„Ca membru CNA care NU a votat suspendarea emisiei Realităţii TV mi se pare inadmisibilă şi deplasată aserţiunea preşedintelui Iohannis.”
Reacţia îi aparţine lui Radu Herjeu, membru CNA, şi vine în urma poziţiei Preşedintelui Klaus Iohannis, publicată în această seară pe site-ul administraţiei.
Herjeu menţionează că poziţia lui este una „în nume personal”.
„Acuzaţiile că CNA ar fi ”un instrument de reducere la tăcere a reprezentanţilor mass-media care critică puterea”, în condiţiile în care sunt convins că nici domnia sa, nici consilierii săi nu ştiu speţa, nu cunosc argumentele aduse în favoarea sancţiunii şi cu atât mai puţin articolele de lege în baza cărora s-a dat, reprezintă, în opinia mea, o presiune nepermisă asupra instituţiei şi membrilor săi”, menţionează Radu Herjeu în comunicat.
Membrul CNA îşi încheie comunicatul precizând că „prin poziţia adoptată, preşedintele Iohannis pare să ignore cu bună ştiinţă încălcarea legii, preferând un discurs politicianist electoral”.
Amintim că, în şedinţa de marţi, CNA a decis sancţionarea postului Realitatea TV cu întreruperea emisiei pentru 10 minute, ca urmare a modului în care au fost reflectate evenimentele din jurul protestelor din 10 august. Tot pentru proteste a mai fost amendat postul Romania TV, cu 15.000 de lei, în timp ce Antena 3 n-a primit nicio sancţiune.
Sancţiunea pentru Realitatea TV a fost propusă de Radu Călin Cristea şi votată de Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălşasa, Gabriel Tufeanu şi Rau Călin Cristea.
Răsvan Popescu şi Radu Herjeu au votat împotrivă, motivând că nu sunt de acord cu introducerea în sancţiune a unui articol privind „instigarea la violenţă”, precizând că acest lucru nu poate fi dovedit.
Postul ar trebui să-şi întrerupă emisia joi, 17 ianuarie, de la ora 19.00, la 19.10.
Totodată, un alt membru CNA, Alexandru Kocsis, care a absentat la şedinţa de marţi, a anunţat că solicită reanalizarea cazului. Cererea lui Kocsis este pe ordinea de zi a şedinţei de joi, 17 ianuarie, chiar ziua în care Realitatea TV ar trebui să pună în aplicare decizia CNA.
Radu Herjeu, Comunicat în nume personal:
Ca membru CNA care NU a votat suspendarea emisiei Realităţii TV mi se pare inadmisibilă şi deplasată aserţiunea preşedintelui Iohannis, transmisă poporului prin purtătoarea de cuvânt, că decizia Consiliului de sancţionare în baza legii a încălcării acesteia în mod repetat şi grav de o televiziune din România „este fundamentată pe criterii de ordin politic”.
Îl informez pe domnul preşedinte că în România doar instanţa poate evalua justeţea unei decizii CNA, nu politicienii din rândul cărora, din păcate, domnia sa nu a dorit să iasă pe perioada mandatului prezidenţial.
Acuzaţiile că CNA ar fi ”un instrument de reducere la tăcere a reprezentanţilor mass-media care critică puterea”, în condiţiile în care sunt convins că nici domnia sa, nici consilierii săi nu ştiu speţa, nu cunosc argumentele aduse în favoarea sancţiunii şi cu atât mai puţin articolele de lege în baza cărora s-a dat, reprezintă, în opinia mea, o presiune nepermisă asupra instituţiei şi membrilor săi.
Dacă acuzaţiile incalificabile aduse acestora ar fi fost făcute într-un studio de televiziune ar fi trebuit dovedite, altfel ar fi riscat o sancţine, aşa cum s-a-ntâmplat în acelaşi Consiliu cu cei care i-au adus dlui Iohannis acuze neprobate.
Cred că funcţia ocupată de domnia sa îl obligă cel puţin la aceeaşi preocupare pentru acurateţea afirmaţiilor aruncate în spaţiul public, chiar dacă imunitatea îl fereşte de absolut orice urmări.
Mai mult, prin poziţia adoptată, preşedintele Iohannis pare să ignore cu bună ştiinţă încălcarea legii, preferând un discurs politicianist electoral. Ceea ce, chiar dacă suntem în an al alegerilor, nu face cinste fotoliului pe care îl ocupă.
Citeşte cum a decurs şedinţa CNA în care s-a decis suspendarea emisiei Realitatea, AICI
Citeşte şi:
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii