Grupul RCS a trimis CNA o nouă solicitare de rupere a licenţei naţionale Pro FM în mai multe regionale sau chiar locale, cum a fost la început.
Compania a venit cu un proiect editorial ce presupune împărţirea licenţei naţionale în 10 radiouri regionale, fiecare cu program de ştiri locale, de câte 3 minute pe oră (jumătate şiri locale, jumătate naţionale), de 10 ori pe zi.
În total, 30 de minute de ştiri pe zi, în timpul săptămânii, respectiv, 15 minute pe zi în week-end.
Forul audiovizual a analizat şi discutat mai bine de o oră dacă este sau nu posibil ruperea unei reţele naţionale şi a decis amânarea discuţiilor pentru o şedinţă viitoare.
Înainte de detalii, contextul:
De ce acum? Solicitarea celor de la Pro FM vine în contextul unei decizii CNA din luna septembrie, când forul audiovizual a decis să someze Pro FM, Virgin Radio şi Europa FM să nu mai difuzeze publicitate locală sau regională (pe larg, AICI). De ce? Pentru că, fiind reţele naţionale, cu program "de la centru", nu pot da publicitate locală.
Monitorizarea CNA sesiza că Europa FM, Pro FM şi Virgin Radio au avut publicitate locală, în timp ce Digi FM şi Naţional FM, nu.
Şi Europa FM a venit la CNA cu o solicitare asemănătoare în luna decembrie, însă i-a fost respinsă, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.
De ce la Europa FM s-a respins, iar la Pro FM s-a admis o discuţie? Forul a decis să ia în discuţie şi cererea Pro FM, considerând că are un statut diferit faţă de Europa FM. Pro FM s-a declarat reţea naţională, după ce a cumulat mai multe frecvenţe locale distincte. Europa FM are, încă de la lansare, statut de reţea naţională (când s-a scos la concurs, a fost o licenţă cu acoperire naţională).
Pe de altă parte, ambele posturi au contestat şi în instanţă decizia CNA de a interzice publicitatea regională şi locală la reţelele cu acoperire naţională.
Iată regiunile propuse:
Regiunea 1: Bucureşti
Regiunea 2: Cluj Napoca, Satu Mare si Târgu Mureş
Regiunea 3: Sibiu, Alba Iulia, Deva, Hunedoara
Regiunea 4: Braşov, Ploieşti, Predeal, Sinaia
Regiunea 5: Iaşi, Bacău, Roman, Suceava
Regiunea 6: Galaţi, Focşani, Buzău
Regiunea 7: Constanţa, Costineşti, Mangalia, Medgidia
Regiunea 8: Arad, Timişoara, Reşiţa
Regiunea 9: Alexandria, Slatina, Târgovişte
Regiunea 10: Râmnicul Vâlcea Piteşti
De menţionat că Pro FM s-a constituit în reţea naţională la data de 11 ianuarie 2011, prin cumulul licenţelor locale (31), deţinute la acel moment. Proprietarii de atunci ai pro FM (grupul Pro) au luat această decizie pentru a putea retransmite acelaşi semnal de pe Pro FM şi în reţeaua naţională Info Pro.
Marius Dobre, reprezentantul Pro FM, în faţa membrilor CNA:
Postul are o vechime de 25 de ani. Am reuşit să construim o reţea de 30 de staţii locale. Fiecare staţie locală a avut la momentul respectiv un program local. In 2010, din cauza crizei economice, am cerut aprobarea ca temporar să retransmitem Pro FM si in reţeaua Info Pro. Am schimbat calasificarea în reţea naţională şi am renunţat la programul local. A fost o soluţie temporară.
Acum doi ani a fost lansata reţeaua naţională Digi, iar Pro FM a revenit la cele 30 de licenţe locale si a rămas cu o treime din acoperire. Am continuat sa depunem dosare pentru alte licenţe, însă nu am obţinut. Ceea ce ne pune practic in postura de a nu fi relevanţi la nivel naţional. Venim din nou cu propunerea de a reveni la local, într-o formă de împărţire în nouă regiuni plus staţia cap de reţea, Bucureşti. Fiecare din regiuni va ave acelaşi program local, publicitate locala, buletinele de ştiri vor avea sţiri locale, regionale, dar şi naţionale.
Vom suplimenta redacţia de la Bucureşti cu personal suficient pentru a susţine aceste buletine de ştiri. Fiecare staţie va prelua un buletin separat doar că el va avea acelaşi conţinut.
Totodată, Lucian Mihai, reprezentantul RCS pe zona juridică, Pro FM cu 31 de staţii nu poate face faţă unei reţele naţionale. Nu are acoperirea suficientă pentru a se susţine.
Întrebaţi de ce au cerut acum opt ani să devină reţea naţională, aceştia au răspuns, că atunci emisia a fost unificată cu cea a Info Pro-ului.
Reprezentantul departamentului Juridic:
Considerăm că nu este posibil din punct de vedere legal această modificare, rupere sau cum vrea să o numească. Legea prevede clar că licenţa se acordă prin concurs, iar la această regulă sunt 2 excepţii – cea pentru servicii publice, cărora li se acordă fără concurs şi articolul care prevede că se pot cumula licenţe locale în regionale şi naţionale, la cerere sau consiliul constată acest fapt. Legea nu prevede şi operaţiunea inversă, de a împărţi o licenţă naţională în mai multe locale.
(…) Există o licenţă naţională, cu 31 de staţii de emisie. Această licenţă, prin împărţirea în 10, va fi anulată, retrasă si vor fi emise 10 licenţe care vor avea numere diferite.
Gabriel Tufeanu, membru CNA:
„Are dreptate juridic-ul şi va zic si de ce. E ca si cum din omidă se transformă în fluture, dar invers nu se poate. Cam aşa e situaţia. Din punctul meu de vedere, aveţi dreptate, sunteţi îndreptăţişi să cereţi, dar eu nu voi fi de acord.
Radu Herjeu, membru CNA:
Eu sunt de acord cu demersul dumneavoastră şi aş fi de acord daca nu ar exista o opoziţie puternică a departamentului juridic. Mi se pare valid argumentul dumneavoastră, cine face poate să şi desfacă. (…) Nu vă de ce m ar pute obliga să vă menţin ca reţea naţională când nu mai aveţi caracter de reţea naţională.
Florina Gabrea: Dacă s-a făcut licenţă naţională, nu înţeleg totuşi de ce să nu să poată face şi invers. Dânşii doresc, eu nu văd de ce consiliul nu ar fi de acord. Eu voi vota pentru.
Citeşte şi:
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Ce mai conteaza daca transmis separat sau nu, cand oricum are acelasi continut? Mi se pare ca e o mare pacaleala.