Ţipete. Urlete. Crize de nervi. Crize de gelozie şi Jigniri. Aşa poate fi rezumată, pe scurt, emisiunea Puterea Dragostei de la Kanal D. Derapajele din show-ul prezentat de Andreea Mantea au fost, din nou, amendate de Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Staţia trebuie să scoată din buzunar 25.000 de lei, pentru „ieşirile” concurenţilor.
- „Este o porcăială continuă”, după cum a fost caracterizată producţia de Gabriel Tufeanu, membru CNA.
- „Realizaţi că sunt oameni care se uită ore în şir la astfel de dialoguri?”, s-a întrebat retoric un alt membru al forului - Radu Herjeu.
Una dintre cele mai grave expresii folosite într-un dintre emisiuni, de o concurentă, este Ţigancă borâtă.
Pe de altă parte, reprezentatul Kanal D la CNA, a caracterizat certurile din emisiune astfel: „Sunt discuţii pasionale desfăşurate pe un ton ridicat”, după cum a spus acesta în şedinţa CNA.
S-au vizionat zeci de momente ale emisiunii, din luna aprilie şi începutul lunii mai. Ultima amendă încasată de post - 50.000 de lei - a fost la începutul lunii martie.
La fel ca şi atunci, principalele reproşuri aduse ce CNA sunt legate de violenţa fizică, psihică sau de limbaj şi de felul în care poate fi influenţată dezvoltarea minorilor.
Propunerea de amendă a venit din partea lui Radu Herjeu şi a mai fost votată de Răsvan Popescu, Nicolae Bălaşa, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Dorina Rusu şi Alexandru Kocsis.
A mai fost o propunere de 100.000 de lei, din partea lui Gabriel Tufeanu, care nu a întrunit voturile necesare.
Discuţiile de la CNA. Ce a reproşat CNA şi cum s-a apărat Kanal D: „Moderatorul (Andreea Mantea) este acolo să-i mângâie pe creştet”
Majoritatea membrilor din Consiliu s-au pus de acord că emisiunea a încălcat legea. Mai jos, câteva detalii din discuţiile pe care forul le-a avut cu reprezentantul Kanal D.
Dorina Rusu: „Parcă aceşti concurenţi sunt selectaţi special să vorbească urât. Moderatorul ce rol are? Nu are nicio contribuţie pentru că îi lasă să se certe. De ce se ceartă aceşti concuenţi? Ei se ceartă mereu şi nu înţeleg care este motivul.”
Nicolae Bălaşa: „Moderatorul este acolo să-i mângâie pe creştet.”
Dorina Rusu: „Premiul se dă celui care ţipă cel mai tare?”
Cătălin Băleanu, reprezentantul Kanal D: „Premiul săptămânal se acordă de către public. Cel mai des câştigă concurentul cel mai vocal.”
Gabriel Tufeanu: „Nici nu ştiu ce să zic. Este o porcăială continuă. Nu sunt decât câteva momente de linişte, când trag aer în piept. Accentul aici este pe o violenţă psihică şi de limbaj”, după cum a punctat şi acesta.
„Sunt discuţii pasionale desfăşurate pe un ton ridicat”
Printre altele, Cătălin Băleanu a mai spus:
„Sesizările fac referire la înjurături. Nu există nicio înjurătură în secvenţele vizionate. Fac referire la bătăi, nu a fost nici măcar un bobârnac în emisiune.
S-au difuzat 231 de ediţii şi 19 de program, săptămânal. Publicul este format din adulţi, cu vârsta de peste 25 de ani. Programul nu este clasificat pentru o audienţă general. Are acele avertizări la început.
Cuvintele licenţioase au fost cenzurate, iar moderatoarea a intervenit de câte ori a fost cazul.
Limbajul nu poate fi considerat violent. Nu are un caracter traumatizant. Sunt discuţii aprinse, dar care nu corespund limbajului violent. Sunt discuţii pasionale desfăşurate pe un ton ridicat. De asemenea, au proporţii reduse”, a menţionat acesta.
Legislaţie
Art. 39 - (2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
Art. 19 - (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii:
f) psihologia personajelor şi reperele morale pe care acestea le oferă copiilor sau adolescenţilor;
Art. 18 - (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă: a) violenţă fizică, psihică sau de limbaj, în mod repetat sau cu un grad mare de intensitate sau gravitate;
Art. 40 - (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.
Citeşte şi: Cât costă Puterea Dragostei? Kanal D, amendat aspru de CNA pentru violenţa din emisiunea prezentată de Andreea Mantea
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii
@R & @Marian, toți prezentatorii de știri citesc de pe prompter, nu mai aberați degeaba.
Sandra nu e prompterista?Vezi sa nu.Si aia e de numa
Cam 70% din pro si Antena is,asa ca...
Dar da,la Vulpita problema principala e prezenta celor 2.Dincolo in schimb e cearta si circ ca la usa cortului non stop
La Vulpita nu se cearta ca tatele non stop. Faceti diferența ;) nu ca as suporta o