A fost sau n-a fost. Forul audiovizual a analizat, în sfârşit, Viaţa Satului cu Liviu Dragnea invitat. Ediţia de acum două săptămâni. Ce s-a decis.
Din cei 10 membri prezenţi în şedinţa publică de astăzi, şase au considerat că Liviu Dragnea a făcut campanie electorală în emisiunea Viaţa Satului, încălcând legislaţia audiovizualului.
Postul public n-a primit însă nicio sancţiune. De ce? Cei şase membri s-au împărţit între două propuneri de sancţionare: o somaţie şi o amendă de 10.000 de lei. De menţionat că, în cazul amenzii de 10.000 de lei, departamentul juridic a considerat că nu se poate amenda, postul public fiind la prima încălcare de acest fel.
N-a trecut niciuna pentru că e nevoie de cel puţin şase voturi pentru ca o propunere să fie aprobată.
Telenovela nu se va încheia aici. Cazul va fi discutat în şedinţa viitoare, cel mai probabil marţi.
„Mi s-a părut emisiunea aceasta ca un fel de Cântarea României, de la început până la sfârşit”, a spus Dorina Rusu, membru CNA.
În replică, Monica Gubernat, preşedintele propus al CNA, l-a adus pe Klaus Iohannis în discuţie:
„Dacă dumneavoastră puneţi aşa problema, mă văd obligată fac o autosesizare în legătură cu toate ieşirile la toate emisiunile de promovare electorală ale domnului Iohannis. Eu nu vreau să fac chestia asta pentru că cred că trebuie să existe o oarecare libertate de abordare.”
Alexandru Kocsis, membru CNA, l-a întrebat pe reprezentantul TVR de câte ori a mai fost Liviu Dragnea invitat la Viaţa Satului, în trecut, considerând „curios” că şeful PSD a apărut deja la două ediţii consecutive ale emisiunii de pe TVR. Totodată, Kocsis a spus că nu ar fif ost o problemă apariţia lui Dragnea la Viaşa Satului, dacă emisiunea ar fi fost marcată drept emisiune de promovare.
În final, Radu Herjeu, cel care a şi propus somaţia, a considerat la rândul său că prezenţa liderului PSD în emisiunea de la TVR a fost campanie electorală şi a propus cea mai mică sancţiune, întrucât postul public este la prima astfel de abetere.
Redăm în conrinuare parte din discuţiile care s-au purtat astăzi la CNA:
Dorina Rusu, membru CNA:
„Mi s-a părut emisiunea aceasta ca un fel de Cântarea României, de la început până la sfârşit. Preşedintele partidului pentru că toate promisiunile sunt făcute în numele Guvernului. Ministrul Agriculturii a stat acolo de decor, iar moderatorul nu numai că a stat şi s-a uitat la ce a spus Liviu Dragnea, dar mai şi adăuga „câinii latră, caravana trece.”, „e foarte bine ce faceţi” E clar că nu e nici un fel de imparţialitate(…) Putea să fie invitat şi cineva din opoziţie, care să discute despre asta. (…) Dânsul a vorbit în calitate de preşedinte al PSD şi de om care decide ce face Guvernul, ce face partidul.
Monica Gubernat, preşedintele ales al CNA
Oare domnul preşedinte Iohannis, când apare în emisiuni, în declaraţii, la mitingurile PNL, oare ce calitate apare? Că mă gândesc că preşedintele Camerei Deputaţilor, culmea, are voie să facă aşa ceva, preşedintele Iohannis oare are voie să vorbească despre activitatea Guvernului aşa cum a făcut-o la fiecare ieşire? Eu vă întreb, doamna Rusu.
Dorina Rusu:
Îmi daţi voie să vă răspund?
Monica Gubernat:
Nu. Nu mă interesează răspunsul dumneavoastră.
Dorina Rusu:
Noi aici discutăm despre Viaţa Satului. Nu aveţi nicio calitate să mă interogaţi pe mine cu privire la ce face preşedintelui.
Monica Gubernat:
Dacă dumneavoastră puneţi aşa problema, mă văd obligată fac o autosesizare în legătură cu toate ieşirile la toate emisiunile de promovare electorală ale domnului Iohannis. Eu nu vreau să fac chestia asta pentru că cred că trebuie să existe o oarecare libertate de abordare.
Alexandru Kocsis:
Deseori spunem şi vorbim între noi cum că CNA nu e deloc politizat şi noi suntem imparţiali şi totuşi într-o discuţie punctuală în care analizăm o emisiune, indiferent de numele acelui invitat, intervenim, întrerupem şi aducem în discuţie un personaj care nu se află în acea emisiune şi spunem că o să ne autosesizăm pe eventuale alte emisiune. Atitudinea asta prin care încercăm să contracarăm sau să apărăm un invitat într-o emisiune, acuzând că ne vom autosesiza în cazului preşedintelui ţării… Referirea la KIaus Iohannis în acest context nu-şi are locul. (…) Pentru reprezentantul postului, din câte vă amintiţi, domnul Dragnea a mai fost invitat vreodată la emisiunea Viaţa Satului?
Nicolae Voican:
Nu pot să vă spun, emisiunea Viaţa Satului este foarte veche. Dacă ar fi să ne luăm din 96 până acum, nu pot să vă răspund. Pot să verific.
Alexandru Kocsis:
Eram curios pentru că mi s-a părut curios, crezând că n-a mai participat, să văd că în timpul campaniei electorale, în două emisiuni consecutive, participă aceeaşi persoană. Poate este un invitat lunar sau trimestrial.
(…)
Nicolae Voican:
Înainte de a începe această emisiune cu aceşti invitaţi, am analizat cu atenţie decizia 308 care face referiri foarte clar la cine are voie sau nu să participe. Această este emisiune de informaţie agrară şi producătorul a considerat că ceea ce poate să spună în această emisiune, cu cei doi invitaţi, este de interes pentru agricultori. În acest sens, nu cred că s-a încălcat ceva. Faptul că de-a lungul emisiunii domnul Dragnea, pentru că înţeleg că despre dânsul este vorba, a spus că „noi facem”, nu puteam să prevedem că dânsul se va exprima în felul acesta.
Alexandru Kocsis:
Tot domnul Dragnea spune că „citeam ieri când m-am întors de la Galaţi despre solarii, despre sere. Venim aici să discutăm despre dublu standard şi vreau să vorbesc despre asta pentru că e o idee la care nu renunţ (…)” Acesta este una dintre temele de campanie ale PSD şi de aceea pare ciudat că un a vorbit în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor despre o temă de campanie a PSD, el fiind şi preşedinte al PSD, ceea ce îl face competitor electoral, ceea ce mă duce cu gândul că emisiunea aceasta trebuia încadrată la emisiune de promovare electorală şi nu era absolut nicio problemă.
Nicolae Voican:
Nu am de unde să ştiu că domnul Dragnea se întorcea de la mitingul de la Galaţi. A spus de unde se întorcea şi a văzut sere, solarii pe unde a fost dânsul. În ce priveşte dublu standard, acest lucru se rostogoleşte în presa din România şi nu numai de foarte multă vreme. Nu cred că e o parte a campaniei, toate partidele au spus acest lucru, că dublu standard nu are ce căuta la noi.
Alexandru Kocsis:
Nu e o problemă că a spus-o, ci că nu a fost încadrată corect.
Radu Călin Cistea:
Orice omul politic ar fi fost la Viaţa Satului în timpul campaniei electorale era însoţit de asemenea critici. Vă amintiţi momentul 2014 cu Victor Ponta, tot aşa a fost. Îmi aduc aminte că a intervenit Comisia de Etică din TVR (…) Concluzia lor fiind aceea că nu s-au încălcat normele eticii din TVR (….).
Unde puteaţi să fiţi mai prudenţi. Dacă vă trezeaţi cu acest tip de emisiune mai pe la începutul campaniei. Era bine ca în emisiunea următoare să îl invitaţi şi pe Ludovic Orban. Puteaţi să-l chemaţi într-o livadă de pruni, de exemplu. Sunt convins că în acest domeniu domnul Orban ar fi avut o foarte bună şi utilă expertiză pentru electorat.
Radu Herjeu:
Din punctul meu de vedere, această emisiune a avut un pronunţat caracter electoral. Deci a fost o emisiune electorală. Aşa cum a fost emisiunea cu Ponta, de acum cinci ani sau cea cu Emil Boc, acum mai mulţi ani sau cum ar fi trebuit să fie emisiunea cu Cioloş, dar au retras-o în ultimul moment că ieşea scandalul prea mare. Nu e o inovaţie, au învăţat şi ei de la predecesorii lor. (…) Domnul Dragnea este preşedinte al Camerei Deputaţilor, deci în această funcţie ar fi putut participa la o emisiune. În calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnul Dragnea nu putea să vorbească despre subvenţii, despre calitatea roşiilor şi aşa mai departe, pentru că nu-i intră în fişa postului de şef al Camerei Deputaţilor. Intră însă în fişa postului de preşedinte al celui mai important partid aflat la guvernare. În calitate de preşedinte al partidului face programul de guvernare, aşa cum e şi firesc şi să-l şi susţină. Dar, în calitate de preşedinte al unui partid aflat în competiţie electorală, prezenţa la o emisiune de acest gen nu poate fi considerată decât ca promovare electorală. Să vorbeşti despre ce vor face, practic să-ţi prezinţi programul de guvernare, eu consider că este campanie electorală.”
Comentarii