Subiectul „Selly” a ajuns pe masa CNA. După aproape două ore de discuţii contondente, forul a stabilit şi sancţiunile: mai multe somaţii şi o amendă de nici 2.000 de euro pentru România TV - postul pedepsit cel mai „dur”.
Forul audiovizual a analizat atât ştirile legate de accidentul vloggerului (care s-a dovedit a fi o farsă pusă la cale de Selly pentru România TV) şi dat de mai multe posturi TV, cât şi emisiunile de la RTV în care s-au făcut acuzaţii grave despre acesta.
S-au analizat şi burtiere ca: „Prezentator TV, împuşcat de milionarul Selly” sau „A consumat substanţe cu efect halucinogen?"
Rezultatul?
De departe, cea mai „dură” dintre acestea a fost aplică postului România TV - 7.500 de lei - staţia de la care a pornit totul.
Antena 3, Digi 24, Prima TV şi B1 TV s-au ales cu somaţii. De menţionat că posturile care au primit somaţie au dat doar ştirea cu accidentul fals, iar dintre acestea, doar Antena 3 a rectificat ştirea, după ce s-a dovedit că era falsă.
Forul a discutat situaţia cazul Selly după câteva reclamaţii primite, una chiar din partea vloggerului, dar şi după o autosesizare a lui Gabriel Tufeanu, membru CNA.
A mai existat o propunere de amendă - 50.000 de lei - din partea Dorinei Rusu. Aceasta nu a trecut la vot.
Selly, la CNA: RTV a recurs la o campanie de linşaj mediatic
Andrei Şelaru (Selly) a fost prezent la şedinţa de astăzi, unde şi-a spus puctul de vedere. A explicat motivul farsei pe care a făcut-o staţiei România TV, a expus contextul în care a venit acesta, dar a venit şi cu detalii legate de acuzaţiile făcute în emisiunile RTV.
Printre altele, acesta a spus:
- Totul a început cu acele emisiuni cu „urlete la Selly în casă” sau „picioare în gură cu Dorian Popa”
- Ştirile respective m-au afectat destul de mult. M-a sunat proprietarul casei în care stau (eu nu eram în Bcucureşti), părinţii şi chiar bunicii. Toţi erau panicaţi pentru că vedeau acele lucruri la televizor.
- Au continuat cu ştirea legată de prezentatorul de televiziune „împuşcat” de mine.
- Am constat un pattern: construiesc narative prin burtiere. Decupează bucăţi fără legătură, din vloggurile mele, şi le unesc astfel încât să capete un anumit sens.
- Am decis să dau o lecţie televiziunii România TV. Am gândit un scenariu, am făcut un montaj cu „daunele” maşinii şi am trimis clipul pe adresa redacţiei.
- A fost un experiment destul de interesant. Am explicat cum s-a desfăşurat şi am vrut să atrag atenţia.
- RTV a recurs la o campanie de linşaj mediatic, ca reacţie. În cel mai bun caz acele ştiri au fost scoase din context, în ce mai rău caz au fost false.
Herjeu: A fost o execuţie, clar!
Discuţiile au fost destul de contondente pe alocuri. Radu Herjeu, cel care a şi propus amenda de 7.500 de lei, a vorbit fără menajamente în legătură cu situaţia postului România TV. Acesta a spus:
- Aşa-numita invetigatie jurnalistică bazată pe cântarea lui Abi Talent… mi-ar fi rusine să numesc asta anchetă. A fost o execuţie, clar! V-a făcut-o şi v-aţi gândit să-l executaţi rapid, cu nişte versuri dintr-o melodie.
- L-aţi acuzat că se droghează. Da, în ştirea legată de accident nu erau acuzaţii, dar tot aveaţi datoria să verificaţi informaţia.
- Articolele din lege care ţin de informarea corectă n-au legătură cu ce face persoana despre care vorbeşti, ci cu meseria de jurnalist. Trebuie să dai informaţii corecte şi verficiate.
- Materialul în care vorbiţi de „scandal în casa lui Selly” este o minciună. Realitatea nu avea legătură cu informaţia dată de România TV ca breaking-news.
- La fel şi „împuşcătura lui Selly”, tot minciună este. A tras cu un pistol cu capse. Cum să faci o ştire din asta?
- Apoi a venit povestea cu accidentul de maşină. Ce să caute o ştire cu un nene care şi-a julit maşina la televizor? Nici dacă Preşedintele României şi-a zgâriat maşina nu e o ştire. Doar dacă conducea Băsescu pe două voci era o ştire.
- Ar fi trebuit să aveţi măcar o umbra de îndoială, dar aţi avut avut disperarea de a da primii informaţia. Nu aţi greşit că nu l-aţi sunat, că nu era nicio acuzaţie, dar s-a dovedit că e falsă şi că aţi dat-o fără verificare pe post. Dacă l-aţi fi sunat să verificaţi se dovedea din start că informaţia e falsă, iar ştirea nu ar mai fi ajuns pe post.
Cum s-a apărat România TV: Noi am făcut rectificarea, după ce Selly a anunţat că totul a fost o regie
- Noi am făcut rectificarea, după ce Selly a anunţat că totul a fost o regie.
- Informaţia despre accident a sosit la 21:51, pe adresa redacţiei. Un adolescent susţinea că Selly a făcut accident. Redactorul nostru a trimis un mail către acel tânăr în care a cerut mai multe amănunte despre accident. Noi nu ştiam că mailul este fals.
- Contul fals a răspus şi i-a dat multe alte detalii care s-ar fi întâmplat în timpul filmării.
- Am dat ştirea la două ore după ce a venit mailul cu pricina. Am dat o ştire seacă. Ce ar fi trebuit? Ar fi trebuit să-l sunăm pe cel care apărea în filmare şi să-l întrebăm dacă el este cel din imagini? Selly spune despre el că este persoană publică. Dacă ai imagini de undeva trebuie să suni indiferent de subiect şi să întrebi?
Gabriel Tufeanu, membru CNA, a intervenit: Ba eu cred că aşa se face. Aşa se face o ştire, trebuie verificată.
- Ce ar fi trebui să verificăm, dacă este Selly? Pe adresa aceea falsă s-au cerut detalii despre accident.
- În momentul în care Selly a deconspirat fake news-ul pe care l-a făcut, noi am dat ştirea corectă.
- Ce s-a întâmplat ulterior, cu acea investigaţie… Televiziunea de fake-news, aşa cum este numită de Selly, a făcut un material adevărat. Noi am pus întrebări către Selly, dar nu ne-a răspuns. A doua zi, duminica, el a răspuns pentru Paginademedia.ro. Noi am prezentat acele răspunsuri pe care Selly le-a dat către Paginademedia.ro.
- Lui Selly i s-a dat posibilitatea de a răspunde cu vârf şi îndesat. Suntem o televiziune de fake-news, am înţeles.
Selly a intervenit: Eu nu răspund la RTV dintr-un simplu fapt. Mi-am dat seama din primul e-mail că am de a face cu o campanie de linşaj mediatic. Am aşteptat să văd ce se întâmplă, dar am primit şi foarte multe întrebări de la oameni, inclusiv de la bunica, care m-a întrebat dacă e adevărat. Am vrut să răspund, dar am vrut să o fac într-un mediu pe care-l cunosc curat jurnalistic şi anume Paginademedia.ro. Nu am vrut să răspund unui post despre care ştiam că-mi va restălmăci cuvintele şi le va scoate din context.
- Noi nu am restălmăcit cuvintele. Am dat pe post răspunsurile pe care le-aţi dat către Paginademedia.ro fără să fie scoase din context.
- Nu este o campanie de linşaj mediatic şi ne pare rău că am picat în această plasă. Nu există niciun război cu dumneavoastră.
Reamintim că Selly a fabricat un material din care părea că are un „nou accident”, filmul a ajuns la România TV (de la un „telespectator”), iar postul TV a muşcat „momeala”: a dat clipul pe post. Fără o minimă verificare.
La aproximativ o săptămână după România TV a început atacul contra lui Selly, după ce vloggerul le-a făcut farsa cu accidentul. Au dat burtiere ca „Cum a încălcat Selly Ordonanţele militare în pandemie", „Filmări cu deplasările ilegale ale lui Selly” sau „A consumat substanţe cu efect halucinogen?", conform unei monitorizări Paginademedia.ro.
Contextul, pe larg
Miercuri, 19 august. Un film în care părea că un tânăr este gonit de Selly de la locul unui accident este publicat de România TV şi e preluat apoi de mai multe publicaţii: Digi 24, Adevărul, Libertatea, Antena 3, Cancan, Evz sunt doar câteva dintre titlurile care au preluat materialul.
Joi, 20 august. Selly dezvăluie într-un clip că el a fabricat filmul pentru „a da o lecţie despre cât de uşor se poate dezinforma". Spune că nimeni nu l-a sunat pentru verificare şi că a decis să facă farsa după ce România TV a difuzat în câteva rânduri informaţii false despre el.
Sâmbătă, 29 august. România TV s-a dezlănţuit contra lui Selly. O ploaie de burtiere despre Selly a curs timp de o oră, după care au urmat şi „înregistrările scandaloase care îl demască pe Selly".
„Deplasări ilegale" ale lui Selly, întrebări legate de consum de droguri de către vloger, consumatori de droguri în anturajul lui, „urme" pe care să le şteargă sau despre cum a încălcat legea. Nu mai putin de 14 burtiere despre Selly au curs timp de o oră pe post.
Duminică, 30 august. Ofensiva a continuat şi duminică. Au fost burtiere ca „Suma primită de Selly de la Viorica Dăncilă" şi „Banii ceruţi şi primiţi de Selly de la PSD"
De ce a făcut vloggerul asta farsa pentru România TV?
Totul a pornit de la România TV. După ce postul a difuzat materiale cu burtiere deplasate şi informaţii neverificare despre el, la începutul lunii august, acesta s-a hotărât să le dea o lecţie. Cum au arătat burtierele România TV, de atunci? Doar câteva:
- „Filmarea momentului în care Selly trage cu pistolul”
- „Prezentator TV, împuşcat de milionarul Selly”
- „Selly, dus la detectorul de minciuni”
„Mi-au speriat familia pentru un punct de rating”, explică el.
Citeşte şi: Seara de duminică a pus capac: Selly dă în judecată România TV pentru „acuzaţiile complet mincinoase pe care le-au făcut”
Citeşte şi: Un exemplu de "anchetă"! România TV sare la Selly, după ce vloggerul le-a făcut farsa cu accidentul. Cu acuzaţii de consum de droguri rupte din melodii
Citeşte şi: Altă dată să verificaţi! Selly, farsă pentru România TV, după ce postul a dat un fake despre el! Toată presa a preluat falsul accident al vloggerului
Citeşte şi: INTERVIU. Selly, povestea farsei: Da, cred în nevoia de presă! În orice democraţie trebuie să existe! Treaba cu democraţia pică în momentul în care spui doar minciuni
Citeşte şi: REACŢII. Ştirea despre falsul accident al lui Selly a dispărut de pe România TV. Ce au făcut alte publicaţii? Adevărul şi Libertatea, rectificări şi scuze
Citeşte şi: VIDEO. Selly şi falsul accident: "Am regizat toată porcăria asta pentru ca voi să vedeţi că nimic nu poate fi 100% de încredere"
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii
CNA-ul românesc este degeaba, mai dă câte o amendă minuscula posturilor din top 5 (Pro, Antene, Kanal, RomTwc) și posturile mici primesc amenzi de 200.000 lei că vezi doamne, “au depășit cu 1/2 min pauza de publicitate”
Nu am citit f atent declarația membrului CNA care a propus 50000 lei,întemeiată
Sunt de acord cu somatiile,sunt chiar indreptatite
Dar,sper ca daca se mai intampla o dată asa ceva(sau mai grav)sa se treaca la amenzi extreme!Sa fie doar un avertisment sa se conștientizeze că nu e ok asa ceva!
Sper sa nu mai vedem nicaieri,niciodată asa ceva la asa amploare.Si daca da,drastic sancționat!
Mi e frica ca va veni ziua votului pe 27(+ parlamentarele în decembrie )unde RTV are un trecut "bun" in a trata ziua
Sper ca acest episod sa fie o lecție pentru toți sa nu sa se avante in senzațional si ca CNA pe viitor sa analizeze mai atent, sever si egal astfel de lucruri,de la cele mai mărunte la cele mamut
P.S.unde era criteriul audienței,pe care se apasă pe Pro si Antena 1?!