„Uimirea este cum Dumnezeu puteţi lăsa libere într-o emisiune atâtea şi atâtea şi atâtea minciuni? Minciuni gogonate, ce transformă emisiunea într-un spaţiu SF”. A fost reacţia lui Radu Călin Cristea, membru CNA, după vizionarea mai multe programe de ştiri de pe Romania TV, ce aveau ca subiect Casa Regală.
Ce a văzut CNA la România TV de a reacţionat aşa?
„Regele Mihai, la ora asta, este întreţinut în viaţă chiar dacă este mort şi mare lucru să nu fi fost înmormântat la Câmpulung Muscel, odată cu regina Ana, fără să ştie nimeni, pentru că au fost prea multe fasturi acolo, cum a spus distinsa doamnă de ieri care a fost cu noi în transmisie directă”.
Vorbele au ieşit din gura lui Miron Cozma într-o emisiune din noiembrie, înainte ca Regele Mihai să se stingă din viaţă.
Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa de astăzi emisiuni de ştiri din perioada 10 - 12 noiembrie, ce aveau ca subiect scandalul din jurul Casei Regale, ce-l vizau inclusiv pe prinţul dezmoştenit, Nicolae.
Printre comentatorii „avizaţi” ai acestui subiect a fost inclusiv „prinţul” huilei Miron Cozma, care a spus, printre altele, despre Regele Mihai că este mort de doi ani sau că nu ar fi fost niciodată recunoscut de familia de Hohenzollern „ca descendent al familiei Imperiale”.
Trei propuneri de sancţiuni s-au făcut: 50.000 de lei (propusă de Radu Călin Cristea), 65.000 de lei (de Dorina Rusu) şi 20.000 de lei la propunerea lui Radu Herjeu.
Varianta de 25.000 de lei a primit cele mai multe voturi din partea membrilor: Marius Badea, Orsloya Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu
Din discuţiile de la CNA:
România TV are o pasiune morbidă pentru astfel de subiecte
Dorina Rusu, membru CNA:
„Nu am mai văzut pe niciun alt post asemenea monstruozităţi. Nu mai spun de chestiunile acelea îngrozitoare cu fiul ilegitim al Regelui. Aceasta este presă? Cum puteţi spune că ce s-a întâmplat pe TV era presă?
Radu Călin Cristea, membru CNA:
„România TV are o pasiune morbidă pentru astfel de subiecte. Ceea ce nu înţeleg eu e următorul lucru: dincolo de faptul că-l socotiţi pe Miron Cozma un fel de reper şi pentru Casa Regală şi pentru submarine şi pentru sateliţi şi orice.
Nu înţeleg de ce un om ca Miron Cozma trebuie să apară neapărat la televizor. E un om care a făcut atât de mult rău României, care a stat la puşcărie, un om care, după părerea mea, e dus cu pluta total.
De ce trebuie să-l chemaţi în studio ştiind că vă va infecta emisiunea? Mă întreb: în redacţia aceea a voastră sunt jurnalişti cu mare experienţă, oameni lucizi, care ştiu să trateze şi să prelucreze anumite ştiri, ori uimirea mea este cum Dumnezeu puteţi lăsa libere într-o emisiune atâtea şi atâtea şi atâtea minciuni, minciuni gogonate, care transformă emisiunea într-un spaţiu SF. Nimic nu mai pare că are legătură cu realitatea.
Cum poţi să spui că regele era mort de doi ani şi a fost ascuns? Ce minte care ştie căt decât ce se întâmplă pe lumea asta poate să gândească în felul acesta? Sunt o sumedenie de minciuni. Nici nu ştiu exact pe care să le iau. Domnul Bolcaş care s-a comportat ca un fel de doberman muşcând în dreapta şi în stânga.”
Roxana Niculescu, reprezentant România TV, ironică:
„Fac parte dintr-o monstruoasă televiziune, orice aş spune va fi monstruos. Nu putem, totuşi, în anul 2018 să facem liste de invitaţi buni sau răi. Ok, Miron Cozma... sunt mulţi alţii care ar merita puşi pe o astfel de listă. Dar aşa este în democraţie, libertatea de exprimare. Miron Cozma şi-a ispăşit pedeapsa."
Radu Călin Cristea, membru CNA, la propunerea sancţiunilor:
„La România TV e o politică editorială care merge pe mondenizarea ştirilor. Din păcate, nu chiar toate ştirile pot fi încadrate în tot felul de glumiţe proaste şi minciunele de tip Miron Cozma. Avem de-a face cu o cascadă de minciuni, mi-a luat foarte mult să le înşir unele după altele.
E o avalanşă de fake news.”
Dorina Rusu:
"Emisiunea de la Romania TV mi se pare una dintre cele mai urâte şi mai groaznice din câte am văzut la TV. În momente atât de sensibile să faci de dragul audienţei şi nu numai, aşa ceva, emisiuni de felul acesta. (...) E treaba lor pe cine invită în emisiune, dar dacă tot îl ai pe Miron Cozma, nu-l lăsa să spună pe post tot ce vrea.
Nu e acceptabil ca un post de televiziune să fie aşa ceva."
Legislaţia invocată:
ART. 3 (2), din Legea Audiovizualului, potrivit căreia, Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.intervenită în documentele şi în datele declarate, prevăzute la art. 54 alin. (1) lit. b) şi e).
ART. 40 (4), din Codul de re Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acestea.
ART. 64 (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii