O somaţie care s-a lăsat cu discuţii aprinse în CNA. Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat în şedinţa publică de astăzi două ediţii ale emisiunii Jurnal de Seară, cu Cristian Tudor Popescu invitat.
Una din 24 octombrie, în contextul apariţiei înregistrării ascunse de la Colectiv, în care CTP a reprodus, fără bip, înjurătura folosită de un responsabil ISU: „Lasă-i în p... mea”.
A doua emisiune a fost cea din 31 octombrie, în care CTP a comentat interviul dat de Gabriela Firea la Digi24 şi scandalul din jurul postării despre asociaţia Dăruieşte Viaţa, distribuită de primăriţa Capitalei pe facebook. În discuţie, a folosit termenul de "femelă scatofilă" în legătură cu Dana Budeanu.
Cu ce s-a ales Digi?
După discuţii lungi, în contradictoriu, pe alocuri pe un ton ridicat, presărat cu ironii despre protejarea anumitor posturi, CNA a decis: somaţie publică doar pentru ediţia din 31 de octombrie, pentru lipsa de reacţie a mdoeratorului Cosmin Prelipceanu la apelativul „femelă scatofilă”, folosit de Cristian Tudor Popescu, pentru a o descrie pe Dana Budeanu, autoarea postării care a produs întregul scandal.
A existat şi o propunere de somaţie pentru încălcarea protecţiei minorilor, în cazul folosirii lui Cristian Tudor Popescu a înjurăturii fără bip. Sancţiune propusă de Radu Călin Cristea. Nu a adunat însă suficiente voturi (şase) pentru a fi aprobată.
Redăm în continuare din discuţiile purtate pe cazul Digi24:
Vera Secrieru, reprezentant Digi24:
„A existat intervenţia moderatorului şi la prima emisiune şi la cea de a doua. Despre opiniile domnului Popescu nu am ce să vă spun, sunt ale domniei sale, dar eu am observat în mod repetat pe parcursul emisiunii că moderatorul a intervenit de mai multe ori atunci când limbajul a deraiat.”
Radu Herjeu, membru CNA:
„Înţeleg că „femelă scatofilă” nu este un limbaj la care să merită să intervină.”
Vera Secrieru:
„Ba da, ar fi trebuit să intervină.”
"Moderator nu era Prelipceanu, ci CTP era stăpânul"
Radu Herjeu:
„Eu am mai spus asta acum patru ani şi jumătate, la o sancţiune pe care am propus-o la Romania TV, într-o emisiune care l-a avut ca invitat pe Corneliu Vadim Tudor. Atunci, Roxana (de la Romania TV - n.r.) a argumentat că toată lumea îl ştie pe Vadim Tudor şi că e un personaj greu de ţinut în frâu.
Şi i-am spus atunci, lucru la care am rămas consecvent, indiferent de situaţie: Când ştii că ai un astfel de invitat, ori nu-l mai chemi, ori eşti gata să întrerupi emisiunea când invitatul o ia rău de tot pe arătură. Scuza că Prelipceanu a intervenit, dar CTP i-a dat înainte, scuză-mă, eu am înţeles, că acolo de fapt moderator nu era Prelipceanu, ci CTP era stăpânul, că i-a dat lecţii de jurnalism. Totuşi, în fişa job-ului, Prelipceanu era moderator. (...)
Din punctul meu de vedere, da Prelipceanu a reacţionat doar câte o dată, dar a-l lăsa să continue cu genul acesta de limbaj... Nu se poate folosi la infinit scuza că a intervenit.
Diferenţa dintre emisiunea aceasta şi cea cu Vadim Tudor este că moderatorul de atunci de la emisiune era un copil săracul care era prima dată aruncat şi fix cu Vadim Tudor. În cazul acesta este vorba despre directorul, redactorul-şef, mă rog, ce e el, un om cu mare experienţă în jurnalism şi care îl cunoştea pe CTP foarte bine.”
Vera Secrieru:
„Aş vrea să privim şi la contextul în care s-au derulat cele două emisiuni. Era un moment emoţional public, puternic. Cristian Tudor Popescu este invitat la această emisiune de cinci ani de zile.
Au fost extrem de rare momentele în care limbajul domniei sale a încălcat legislaţia. Şi momentul Colectiv şi momentul cu postarea au fost încărcate, totuşi, de nişte momente emoţionale.”
Radu Herjeu:
„Cu Colectivul, înţeleg. Cu postarea despre un spital privat, pe cuvânt nu înţeleg de ce era domnul Popescu atât de afectat emoţional.”
"Cosmin Prelipceanu a intervenit şi înainte şi după înjurătură"
Dorina Rusu, membru CNA:
„Nu cred că se poate face o comparaţie între dl Cristian Tudor Popescu şi dl Vadim Tudor. La prima emisiune, oricum Cosmin Prelipceanu a intervenit şi înainte şi după înjurătură. El a ţinut neapărat să spună lucrurul acela, sigur că normal că nici eu nu sunt de acord cu limbajul, dar el nu a făcut decât să reproducă ceea ce a spus acel om, într-un moment în care oamenii erau morţi pe jos. (...)
În a doua emisiune, eu am cerut să fie amânată pentru că ţineam să se vadă şi prima emisiune (interviul cu Gabriela Firea - n.r.), ca să se înţeleagă mai bine contextul.
Ce i-aş reproşa lui Cosmin Prelipceanu şi consider că nu şi-a făcut treaba e că invitatul a făcut nişte informaţii neadevărate şi el nu a intervenit în niciun fel. (...) Când Primarul General preia o postare de nivelul ăsta, cu cuvinte de tipul ăsta şi noi ne indignăm că a spus CTP despre persoana care a spus despre un spital din România şi îţi baţi joc de atâţia oameni, mie mi se pare că să ne indignăm de un cuvânt pe care l-a spus Cristian Tudor Popescu este penibil.”
"Iertaţi-mă, dar.... femelă scatofilă... âuuuu. Trebuie să fii scriitor, cred, să poţi să scoţi o astfel de jignire."
Monica Gubernat, preşedintele CNA
„Ca şi concluzie, Prelipceanu nu s-a descurcat deloc în cazul Gabrielei Firea, dar s-a descurcat excepţional cu CTP. Şi înţeleg că argumentele care, de fapt, înseamnă nişte jigniri, sunt în rgeulă. Ok. Şi că e normal să fii făcut la televizor scatofil.”
Radu Herjeu:
„Acum câţiva ani, Mircea Badea a reacţionat în emisiune la o chestie de pe internet şi a şi venit aici şi a rămas cu această nedumerire: de ce poate fi înjurat şi el şi copiii, iar el la televizor nu poate răspunde la fel, sau dacă răspunde la fel, de ce el ia amendă.
Şi atunci i-am explicat care e diferenţa între ce se spune pe internet, unde nu există un organism de reglementare, şi unde, dacă nu i se făcea publicitate postării acestei doamna Budeanu, nu ar aflat nimeni despre ea. Când a postat-o doamna Budeanu nu a interesat pe nimeni, nu a vorbit absolut nimeni despre ea, pentru că nu ştia nici tata mare că Budeanu a zis ceva. Câna a preluat-o Firea, în înţelepciunea sa desăvârşită, dintr-o dată toată lumea a descoperit postarea doamnei Budeanu.
Diferenţa între postarea doamnei Budeanu shareuită de doamna Firea şi domnul Cristian Tudor Popescu la televizor e de câteva zeci de mii, dacă nu, sper eu, sute de mii de auditori. Domnul CTP se războieşte cu doamna Budeanu, făcând-o femelă scatofilă, în condiţiile în care doamna Budeanu n-a scos un cuvânt despre domnul Popescu.
Deci nu e un război între doamna Budeanu care şi-a permis pe internet să spună porcării despre domnul Popescu şi domnul Popescu, pentru că săracul nu are unde să răspundă în altă parte decât la televizor, i-a răspuns.
E vorba de o femeie, de o doamnă, de un cetăţean al României, care s-a exprimat într-un mod complet nefericit despre un subiect sensibil, despre decizia unei alte doamne, cetăţean al României, de a distribui acea afirmaţie. Şi e vorba despre reacţia total disproporţionată, în cu totul alt mediu, a unui domn, care nu are legătură cu cele două doamne sau cu subiectul. (...) Iertaţi-mă, dar.... femelă scatofilă...âuuuu. Trebuie să fii scriitor, cred, să poţi să scoţi o astfel de jignire.”
Radu Călin Cristea, membru CNA:
„Aş începe cu precizarea obligatorie pe care bine că a făcut-o doamna Rusu, şi anume că în niciun caz nu se poate imagina o anumită compatibilitate între CT Popescu şi domnul Vadim Tudor. Sub nicio formă.
În al doilea rând, ceea ce mă uimeşte, mă amuză, îmi creează stări destul de confuze în mesajul lor e următorul lucru: dacă vă amintiţi de acea expresie sublimă de pe plăcuţa suedeză, iar ea a fost preluată şi comentat public şi gustată şi degustată de sute de mii de oameni, în fruntea cărora s-a aflat elita Ţării Româneşti, mă refer direct la domnul Gabriel Liiceanu.
Ceea ce mă amuză, mă uimeşte este că în această discuţie cu moderatorul emisiunii, domnul Popescu chiar pronunţă neaoş, româneşte, clar, fără echivocuri, numele sexului masculin. De ce atunci a fost o grozăvie, au ieşit sute de mii de oameni în stradă, iar la o asemenea expresie nimeni nu are niciun fel de replică?”
După încheierea dezbaterilor, Radu Herjeu a propus o somaţie publică, pentru limbaj injurios (art 40, alineat 5 din Cod), strict pentru expresia „femelă scatofilă”. Herjeu a precizat că nu va face nicio propunere pentru înjurătura reprodusă de CTP la Digi24, la discuţia despre Colectiv, întrucât moderatorul a intervenit în repetate rânduri.
Nu la fel de convins a fost Radu Călin Cristea, care a propus la rândul său o somaţie pentru înjurătura reprodusă de CTP, invocând un alt articol, cel privind protecţia minorilor.
Propunerea lui Herjeu a trecut cu şase voturi pentru, în timp ce cea a lui Cristea a atras doar patru voturi pentru.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii