, în Bacău nu e niciuna dintre cele trei televiziuni locale, deşi două v-au oferit bani.
(...)
Radu Herjeu: „Multe din posturi mi-au spus că aţi adus semnalului la uşă, dar nu l-aţi preluat pentru că nu era adus prin internetul dumneavoastră, ca să poată să fie plătit. Se poate găsi o soluţie prin care, totuşi, posturile locale din România să fie retransmise şi de dumneavoastră? Vă întreb pentru că în localităţi în care dumneavoatsră nu le retransmiteţi (posturi locale - n.r.), ce să vezi, UPC-ul îi retransmite. Deci nu văd, dacă se retransmite prin internet de către UPC, nu puteţi şi dumneavoastră să preluaţi acel semnal. Deci faptul că în aproape toate aceste localităţi, fie UPC, fie NextGen, fie Telekom retransmit o mulţime de posturi locale pe care dumneavoastră nu le retransmiteţi, înseamnă că ori Telekomul se duce cu găleata şi ia semnalului, ori că ia semnalul prin internet, ceea ce mă face să mă întreb de ce nu poate ajunge şi la dumneavoastră. Răspunsul pe care îl găsesc eu e că nu e internetul dumneavoastră, că altă logică eu nu văd. Dacă UPC-ul, în Bacău, poate să retransmită Tele 1, de ce nu puteţi şi dumneavoastră?”
Lucian Mihai: „Cred că dacă aţi face o comparaţie între marii cablişti aţi avea o mare surpriză cine ar fi primul care retransmite cele mai multe posturi locale sau regionale. Ceea ce aţi spus cu internetul, toate staţiile noastre sunt modificate în 2012 şi sunt cu intrarea IP. Asta este diferenţa faţă de UPC şi Telekom. Dânşii au în continuare staţii analogice. Dacă cei care vin cu semnalul compatibil cu staţia este preluat fără probleme.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Sunt convins ca, daca cel mai mare cablist se va conforma legii, il vor urma si ceilalti. Daca nu, evident ca va veni randul lor sa explice in fata Consiliului. Deocamdata, situatia cea mai grava e la RCS-RDS. Iar sumele cerute sunt cele mai mari. Da, stiu ca e vorba despre bani, multi bani, cum se cer si sub ce forma sunt trecuti. Dupa cum spuneam, am vorbit cu zeci de manageri din toata tara care mi-au spus cam tot ce e de stiut in privinta acestei situatii.
Babele votante PSD au doar televizoare Goldstar din 1991 si nu va lasa PSD-ul sa inchideti transmisia analogica ?
Sigur ca nu aveai de unde sa stii, dar eu am fost in 90% din televiziunile locale si regionale din Romania. Stiu situatia fiecareia. Stiu exact cine si de ce nu e retransmis de cablisti. Aveam la dispozitie si o monitorizare exhaustiva cu toate posturile din Romania transmise si neretransmise de RCS. Te asigur ca, daca spunea de Dambovita, stiam asa cum am stiut si despre Alba. Daca ai fi fost atent la activitatea mea, ai fi stiut ca eu nu ma apuc sa schimb lucrurile decat cand le cunosc foarte bine si stiu de ce nu sunt cum trebuie. Si cum spune legea, printre altele
sa oblige marii cablisti gen digi , telecom etc sa si faca pachete gen digisport sau telekomsport si canale de filme care le au si la un pret modic digi sa dea pachetul telekomsport . asa n ar mai fi obligati abonatii sa migreze de la o firma la alta.
Iar NOVA TM fostul Europa Nova emite doar analogic cu echipamentele cumparate de Dragan in 1993. Pe televizor HD nici nu te poti uita.
Must Carry sa contina cele mai vizionate X posturi dar nu toate balariile