Europa FM a venit cu o nouă propunere în faţa membrilor CNA pentru a-i convinge să-i lase să dea publicitate regională, şi anul viitor. Reacţia vine după ce la sfârşitul lunii septembrie, CNA a decis să interzică reţelelor naţionale de radio să difuzeze publicitate locală sau regională, de la 1 ianuarie (detalii, AICI). Motivul? Membrii forului au considerat că introducerea unui astfel de conţinut se contrazice cu ideea de reţea naţională care trebuie să difuzeze acelaşi program, în întreaga ţară, fără alte întreruperi.
După ce au solicitat CNA ruperea reţelei naţionale în mai multe reţele regionale, şi au fost refuzaţi, reprezentanţii postului au venit cu o nouă propunere: realizarea unor prorgram de ştiri regionale, fără schimbarea caracterului naţional.
„Ideea a apărut în contextul discuţiilor legate de publicitatea regională”, a recunoscut Andrada Burdalescu, reprezentantul postului TV.
Unii membri nu au fost convinţi. „Problema rămâne aceeaşi, din punctul meu de vedere, aşa cum interpretez eu legea. Că e publicitate sau că sunt şiri, pentru mine dumneavoastră tot nu emiteţi acelaşi prgram pe tot cuprinsul ţării.”, i-a explicat Radu Herjeu reprezentantului Europa FM.
Pe de altă parte, Dorina Rusu, membru CNA, consideră că CNA a făcut o greşeală atunci când le-a interzis reţelelor naţionale să difuzeze publicitate regională, acuzând că în acest caz n-ar fi vorba doar despre aplicarea legii ci şi „o chestiune politică”.
Dorina Rusu: „Nu ar fi trebuit să ajungem aici. Dincolo de articolele de lege, eu cred că aici este şi o chestiune politică. Nu ştiu dacă, în sensul de partid, ci pur şi o mentalitate, o mentalitate centralistă, birocratică, de a controla totul, de a spune de la Bucureşti ce să se facă sau nu, cine să ia publicitate şi cine să nu ia. Noi nu mai dăm dreptul nici firmelor din teritoriu să facă publicitate la postul pe care îl preferă. Mie mi se pare că o decizie total greşită din toate punctele de vedere şi care reflectă mentalitatea partidului de guvernământ.
Solicitarea Europa FM a avut doar trei voturi pentru (Dorina Rusu, Florin Gabrea şi Răsvan Popescu), cinci fiind împotrivă (Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea), ceea ce înseamă că a fost respinsă. Reamintim că este nevoie de cel puţin şase voturi pentru ca o solicitare să fie aprobată.
Din discuţiile de la CNA:
Andrada Burdalescu: „Ne aflăm în faţa dumneavostră pentru a vă solicita aprobarea modificării doar a structurii de programe în ideea de a păstra caracterul naţional al licenţei pe care am prinit-o acum 17 ani. Felul în care ne-am gândit noi că s-ar putea face a fost prin inserarea unor menţiuni speciale la punctele 18 şi 21 unde am putea trece ponderea informaţiilor regionale în totalul ştirilor pe care le difuzăm. Considerăm că în felul acesta, după cum am detaliat, nu vă propunem să facem emisiuni în local ci doar să creăm o structură de ştiri dedicată infromaţiilor locale, dar care să fie integrată în programele regionale. Programele pe care le aveam în vedere ar fi programul prematinal, evident urma să ne adaptăm principalele ediţii informative ale zilei şi propuneam să introducem în grilă un jurnal de seară care să fie preponderent cu informaţii din regional.”, le-a explicat Burdalescu.
„Sunt sigură că este un demers pe care îl susţineţi şi anume încercăm să menţionăm radioul ca sursă relevantă de ştiri. Europa Fm şi-a asumat public promisiunea de a livra informaţii încă de la înfiinţare şi până acum. Nu s-a întâmplat nici măcar o dată să reducem numărul de ştiri e pe post. Am mers până acolo încât am convins jurnalişti cunoscuţi şi apreciaţi să vină de la TV spre radio. Avem probabil una dintre cele mai mari reţele de corespondenţi de media privată.”, a mai adăugat reprezentanta Europa FM.
Ea a explicat că se bazează în acest proiect pe reţeaua de corespondenţi ai postului, care numără 35 de reporteri.
Monica Gubernat, membru CNA: „Cum veţi face tehnic lucrul acesta?”
Andrada Burdalescu: „Sunt minute dedicate ştirilor locale care vor fi produse, vor fi controlate de o echipă de la Bucureşti şi vor fi inserate în principalele ediţii informative ale zilei.”
Monica Gubernat: „Cum le inseraţi?”
Andrada Burdalescu: „Tehnic, le trimitem în cele şapte regiuni pe care le-am dezvoltat în ultimii 10 ani.”
Monica Gubernat: Prin întrerupere de semnal în zona respectivă, dumneavoastră inseraţi ceva.
Andrada Burdalescu: Da
Monica Guberbat: Puteţi modifica structura de program de, dar trebuie să aveţi aclaşi conţinut peste tot.
Andrada Burdalescu – După cum aţi spus şi dumneavoastră, legea are caranţele şi limitările ei. Nu cred că ar trebui să ne oprim la o interpretare ad litteram. Suntem obligaşi să livrăm acelaşi program peste tot. Program înseamnă să livrăm ştiri. Nu puneam dedicaţii într-o zonă unde în Iaşi se aud ştiri. Păstrăm acelaşi program peste tot. Nu văd cum ar putea dăuna interesului naţional faptul că încercăm să adaptăm principalele programe informative, în local. Nu văd cu ce ar dăuna licenţei naţionale pe care o deţinem faptul că încercăm să livrăm informaţie, să replicăm acelaşi produs jurnalistic respectat, şi la nivel regional.
Monica Gubernat: În numele interesului naţional de care vorbiţi aţi primit licenţe gratis ca să vă completaţi reţeaua naţională. Bănuiesc că statul a făcut suficient.
Andrada Burdalescu: O să vă întreb cu ce consideraţi dumneavoastră că dăunează interesului naţional faptul că ne-am adapta, am livra informaţie şi în local. Realmente nu văd care este problema.
Monica Gubernat – De ce v-aţi trezit brusc acum că acesta este interesul naţional? Până acum interesul naşional la dumneavoastră era doar publicitatea locală.
Andrada Burdalescu – Am încept discursul de astăzi prin a vă spune că ideea acestui proiect a apărut în contextul discuţiile legate de publicitatea regională. În al doilea rând, vă reamintesc că în ciuda celor pe care dumneavoastră alegeţi să le credeţi, Europa FM a funcţionat 10 ani în baza unui acord primit de la CNA, cu publicitatea regională. Dacă vă place sau nu să credeţi, aceasta este realitatea. Este o hârtie pe care am avut o şi care ne-a permis să funcţionăm în felul acesta. Nu este vina noastră că aţi realizat dumneavoastră târziu că era o problemă. În 10 ani ne-am construit un model de business pe care l-am respectat cu stricteţe. Aşa cum am fost capabili să livrăm până acum un conţinut de calitate cu talk show-uri de calitate...
Monica Gubernat: „Nu aţi avut niciodată punct de vedere adverse, dar să trecem peste asta.”
Andrada Burdalescu: Dacă nu am avea punct de vedere adverse, am avea reclamaţii la CNA şi am veni să ne susţinem punctul de vedere în faţa dumneavoastră.
Radu Herjeu, membru CNA – Descopăr la dumneavoastră şi o latruă mai agresivă şi mai puţin împăciutorare. Singurul lucru care mă deranjează în argumentaţia dumneavoastră este că spuneţi că prin hârtia aceea aţi primit acordul CNA. CNA nu a dat acordul. A luat act. Sigur că interesul naţional nu are absolut nicio problemă că dumneavoastră doriţi să daţi programe de informare regională. Dimpotrivă. Dacă aş găsi eu o modalitate de a vă stimul pe dumneavoastră şi pe colegii dumneavoastră, inclusicv cei care nu au licenţe naţionale, să daţi mai mult program regional, aş face-o. Problema rămâne aceeaşi, din punctul meu de vedere, aşa cum interpretez eu legea. Că e publicitate sau că sunt şiri, pentru mine dumneavoastră tot nu emiteţi acelaşi prgram pe tot cuprinsul ţării. Nu vreau să credeţi că dacă eu m-aş opune, mă opun, de fapt, ştirilor regionale. Nu. Dacă aş vota ca dumneavoastră să aveţi posibilitatea să difuzaţi ştiri regionale diferite, asta înseamnă că aş fi de acord să difuzaţi şi publicitate regională. Nu am cum.
Andrada Burdalescu – Am înşeles lucrul acesta. Este şi motivul pentru care ne aflăm aici, să discutăm împreună. Eu cred că în situaţia aceasta interpretarea aşa cum vă spuneam este uşor prea ad litteram. Putem interpreta legea în acest sens: acelaşi program înseamnă acelaşi tip de program, adică informaţii. Adică eu nu opresc jurnalul la 13.10, ca să intervin cu muzică, intervin cu ştiri în local. Este acelaşi program. Este jurnalul meu, pe care îl adaptez în local.
Dorina Rusu, membru CNA – Eu, după cum ştiţi, sunt de părere exact inversă faţă de colegii mei. Şi eu cred că nu ar trebui să vă referiţi la acel acord pentru că, după părerea mea, aţi fi avut oricum dreptul să puteţi difuza reclame regionale. Mie mi se pare că nu ar fi trebuit să ajungem aici şi că cei de la Europa FM se străduiesc să găsească o soluţie pentru o situaţie pe care noi am provocat-o. Nu ar fi trebuit să ajungem aici. Dincolo de articolele de lege, eu cred că aici este şi o chestiune politică. Nu ştiu dacă, în sensul de partid, ci pur şi o mentalitate, o mentalitate centralistă, birocratică, de a controla totul, de a spune de la Bucureşti ce să se facă sau nu, cine să ia publicitate şi cine să nu ia. Noi nu mai dăm dreptul nici firmelor din teritoriu să facă publicitate la postul pe care îl preferă. Mie mi se pare că o decizie total greşită din toate punctele de vedere şi care reflectă mentalitatea partidului de guvernământ. Nu înţeleg de ce prigoana asta a dumnealor.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Totuși, răspunderea mai mare e a CNA. Le a permis 10 ani ceva in baza aceleiași legi. Acum nu mai permite. Interesul perfect legitim al Europa fm e să scoată bani. Nici macar CNA nu i acuză că au încălcat legea. Încă o data, problema e la incompetența statului român.