Emisiunea lui Mihai Gâdea despre numărul de infractori romi care ar fi revenit în ţară a stârnit discuţii aprinse între membrii CNA. S-a ajuns şi la afirmaţii de tipul "te foloseşti de poziţia de membru CNA ca să aperi antenele, de câte ori ai ocazia".
Ce a decis, până la urmă, forul audiovizual şi cum au decurs discuţiile, în continuare:
De la ce a pornit?
De la o emisiunea de pe Antena 3 realizată de Mihai Gâdea, în care s-a vorbit, printre altele, despre „clanurile de romi” care „s-au întors în ţară” din cauza pandemiei. Acesta a fost "mărul discordiei".
O informaţie „pe surse” care susţinea că „dintr-o medie de 1.000 de cetăţeni intraţi zilnic în ţara, 800 erau romi”, după cum arătau burtierele şi discursul lui Gâdea de la Sinteza zilei.
Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea s-au duelat în păreri.
"Avem obligaţia să credem un jurnalist care invocă o anumită sursă", a susţinut Cristea.
"Este o informaţie neverificată. Induce ideea că stă cineva la graniţă şi numără după etnie", a spus Herjeu.
Schimbul de replici dintre cei doi membri CNA (pe care îl regăsiţi mai jos) a culminat cu replica lui Radu Herjeu către Cristea:
"Te foloseşti de poziţia de membru CNA ca să aperi antenele, de câte ori ai ocazia".
Înainte de schimbul de replici, câteva idei din emisiunea lui Mihai Gâdea şi sanţiunea primită:
Au fost burtiere ca:
- „Ultimele 20 de zile: 16.000 de romi au intrat în ţară”
- „Clanurile care au terorizat Europa s-au întors”
- „Imagini unice: Regii tâlhăriilor şi furturilor”
De asemenea, Gâdea a spus pe post:
„În ultimele zece zile media zilnică a intrărilor în ţară a fost de 1.000 de cetăţeni români, din aceşia 1.000, 800 sunt romi.”
După zeci de minute de discuţii în for, chiar tensionate pe alocuri, s-a ajuns la concluzia că postul merită doar un avertisment. O somaţie.
Somaţia, venită la propunerea lui Radu Herjeu, a trecut cu şapte voturi. Au mai votat pentru Dorina Rusu, Gabriel Tufeanu, Cristina Pocora, Ramona Sorescu, Orsolya Borsos şi Alexandru Kocsis.
Emisiunea lui Gâdea, opinii pro şi contra în CNA: „Induce ideea că la graniţă este un om care notează pe hârtiuţă care sunt romi şi care nu”
Deşi somaţia a trecut cu şapte voturi, au fost şi discuţii în contradictoriu pe tema celor prezentate de Mihai Gâdea.
Radu Herjeu: „Eu sunt foarte curios să ştiu cine şi cum a stabilit că din 1.000 de cetăţeni la graniţă, 800 erau romi. Cine a identificat romii şi i-a trecut pe hârtiuţă?
Induce ideea că la graniţă este un om care notează pe hârtiuţă care sunt romi şi care nu.
Eu dacă aş fi primit o astfel de informaţie, m-aş fi interesat dacă e posibil ca cineva să stea cu pixul în mână şi să trieze romii. Gâdea aruncă cu seninătate aceste cifre fără să se întrebe o secundă ce-i cu ele.”
Dorina Rusu: „Problema mi se pare că e atunci când se face asocierea între cei care intră în ţară, infracţionalitate şi etnia romă.”
Singurul dintre oamenii din for care a făcut notă discordantă cu ceilalţi a fost Radu Călin Cristea. Acesta a avut altă opinie în legătură cu cele prezentate în studioul Antena 3.
Radu Călin Cristea: „Aş vrea să fiu foarte clar. Supărarea lui Radu (n.r - Herjeu), poate fi legitimă n-o contest, este legată de modul în care se lucrează în Poliţia de Frontieră. Acolo este o problemă pe care Gâdea şi ceilalţi o preiau. Este o sursă jurnalistică şi legitimă. Nu-i obligă nici CEDO să o divulge. Nu cred că avem noi competenţa să dezvoltăm şi să comentăm informaţiile.
Avem obligaţia să credem un jurnalist care invocă o anumită sursă.
Nu cred că e vorba nici de discriminare în materialele de faţă. Dacă vi se pare că la Baia Mare nu s-au răfuit două benzi de romi, atunci pe ce lume ne aflăm?
Hai să fim cinstiţi, cine iese cu topoare? Nu face nimeni generalităţi. Buba nu e la Gâdea, ci la interpretarea noastră care una abuzivă şi puţin ridicolă”, a spus Cristea.
Discuţii tensionate şi la vot: „Te foloseşti de poziţia în CNA să aperi Antenele de câte ori ai ocazia!”
Discuţiile au continuat într-o notă mai tensionată şi la vot. Radu Herjeu şi Radu Călin Cristea au avut ceva contre pe subiect.
Herjeu a făcut prima propunere, cea de somaţie, când şi-a mai justificat o dată decizia:
„Repet, să induci ideea că cineva la graniţă stă şi numără şi constată care are pielea mai albă sau mai colorată mi se pare o informaţie neverificată”, a spus acesta.
A fost intrerupt de Cristea, care a spus:
„Asta cu „inducţia” e supoziţie. De ce te foloseşti de legea audiovizualului să îţi instrumentezi o supoziţie?”
Herjeu a răspuns:
„Că sunt membru CNA, aşa cum şi tu te foloseşti de poziţia de membru CNA ca să iei apărarea Antenelor de câte ori ai ocazia!”
Legislaţie - Codul Audiovizual
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Nu intra sub incidenta publicității politice?