Cazul „Sorina”, fetiţa de opt ani adoptată de o familie în Statele Unite, a ajuns pe masa Consiliului Naţional al Audiovizualului. În şedinţa de astăzi, forul a discutat felul în care posturile de televiziune au abordat subiectul, în urma unei autosesizări din partea Dorinei Rusu.
Au fost monitorizate mai multe programe ale unor televiziuni ca B1 TV, Realitatea TV, Antena 3, Digi 24 şi România TV. Ce posturi au greşit şi cu ce?
Până la detaliii, există un răspuns la întrbarea "Cine nu a greşit?". Din monitorizările CNA, postul Digi 24 a fost singura staţie de ştiri unde nu au fost găsite probleme în relatarea cazului Sorina, fetiţa adoptată de o familie din SUA scoasă de procurori din casa asistentei maternale care o avea în grijă.
Detalii, în continuare:
Principalal problemă a fost că aproape toate posturile au vorbit despre traficul de organe. Au făcut-o într-un mod iresponsabil, consideră membrii CNA. Mai puţin Digi 24.
Problema nu este subiectul traficului de organe în sine, ci preluarea în discursul public a unor suspiciuni în acest caz, a fost concluzia CNA.
Dorina Rusu, despre autosesizare:
„Am făcut această autosesizare pentru modul în care a fost dezbătut subiectul a creat isterie. Posturile au dat dovadă de ireponsabilitate. Sigur, felul în care a acţionat procuroarea trebuia discutat. Problema absolut odioasă mi s-a părut cea legată de traficul de organe, de departe cea mai gravă.”
Singurul post care nu a derapat a fost Digi 24. Pentru postul RCS nu a existat nicio propunere de sancţionare.
Nu acelaşi lucru s-a întâmplat în cazul celorlalte posturi. Deşi au greşit, momentan au rămas nepenalizate. Au existat trei propuneri de sacţionare a posturilor B1 TV, Realitatea TV, Antena 3 şi România TV, momentan, nu s-a luat nicio hotărâre.
De ce?
Forul audioviziual a amânat decizia, pentru şedinţa următoare, deoarece niciuna dintre propunerile de sancţionare nu a întrunit numărul de voturi necesar.
Între amendă şi somaţie publică: „Cel mai rău stau lucrurile la B1 şi la România TV”
Au existat propuneri de penalizare a posturilor din partea Dorinei Rusu, a lui Radu Herjeu şi a Monică Gubernat.
Dorina Rusu, autoarea autosesizării, a venit şi cu cele mai dure propuneri:
- 20.000 de lei pentru B1 TV şi România TV
- 15.000 de lei pentru Realitatea TV
- 10.000 de lei pentru Antena 3
Dorina Rusu, despre propunere:
„Nu poţi ca moderator să lasezi ipoteze şi să le laşi aşa. În afară de Digi 24, toate posturile au vorbit despre trafic de organe.
Am făcut această sesizare pentru modul în care a fost dezbătut subiectul a creat isterie. Posturile au dat dovadă de ireponsabilitate. Sigur, felul în care a acţionat procuroarea trebuia discutat. Problema absolut odioasă mi s-a părut cea legată de traficul de organe, de departe cea mai gravă.
N-am văzut la niciunul dintre posturile l-a care s-a discutat despre chestia asta vreo dovadă.
Cel mai rău stau lucrurile la B1 şi la România TV.
O moderatoare de la RTV a pus următoarea întrebare în studio: Ce interes să ai pentru o fetiţă de etnie romă?”
Radu Herjeu a avut următoarele propuneri:
- Somaţie publică pentru Realitatea TV
- 15.000 de lei pentru România TV
- 10.000 de lei pentru B1 TV
"În loc să fie jurnalişti, oamenii din televiziuni sunt răspândaci"
Radu Herjeu şi-a motivat decizia: „Am senzaţia că toată povestea a plecat de la asistenţii maternali. Ei au încercat să folosească absolut orice să oprească adopţia. Avocatul lor aruncă în spaţiul public toate aceste bănuieli.
Eu nu spun că nu există trafic de persoane şi organe, problema este preluarea în discursul public a unor suspiciuni.
Subiectul era dacă procuroarea s-a purtat potrivit legii. Eu habar nu am dacă acea procedură a fost legală sau nu. Am aflat că procedura de adopţie a fost legală.
Mi se pare un caz că în loc să fie jurnalişti, oamenii din televiziuni sunt răspândaci.”
Monica Gubernat, preşedintele CNA, a propus câte o somaţie publică pentru Realitatea TV, România TV şi B1 TV:
„Propunerile mele vor fi ceva mai temperate”, a spus Gubernat.
Toate propunerile au venit pe fondul mai multor articole din legea audiovizualului. Posturilor li s-a reproşat faptul că afirmaţiile legate de „traficul de organe” a nu fost susţinută de dovezi. Au mai fost invocate şi articole legate de protecţia minorului şi de „distincţia între fapte şi opinii”.
Sorina Matei, jurnalista B1 TV, în faţa CNA:
În faţa forului audioviziual a venit şi jurnalista Sorina Matei, de la postul B1 TV. Sorina Matei a fost unul dintre jurnaliştii foarte activi pe subiectul feţitei din Baia de Aramă. De asemenea, una dintre emisiunile acesteia a fost luat în discuţie de CNA, cu propunere de sancţionare.
I-a fost reproşat faptul că, în timpul emisiunii, a lăsat un avocat să facă afirmaţii despre „traficul de organe” fără să intervină sau să ceară dovezi. De asemenea, forul i-a reproşat că ea însăşi a făcut câteva afirmaţii fără să le susţină într-o emisiuni moderată de Silviu Mănăstire.
Ce a spus Sorina Matei în faţa CNA? Mai jos, unul dintre dialogurile jurnalistei cu Radu Herjeu.
Sorina Matei:
„Înţeleg că sunt nişte discuţii despre traficul de organe. Emisiunea nu a avut un astfel de subiect.
Am făcut un subiect de actualitate care era pe toate posturile, respectiv situaţia doamnei procuror Piţurcă. Am pus în discuţie ce spun legile, cum poate fi luat un copil printr-o procedură penală, într-o procedură civilă.
Au sunat avocaţi, care îşi puneau aceleaşi întrebări. Subiectul era pe toate posturile.”
Radu Herjeu:
„Aţi pornit de la o discuţie normală, care trebuia dusă până la capăt, abuzul procuroarei. După cinci minute a intrat acest domn Dulgheu, în direct. El a introdus acest subiect cu traficul de organe, pe care l-a preluat toată presa. Dumneavoastră l-aţi lăsat să deschidă acest subiect şi i-aţi permis, ca moderator.
Aţi permis dezbaterea unor subiecte pentru care nu există probe. Lucrurile astea au parazitat subiectul, adică felul în care a acţionat procuroarea.”
Sorina Matei:
„Cealaltă parte nu a dorit să intervină, adică avocatul familiei Săcărin.
Oamenii s-au războit în acest proces de adopţie. Problema a fost, în acea seară, că cealaltă parte nu a dorit să intervină. Cred că toate staţiile s-au confruntat în acea seară cu această problemă.”
Radu Herjeu:
„Eu nu găsesc o culpă, problema mea este introducerea acestor elemente care au parazitat subiectul. Dvs. nu l-aţi oprit şi suboectul s-a dus într-o direcţie greşită.
Acest Dulgheu nu avea nicio legătură cu speţa, iar dvs. ca moderator aveaţi responsabilitatea să nu-l lăsaţi să bată câmpii.”
Sorina Matei:
„Povestea din emisiunea lui Mănăstire este o speţă de care eu am aflat în 2013, la solicitarea organizaţiei Freedom House.”
Radu Herjeu:
„Moderatorul trebuia să vă solicite probe. Aceasta era treaba lui legală, pentru care era vorba de acuzaţii grave.”
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii
Plus strategie gresita din partea postului, au anunțat cu 2...3 ore inainte de meci
Ceva ciudat pentru acest program
Renaște acest program tv?
Au adus mereu membri ai familiei fostei asistente maternale, plus invitați șocați din fire, care au escrocat sentimental telespectatorii și au denigrat în mod constant familia Sacarin.
A fost pur și simplu revoltător.