Două posturi de radio, două amenzi de 15.000 de lei. Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în şedinţa de marţi amendarea cu câte 15.000 de lei a posturilor de radio Gold FM şi Rock FM, pentru încălcarea legislaţiei privind publicitatea şi a celei privind protecţia minorilor.
Ce anume nu a fost în regulă, în continuare:
Consiliul a făcut o analiză „de linie” a emisiunilor matinale din perioada 25 - 31 mai, la posturile Digi FM, Gold FM, Kiss FM, Pro FM, Radio Guerrilla, Radio ZU, Virgin şi Rock FM.
După ce au audiat fragmentele cu probleme, forul a considerat că posturile Radio ZU, Virgin Radio, Rock FM şi Gold FM au încălcat legislaţia. Radio ZU şi Virgin Radio au primit fiecare câte o somaţie, încă din şedinţa din 25 iulie, când a fost discutată monitorizarea.
Tot atunci s-au făcut propuneri de sancţionare, de câte 15.000 de lei, şi pentru posturile Rock FM şi Gold FM, însă nu au întrunit numărul de voturi (cel puţin şase), aşa că Monica Gubernat, preşedintele CNA, a cerut reanalizarea.
Tendinţi sau Te-n dinţi?
Pentru ce a fost amendat Rock FM:
- Pe de o parte, membrii au reţinut că moderatorul emisiunii a făcut reclamă mascată la un târg de vinuri.
- Pe de altă parte au ţinut cont şi de difuzarea, la ore accesibile minorilor, a unor momente vulgare. Mai exact:
- intervenţii ale moderatorului Răzvan Exarhu. De exemplu: "Prea mult sex schimbă forma organelor genitale"
- numele rubricii Orientări şi tendinţi, a fost interpretat de CNA (pronunţia a fost explicaţia), ca Sfaturi şi te-n dinţi. Ca atare, a fost considerată o vulgaritate
- un promo al postului, din ciclul de rime Morning Glory, Morning Glory conţinea un sunet ca o flatulenţă
Gold FM, probleme cu Subtitrarea la români
Gold FM a fost amendat tot cu 15.000 de lei pentru limbajul explicit din mai multe piese difuzate pe post. La stabilirea sancţiunii s-a avut în vedere şi difuzarea, pe 11 iulie, a piesei „Subtitrarea la români”. Totodată, forul a ţinut cont în stabilirea sancţiunii că Gold FM nu este la prima abatere.
Legislaţie:
Art. 29 - (1) Comunicările comerciale audiovizuale difuzate de furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele condiţii: a) să poată fi uşor identificate ca atare, comunicările audiovizuale cu conţinut comercial mascat fiind interzise;
Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;
Comentarii
A apărut Jugarul a plecat Jugarul
Golf cu oldies, ni-i dor de tine
Era de așteptat pentru că totul este o manevră in CNA.