CNA, somaţie pentru România 9, pentru lipsă de echilibru într-o emisiune...
CNA, somaţie pentru România 9, pentru lipsă de echilibru într-o emisiune despre Augustin Lazăr. Cristache, mesaj pentru CNA: Ediţia de joi e un pamflet
În caz că nu ştiaţi. Principalul talk show de pe TVR 1 este un pamflet. Uneori. În zilele de joi. Aceasta a fost una dintre explicaţiile moderatorului Ionuţ Cristache date în faţa CNA pentru una dintre ediţiile sale în care a fost reclamată lipsa imparţialităţii.
Publicitate
Ce s-a întâmplat?
CNA a analizat - într-un pachet mai mare de emisiuni de la mai multe posturi - o petiţie ce reclama că ediţia România 9 din 25 octombrie a fost un atac la adresa procurorului general al României.
Emisiunea i-a avut invitaţi pe Mircea Dinescu şi Doru Buşcu de la Caţavencii, obişnuiţi ai postului, care au dezbătut numirea lui Augustin Lazăr în funcţia de procuror general. Dar şi o informaţie potrivit căreia Lazăr, pe vremea când era procuror la Alba Iulia, i-ar fi clasat un dosar lui Klaus Iohannis, pe atunci primar al Sibiului.
În cadrul emisiunii nu s-au prezentat punctele de vedere ale persoanelor vizate de acuzaţii şi nici nu s-au făcut demersuri pentru obţinerea acestora, arată monitorizarea făcută chiar de CNA.
Cu ce explicaţii a venit TVR?
Ionuţ Cristache a trimis CNA un punct de vedere în scris, citit în faţa membrilor de un reprezentant al postului. Ce spune realizatorul? Pe scurt, că emisia de joi seara este un pamflet „Seara Caţavencii”, iar invitaţii au vorbit într-un „limbaj specific pamfletar” despre numirea lui Lazăr în funcţia de procuror general de către Iohannis.
Iată şi mesajul integral al lui Ionuţ Cristache citit de reprezentantul TVR (textul, exact aşa cum a fost citit):
„În calitate de moderator, aproape în fiecare joi, anunţ în debutul ediţiei de seara că emisia de joi este un pamflet „Seara Caţavencii”, pentru că România 9 aduce în faţa publicului două nume care s-au consacrat ca atare. Stilul lor plastic este absolut inconfundabil şi nu necesită niciun fel de argument în direcţia aceasta.
În cele două ediţii la care se face referire, coincidenţe - dacă ne referim la cazul Lazăr şi la numirea sa în funcţia sa de procuror general - şi să unească pentru telespectator în limbaj specific pamfletar elemente din trecut şi din prezent pentru o redare cât mai fidelă a realităţii politice româneşti. Ori de câte ori limbajul folosit aluneca spre… cu graţie neintenţionate, mi-am făcut imediat datoria şi am amendat derapajele interlocutorului.
Cât priveşte dreptul la apărare al cuiva, sunt întru totul de acord cu acesta, vă pot pune la dispoziţie mai multe solicitări de interviu trimise de-a lungul timpului domnului procuror general Augustin Lazăr însă acestea s-au lovit fie de refuzuri categorice fie au fost ignorate. Pentru o mai bună înţelegere a lucrurilor, repet că nu au fost formulate acuze ci au fost prezentate fapte verificabile din parcursul profesional al domnului Lazăr şi au fost analizate în corelare cu realitatea politică.”
Pe de altă parte, Dorina Rusu, membru CNA:
„Problema este că toţi cei prezenţi în acea emisiune, inclusiv moderatorul au fost doar de-o parte. Să zicem că au încercat să-l contacteze pe Procurorul General sau pe cineva de la Parchetul General şi nu a fost nimeni care să răspundă solicitării, moderatorul ar fi trebuit să susţină punctul de vedere al celeilalte părţi sau măcar să fie neutru. Pentru că toată lumea era de-o singură părere în acel studio.”
Radu Călin Cristea, membru CNA:
„Din punctul meu de vedere, ceea ce face Ionuţ Cristache nu sunt lucruri şocante.
Cred însă că invitaţii pe care şi-i aduce în studio şi mă refer în special la emisiunile cu Dinescu şi cu Doru Buşcu sunt răi, sunt muşcători şi atacă în toate direcţiile.
Nu mi se pare că ar menaja pe cineva, PSD sau PNL sau USR. Principial vorbind, eu mă bucur că e cineva din afara TVR care face acest lucru şi nu pot decât să-i doresc să stea acolo cât mai mult timp. Pentru că asigură un grad de imparţialitate pe care oricine dacă ar veni acum în locul lui Ionuţ Cristache nu l-ar avea.”
Redăm în continuare câteva fragmente din „emisiunea-pamflet” în cauză:
Ionuţ Cristache: Da, bun, un aspect important care nu prea e cuprins în acest material dar o să insist eu pe el, este faptul că am aflat ieri din expozeul de 63 de pagini al domnului Tudorel Toader, că domnul Lazăr, pe vremea când şi-a depus candidatura pentru a deveni Procuror General al României, s-a dus la Klaus Iohannis cu o mapă în care îl înştiinţa pe Preşedintele Klaus Iohannis că pe vreme când era el al procurorilor la Alba Iulia i-a clasat un dosar primarului Klaus Iohannis. Domnule, a clasat!
Mircea Dinescu: Crezi că Iohannis nu ştia?
Ionuţ Cristache: Nu, nu, dar...
Doru Buşcu: Păi el a primit dosarul. El a făcut selecţia candidatului pe baza dosarului.
Ionuţ Cristache: El a primit dosarul, pe bază de dosar. Deci Tudorel Toader, Augustin Lazăr a simţit nevoia să-i amintească încă o dată, ajuns preşedinte, Klaus Iohannis, el este cel care i-a făcut un bine cândva şi că merită să fie răsplătit.
(...)
Doru Buşcu: Sigur, şi există această suspiciune de dosar şi de colaborare cu Serviciile secrete, ceea ce în ultimă instanţă înseamnă tot un dosar, un potenţial dosar în legătură cu magistraţi de la Înalta Curte, cu foşti magistraţi care şi-au găsit un loc călduţ în alte instituţii. Ori, în perspectiva asta, sigur că e foarte îngrijorat. Aşa cum a fost îngrijorată doamna Kovesi, aşa este îngrijorat şi domnul Lazăr. Şi cred că în confruntarea să spunem, pe materie, între un om de talia Ministrului Toader şi un procuror cu antecedente chiar în zona, în perioada comunistă cu felicitări...
Ionuţ Cristache: Oho!
Doru Buşcu: A fost felicitat pentru activitatea lui în perioada...
Mircea Dinescu: Cine? Lazăr?
Doru Buşcu: Lazăr, da.
Ionuţ Cristache: În perioada crâncenă a comunismului a anilor 80.
Ionuţ Cristache: Da, ca şi doamna Macovei.
Doru Buşcu: În perioada crâncenă a fost un mare procuror. Cred că ciocnirea, să zic aşa, pe materie, între aceşti doi jurişti, scorul este net în favoarea, în ceea ce priveşte cunoaşterea legii şi... în favoarea Ministrului de Justiţie. E insultător să iasă un procuror, care n-a trecut pe la catedră, şi să spună că vorbeşte prostii Ministrul sau nu-mi amintesc ce exprimare a avut.
Ionuţ Cristache: Eu m-aş uita totuşi, aş rămâne cu discuţia asupra acestui aspect care mie mi se pare extrem de relevant, şi anume faptul că Lazăr i-a clasat dosarul lui Klaus Iohannis. Pentru că noi nu ştim care a fost temeiul clasării. Fapta nu există, nu sunt de ajuns de multe probe, nu ştim cum a fost clasat, a fost clasat abuziv, poate deşi existau indicii temeinice, Nu ştim cum a fost clasat.
(...)
Doru Buşcu: Ceea ce s-a întâmplat în 2005 prin opera lui Traian Băsescu, a încercat şi s-a întâmplat în bună măsură, începând din 2013, 2014 când noul grup de iniţiativă care controla puterea în Servicii şi în Justiţie şi-a plantat oameni. Iar Lazăr este rezultatul unei astfel de plantări. A fost extras Niţu care era în gaşca lui Ponta, şi a fost plantat procurorul Lazăr cu design de miliţian şi vopsit ca şi Preşedintele, să nu uităm asta. Apropo, mi se pare un lucru absolut...
Ionuţ Cristache: Da, da, e culoarea... Ia daţi-l în full pe Lazăr un pic să vedem ce culoare frumoasă şi-a făcut. Uitaţi-l!
Doru Buşcu: Am mai vorbit despre asta... Oameni importanţi care decid...
Ionuţ Cristache: Ia! Şi dacă puteţi să daţi şi stop-cadru, am înţeles că culoarea este blond cenuşiu.
Doru Buşcu: Oamenii de care atârnă destinele României se vopsesc.
Ionuţ Cristache: Da, e...
Doru Buşcu: Preşedintele Klaus Iohannis, Procurorul General al României, îşi vopsesc părul. Şeful Opoziţiei, cum ar veni...
Ionuţ Cristache: Orban...
Doru Buşcu: Ludovic Orban, mai e un personaj proeminent în PSD, Bădălău, care are părul negru-albastru ca indienii apaşi din...
Ionuţ Cristache: Ha, ha, e albastru Voroneţ.
Doru Buşcu: ...cum să ai atâta politică în spate şi să te vopseşti în cap!
Ionuţ Cristache: Ce preocupări au! Exact! Dar vorba lui Ciutacu, care a scris aseară, domnule, te anunţă unii că vin oamenii răi să-ţi ia gâtul şi tu zici, perfect, mergem la coafor! Să fim pregătiţi. Adică, pe bune? S-a vopsit în breaking-news adică ştia că vine cineva.
Doru Buşcu: E o formă de fals, vopsitul acesta, îţi falsifici identitatea. Păcăleşti auditoriul.
Ionuţ Cristache: Domnule, prestaţia de aseară, că se pupă cu discuţia. Lidia, urcă te rog frumos, l-au lovit lacrimile a seară încercând să vorbească...
Doru Buşcu: Asta e şcoala Traian Băsescu, greu de egalat.
Mircea Dinescu: Pe cine?
Ionuţ Cristache: Pe Lazăr. Nu, e cu torţa lui Traian Băsescu, cu tot. Haideţi să vedem, are un mesaj pentru generaţiile care va să vină.
Mircea Dinescu: El ca Lao Tzu, ce este?
Ionuţ Cristache: Da, da. Ascultaţi-l.
Este prezentat un fragment din declaraţiile Procurorului General din data de 24.10.2018 în care acesta, foarte emoţionat, afirmă că vor exista mereu în România magistraţi independenţi care vor transmite făclia independenţei şi a demnităţii a magistraturii spre generaţiile următoare. Şi aşa să ne ajute Dumnezeu, precum am jurat noi când am intrat în magistratură.
Pai unde dracu e echilibru? Toate televiziunile ar trebui amendate 24 din 24 de ore
Nu e nici macar pamflet. E un *** *** facut de un antenist.
dinescule - ce-ai fost ( daca chiar ai fost ) si ce-ai ajuns ! singur te-ai aruncat in *** istoriei Ai avut sansa sa fi pomenit ca un erou dar ai preferat sa te vinzi si sa pui umarul la schilodirea nemului romanesc ( nu-i asa ca te doare in basca de chestia asta ? banul sa iasa ! )
iar Buscu?! iar Dinescu? amindoi compromisi cit cuprinde, *** ciolanului, unu mai cu staif, altul mai pe fatza, dar tot burticari amindoi
Salariul lui Cristache, in schimb, nu-i pamflet: peste 26.000 de lei lunar, bani publici. Obrazul gros cu cheltuiala se tine!
Comentarii