Cazul Caracal la CNA, un nou capitol. După ce în urmă cu două săptămâni a dat primele sancţiuni „dure” pentru modul în care televiziunile au reflectat cazul Caracal, astăzi, reunit în şedinţă publică, forul a mai dat două sancţiuni.
Rezultatul? O somaţie şi o amendă.
Despre ce e vorba, în continuare.
CONTEXT. Amintim că CNA a făcut o monitorizare de linie a principalelor posturi centrale (generaliste şi de ştiri), dar şi a televiziunilor locale din Olt şi Dolj, în primele două zile de mediatizare a tragediei.
Primele vizionări şi discuţii au fost în şedinţa din 8 august. Pe 20 august s-au făcut şi propunerile. Au trecut, cu greu, câteva somaţii, pentru o parte dintre posturi: Antena 1, Antena 3, B1 TV, Prima TV, TVR şi TVR Craiova.
Pentru că nu au avut numărul necesar de voturi pentru a fi aprobate, au fost reluări de voturi pentru Realitatea TV, Romania TV, Digi 24 şi Kanal D.
Vot care a fost reluat în şedinţa publică de astăzi, 3 septembrie.
Care au fost propunerile şi sancţiunile:
- Romania TV - amenda de 10.000 de lei
- Digi24 - somaţie
- Realitatea TV - niciuna dintre propuneri, o somaţie şi o amendă de 20.000 de lei, nu au trecut la vot. Membrii vor cere reanalizare.
- Kanal D - niciuna dintre propuneri nu a trecut la vot, o amendă de 100.000 de lei şi o somaţie.
Membrii au ţinut cont în stabilirea sancţiunilor de difuzarea imaginilor cu familia îndurerată a Luizei Melencu. În cazul Romania TV s-a ţinut cont şi de faptul că s-au dat pe post imagini din curtea familiei Alexandrei Măceşanu, tot în ziua în care Gheorghe Dincă şi-a recunoscut vina.
LEGISLAŢIE
Art. 41 (1) „Furnizorii de servicii media audiovizuale nu pot difuza: (…) c) imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane. Fac excepţie cazurile umanitare, pentru difuzarea cărora este necesar acordul persoanei în cauză sau al familiei”;
Art. 45 (1) Orice persoană are dreptul la respectarea intimităţii în momente dificile, cum ar fi o pierdere ireparabilă sau o nenorocire”].
La stabilirea sancţiunii pentru postul România TV s-a reţinut şi încălcarea dispoziţiilor art. 34 alin. (3) din acelaşi Cod [art. 34 (3) „Este interzisă difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spaţiu privat, fără acordul scris al celui care îl ocupă în mod legal”;
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Trimite un comentariu