Zi plină pentru Realitatea Plus, la CNA. Trei somaţii şi o amendă de 5.000 de lei a încasat, astăzi, postul de ştiri de la Consiliul Naţional al Audiovizualului.
- Interese ascunse, cine vrea să ne ia Ardealul
- Atac fără precendent la autonomia României
- Cum câştigă Budapesta tot mai mult teren în România
Sunt câteva dintre burtierele pentru care Realitatea Plus trebuie să scoată din buzunar 5.000 de lei.
Sancţiunea a venit pentru o ediţie Jocuri de Putere, care a avut ca subiect autonomia Ţinutului Secuiesc. Pe lângă burtiere, membrii forului au criticat şi atitudinea moderatorului Bogdan Muzgoci.
Mircea Toma, de exemplu, a subliniat categoric:
„Aceasta emisiune promovează ostilitate inter-etnică. Moderatorul a încălecat calul lăsat liber de Vadim Tudor, dar pentru el e prea mare. Moderatorul a luat-o razna, ca să mă exprim liber”, după cum a spus în timpul şedinţei.
Din afirmaţiile făcute de Bogdan Muzgoci în emisiune, punctăm pe scurt câteva:
- Vreau să clarificăm nişte lucruri în seara asta şi să înţelegem de ce nu se lasă maghiarii sau poate că este interes mai mult decât politic la mijloc. Vor autonomie cu orice preţ
- Un nou proiect de lege care ar putea ciunti România este pe cale să ajungă în Parlament.
- Cine vrea Ardealul şi ce se va întâmpla cu ţara aflaţi în această seară. Care sunt planurile acestor băieţi.
Chiar şi Marius Huc (şeful ştirilor de la Realitatea Plus) a afirmat că „m-a deranjat tonul omului nostru”, tot în şedinţa CNA. Pe lângă acest aspect, Huc a explicat că „au fost făcute demersuri pentru contactarea reprezentanţilor UDMR”, poziţie care în final nu a mai apărut în emisiune.
Somaţie pentru o emisiune a Ancăi Alexandrescu, fosta consilieră a lui Dragnea
Tot în şedinţa forului audiovizual s-au mai discutat şi de alte emisiuni. Acestea din urmă au scăpat doar cu somaţii.
- Una dintre emisiunile somante a fost moderată de Anca Alexandrescu - fosta consilieră a lui Dragnea.
- O altă emisiune avea ca subiect cazul cu Petru Avram, fost şef al Administraţiei Bazinale de Apă Prut-Bârlad. Cazul său a fost prezentat într-o anchetă Recorder, iniţial. El ar fi angajat o tânără fără pregătire pe post de inginer. În emisiunea de la Realitatea Plus, s-a vorbit despre faptul că tânăra angajată de Avram ar fi fost chiar amanta sa. Somaţia a fost aplicată pentru „imixtiuni în viaţa privată” a celor doi.
- O a treia emisiune somată a fost realizată de jurnalista Ionela Arcanu, iar subiectul dezbătut era cazul unei firme abonate la contracte cu statul.
Cele trei somaţii au fost aplicate din aceeaşi cauză: „informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bunăcredinţă”, coform articolului care a stat la baza atenţionărilor (Art. 64 (1) b.).
„Atitudine de vizitiu din partea moderatorului. Nu e doar cazul Realitatea”
Valentin Jucan, membru CNA, a criticat atitudinea moderatorilor şi spune că „nu e vorba despre Realitatea în exclusivitate”:
„Se poate constata şi dispariţia instituţiei moderatorului. Nu e vorba despre Realitatea în exclusivitate. Asistăm la o atitudine de vizitiu din partea moderatorului, care dă tonul şi biciuieşte din cuvinte. Toţi trebuie să meargă după el. Cei din studio sunt nişte anexe care trebuie să confirme, altfel poate nici nu mai sunt invitaţi. Există o decădere a dezbaterii.
Moderatorul centrează şi tot el dă cu capul. Subiectele sunt de interes public, dar de multe ori moderatorii duc în derizoriu aceste subiecte. Ar fi fost util ca aceste dezbateri să nu fie tratate în stil de vizitiu”, a punctat Jucan.
Ce spune Legislaţia:
Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:
b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică
Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
Comentarii
#JOS IPOCRIZIA DIN CNA
P.S.
Care a fost subiectul emisiunii Ancăi Alexandrescu menționate în articol?