COMUNICAT. Picioarele mereu reci şi umflate, care încep să doară după mai mult timp de mers pe jos, pot fi un simptom ale unei afecţiuni grave: boala arterială periferică. Dacă nu este tratată la timp, afecţiunea poate duce la complicaţii serioase (amputaţie, infarct miocardic sau accident vascular).
Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.
Iată ce trebuie să ştii despre această boală şi de ce este important să mergi la medic încă de la primele semne de alarmă!
Cauzele şi simptomele bolii arteriale periferice
Cauza principală a bolii este ateroscleroza (formarea unor depozite de grăsime pe vasele de sânge). Aceste acumulări de grăsime sau plăci de aterom îngustează arterele, iar sângele nu mai poate circula normal şi astfel apar simptomele afecţiunii:
- Durere la nivelul picioarelor (iniţial doar în timpul mersului, apoi şi în repaus)
- Picioare reci
- Umflarea picioarelor
- Tegumente palide sau violacee.
Boala arterială periferică se manifestă de obicei la nivelul picioarelor, dar poate să afecteze şi alte zone ale corpului:
- Braţe
- Gât
- Artere renale
- Arterele mezenterice (care alimentează tubul digestiv).
Riscul apariţiei acestei boli este şi mai mare dacă ai anumite probleme de sănătate:
- Dislipidemie (colesterol/trigliceride crescute)
- Diabet zaharat
- Afecţiuni cardiace
- Obezitate
- Hipertensiune arterială.
Diagnostic şi tratament
Dacă ai aceste simptome ale bolii arteriale periferice, îţi recomandăm să mergi la un medic cardiolog, pentru consultaţie. Specialistul va recomanda mai multe investigaţii specifice, care pot pune rapid un diagnostic. Cele mai folosite metode pentru a verifica modul în care circulă sângele la nivelul unei artere sunt:
- Ecografia Doppler
- RMN
- AngioCT
- Angiografia (test cu raze X care permite vizualizarea vaselor de sânge).
Dacă, în timpul acestor investigaţii, medicul observă îngustări şi depuneri de grăsime la nivelul unei artere, atunci va recomanda o procedură de tratament numită angioplastie cu balon şi stent, care poate fi realizată în continuarea angiografiei de membre inferioare.
Procedura se realizează cu anestezie locală şi durează cel mult o oră. Medicul va realiza o puncţie la nivel inghinal, prin care va introduce un cateter. Acesta va fi ghidat sub control radiologic până la nivelul unde există o îngustare a vasului de sânge.
Aici, medicul va dilata zona cu ajutorul unui balonaş, apoi va monta un stent, pentru a menţine vasul de sânge lărgit, astfel încât circulaţia să revină la normal.
Marele avantaj al acestei metode de tratament este că nu necesită incizii, astfel încât recuperarea este rapidă, nu există durere şi nici risc de infecţii. În plus, durata de spitalizare necesară este de numai 24 de ore.
Prin urmare, dacă ai mereu picioarele reci şi umflate, nu neglija această problemă, pentru că ar putea să fie mai mult decât un simplu disconfort! Mergi imediat la medic pentru consultaţie, pentru că orice afecţiune poate fi tratată mult mai uşor dacă este descoperită din timp.
Ce este secţiunea COMUNICATE:
În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.
Detalii, la [email protected]
Autor: Comunicat publicitatepaginademedia.ro
Trimite un comentariu