VIDEO. Acreditare respinsă la Ministerul Justiţiei, ajutor cerut la CNA. Ionela Arcanu, jurnalista Realitatea TV a cărei acreditare a fost respinsă de Ministerul Justiţiei (ca şi a lui Ovidiu Oanţă, de la Pro TV), a cerut ajutorul CNA.
S-a prezentat în faţa forului şi a expus problema. Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat o oră cazul (ce au spus membrii forului, pe larg, mai jos).
Ce a decis CNA?
Că va trimite Ministerului Justiţiei o adresă prin care cere lămuriri pentru decizia instituţiei de a respinge prelungirea acreditării jurnalistei Ionela Arcanu de la Realitatea TV.
Cum a ajuns subiectul şi pe masa CNA?
Realitatea TV şi jurnalista Ionela Arcanu au trimis către CNA o scrisoare prin care cer sprijinul forul audiovizual. Solicitarea vine după modelul Antenei 3 care a cerut ajutorul CNA întrucât jurnaliştii de teren sunt agresaţi în timpul transmisiunilor live, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI. Ca urmare a solicitării Antenei 3, CNA a considerat că agresiunile asupra jurnaliştilor de peste tot din România au devenit tot mai răspândite, aşa că a decis să adreseze o scrisoare Jandarmeriei prin care să sublinieze nevoia de protecţie a jurnaliştilor.
VIDEO. Ionela Arcanu explică într-un interviu Paginademedia.ro cum a ajuns la CNA:
"Din câte ştiu, nici Ovidiu Oanţă nu şi-a primit acreditarea"
„Am avut o discuţie, acum două săptămâni, şi majoritatea din Consiliu a decis că este necesară o reacţie, atunci când o altă televiziune de ştiri, Antena 3 a venit să aducă în discuţie. Îi felicit că au făcut acest pas. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun şi că am greşit eu când am solicitat ca jurnaliştii să fie protejaţi de jandarmerie.
Eu atunci voiam să completăm aceas adresă că jurnaliştii trebuie protejaţi indiferent de cine este agresorul, fie că este o persoană fizică sau o autoritate a statului român, o instituţie.
Acum avem Ministrul Justiţiei care împiedică jurnaliştii trebuie să-şi facă treaba. Din punctul meu de vedere trebuie să aplicăm aceeaşi unitate de măsură şi să adresăm o invitaţie domnului Ministru al Justiţiei să respecte libertatea presei şi a patra putere în stat şi măcar, dacă mai are astfel de gesturi, să le argumenteze.”
"Nu ştiu dacă cele două cazuri se compară, Antena 3 şi dumneavoastră"
Radu Călin Cristea, membru CNA:
„Nu ştiu dacă cele două cazuri se compară, Antena 3 şi dumneavoastră. (...) Pe domnul Toader, aşa cum îl cunoaştem, - poate că percepţia mea este greşită, subiectivă - nu pare un tip din categoria durilor agresivi, care au reacţii necontrolată. Mi se pare mai degrabă un moldovean molcom, care până se hotărăşte să ia o decizie poţi să ieşi la pensie.
Întrebarea mea este următoarea: m-am uitat pe internet puţin mai devreme despre cazul dumneavoastră, iar pe cele cinci pagini de internet care mi-au curs prin faţa ochilor, nu există nicio explicaţie cât decât detaliată convingătoare pentru mine, legată de motivele pentru care vi s-a retras acreditarea.
Domnul Ministru invocă încălcarea unor reguli de conduită. Din experienţa mea jurnalistică, poate fi vorba de un comportament (acesta este un scenariu), care din punctul de vedere al domnului Ministru este socotit a fi inadecvat. Şi în acest inadecvat intră multe lucruri. Poate fi vorba şi despre faptul că dumneavoastră, fiind acreditată pe Justiţie, vă faceţi treaba ca un jurnalişti, trageţi sfori, căutaţi surse, căutaţi informaţii şi aşa mai departe.
Poate că ar fi putut fi, cu o anumită să-i spunem incomoditate pe care i-aţi creat-o, şi din această perepectivă. Dar eu nu pot să judec acest caz cu mintea limpede şi cu conştiinţa încălcată decât după ce aflu care a fost exact motivul sau motivele pentru care vi s-a retras acreditarea. În cazul colegilor de la Antena 3, acolo ştiam că era vorba de înjurături, de scuipaturi, de îmbrânceli.”
Jurnalista Ionela Arcanu a catalogat ulterior gestul ministerului Justiţiei drept un act de cenzură.
„Atâta timp cât aţi început prin a ne spune că un coleg al dumneavoastră este în continuare acreditat acolo, iar telespectatorii postului dumneavoastră au acces la informaţii de la Minister prin intermediul colegului dumneavoastră, este greu să vorbiţi despre cenzură”, i-a replicat RaduHerjeu, membru CNA.
Dorina Rusu, membru CNA:
Domnul Cristea spunea că nu ştie pe ce să judece. Cred că trebuie să judece pe legislaţia audiovizuală şi pe normele europene privind libertatea de exprimare. Eu cred că un ministru, oricare ar fi el, nu poate să condiţioneze o redacţie pe cine să trimită ca să-i pună întrebări.
Nu-i convină unul care pune întrebări incomode, care în timpul unei conferinţe de presă sau a unei declaraţii îl întrerupe ca să pună o întrebare, nu face altceva, nu vorbeşte măscări, nu împiedică activitatea ministerului, doar pune întrebări, ceea ce trebuie să facă un jurnalist.
Domnul ministru nu a putut să invoce nimic. Atunci cum să pună dânsul condiţii pe cine să pună un post sau altul reporter la minister. (...) Nu vorbersc despre cenzură, ci despre faptul că aceasta este o piedică în calea libertăţii de exprimare.
"Nu am ridicat niciodată o acreditare, deşi erau şi jurnalişti cu care mă înţelegeam mai puţin"
Răsvan Popescu, membru CNA:
„Eu am fost în situaţia de a conduce departamentul de relaţii cu presa de la Guvern şi de la Preşedinţie şi nu am făcut niciodată aşa ceva. Nu am ridicat niciodată o acreditare, deşi erau şi jurnalişti cu care mă înţelegeam mai puţin.
Dincolo de asta, este bine să înţelegeţi şi dumneavoastră că pârghiile noastre în situaţii de genul acesta sunt foarte reduse. Nu e un caz comparabil cu situaţia în care am scris Jandarmeriei. Pe de altă parte eu înţeleg că şi domnul Ministru este sub o anumită presiune. Cred că decizia aceasta a luat o pe fondul respectiv şi spre să revină asupra ei. Voi susţine o eventuală scrisoare.”
Cristina Pocora, membru CNA:
„Este un semnal important pe care putem să-l dăm. Ok, este competiţie electorală, că se înjură puterea cu opoziţia, că pe scena politică auzim tot felul de năstruşnicii, dar haideţi să dăm noi semnalul că există limite.
Nu putem să ne întoarcem la vremurile când m-ai supărat, m-ai enervat, nu-mi conving părerile tale, ia lasă că nu-ţi mai dau eu acreditarea şi nici nu-ţi explic de ce, iar dacă vrea cineva să ştie, să mă întrebe. E un comportament nefiresc şi vedem cum clasa politică sau un politician pune o barieră cetăţenilor spre a afla lucruri pe un domeniu foarte sensibil. Vă invit să dăm un semnal ferm şi serios. Să dăm o scrisoare în care să-i solicităm Ministrului să respecte legislaţia.”
Radu Herjeu, membru CNA, care a susţinut la rândul său trimiterea către Minister a unei adrese prin care să se ceară lămuriri, a spus:
„Eu nu o să votez niciodată o scrisoare în care îl acuz pe Ministrul Justiţiei de încălcarea legii. Mi se pare uşor hilar. Hai să ne vedem puţin şi limitele. Din păcate faceţi exact ce a făcut reporteriţa respectivă, vreţi să transformaţi o problemă care putea să fie de interes public şi care ar fisuscitat poate discuţii importante pe această temă, într-o chestie politică.
Nu puteţi să spuneţi că prin neprimirea unui jurnalist cetăţenii nu mai sunt informaţi. Jurnalista chiar a spus că Realitatea mai are un reprezentant acolo. (...) Din păcate, din dorinţa asta de a politiza totul, pierdeţi sprijinul unor oameni cum sunt eu, care ca fost jurnalist evident că nu pot să privesc cu înţelegere refuzul unui demnitar din considerente care nu ţin de buna desfăşurare a activităţii biroului de presă, ci ţin şi de raporturi persoanle şi de modul în care domişoara,, cu toată simpatia, s-a comportat în unele momente. Eu nu m-aş fi comportat niciodată aşa într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, nu pot fi de acord cu această sensibilitate a Ministrului Toader, pe care, încă o dată, eu am bunul simţ să-mi văd lungul nasului şi să nu o consider o încălcare a legii, ci este pur şi simplu o sensibilitate a unui demnitar care s-a săturat probabil, la un moment dat, să fie tracasat în conferinţele de presă. Stilul domniei sale fiind total diferit de al lui Băsescu, de exemplu. Pe de altă parte, este un demnitar al statului şi din punctul meu de vedere, de fost om de televiziune, trebuie să aibă mai puţine sensibilităţi de genul ăsta.”
Decizia:
Propunerea de a trimite o scrisoare a venit din partea Monicăi Gubernat şi a fost votată de Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolaie Bălaşa, Monica Gubernat, Ramona Sorescu şi Orsolya Borsos.
Ceilalţi trei membri, Dorina Rusu, Cristina Pocora şi Alexandru Kocsis, au propus o altă variantă, aceea de a cere direct ministerului să îi redea acreditarea jurnalistei Ionela Arcanu.
Scrisoarea urmează să fie prezentată membrilor în şedinţa de joi, 4 aprilie, şi trimisă după ce va trece de votul consiliului (cel puţin şase voturi pentru).
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Nu vă „sună” eronat PE ăla?!
Prietena noastra are ceva cu bunul-simt. Nu poti sa *** cum te pune Strategu' lu' peste doar ca te cheama Arcanu.