FUMAT explicit pe posturile muzicale. Roxen cu ţigara în mână. Roxen aprinzându-i-se ţigara. Roxen fumând. În prim-plan, cu cadre clare.
Clipul muzical cu Roxen, cea care ar fi trebuit să reprezinte România la Eurovision, a fost dat, din monitorizările Paginademedia.ro, pe trei posturi muzicale: Kiss TV (parte a grupului grecesc Antenna Group), Zu TV (parte a Intact) şi Music Channel (deţinut de RCS).
Din monitorizările Paginademedia.ro, cele trei posturi TV, care au un public în general format din tineri şi adolescenţi, au dat clipul cu Roxen fumând şi în timpul zilei, la ore accesibile minorilor.
De notat că, în trecut, clipul a mai fost difuzat, însă în varianta cenzurată, cu actul fumatului blurat. Acum rulează "la liber".
Este în regulă? Ce spune legea?
Contactată de Paginademedia.ro, Monica Gubernat, preşedintele CNA, spune că va analiza situaţia.
"Pentru că este un gest explicit legat de fumat, va intra cu celeritate în analiza Consiliului. Vom analiza această situaţia în primul rând plecând de la articolele care vizează protecţia minorilor", a declarat Monica Gubernat,pentru Paginademedia.ro.
Potrivit Legii audiovizualului, "Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor".
GALERIE FOTO. Capturi Paginademedia.ro de pe posturile muzicale Kiss TV, Zu TV şi Music Channel
Ce spune Legea audiovizualului:
Art. 39 - (1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune şi de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.
(2) Difuzarea în serviciile de televiziune şi de radiodifuziune a programelor care pot afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor se poate face numai dacă, prin alegerea intervalului orar de difuzare, prin codare sau ca efect al altor sisteme de acces condiţionat, se asigură faptul că minorii din zona de transmisie, în situaţii normale, nu pot auzi sau vedea emisiunile respective.
(3) Difuzarea într-o formă necodată sau fără alte măsuri tehnice de restricţionare a accesului a programelor prevăzute la alin. (2) se poate face numai după prezentarea unei atenţionări acustice sau grafice, pe toată durata programului asigurându-se prezenţa unui simbol vizual de avertizare.
Art. 391*) - În cadrul serviciilor media audiovizuale la cerere, programele care ar putea afecta dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor pot fi puse la dispoziţie numai dacă se asigură măsuri de restricţionare a accesului, astfel ca minorii să nu poată vedea ori auzi, în mod normal, programele respective.
Un articol din Codul de reglementare în audiovizual:
(1) Este interzisă difuzarea în intervalul orar 6,00 - 20,00 de programe audiovizuale de studio sau realizate în direct în care se fumează, se consumă băuturi alcoolice ori se prezintă acte de comportament obscen
Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
Comentarii