Au dat pe post imagini cu artificii de la un meci de fotbal, acum au ajuns în atenţia CNA. Şi Antena 3, şi România TV. Ce au păţit? S-a lăsat cu vreo sancţiune?
Mai ales că nu e prima dată când cele două staţii au difuzat imagini pe care le-au prezentat ca din război, fără să aibă nicio legătură cu conflictul armat (şi un joc video a ajuns aşa pe TV).
Detalii, în continuare:
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) n-a reuşit să dea nicio sancţiune postului Antena 3 după ce a difuzat pe post, în regim de breaking news, imagini cu presupuse bombardamente ale Israelului asupra Fâşiei Gaza.
„Acum: Fâşia Gaza, atacată cu toată forţa de armata Israeliană”, anunţa postul Intact pe burtieră.
Imaginile preluate de pe Twitter (care între timp a devenit „X”) s-au dovedit a fi, de fapt, nişte focuri de artificii din Algeria, după victoria unei echipe de fotbal, CR Belouizdad.
Membrii s-au împărţit între o somaţie şi o scrisoare de atenţionare. Cum nu a trecut nicio propunere la vot, emisiunea va fi reanalizată.
Romania TV, care a difuzat la rândul ei imaginile, a scăpat cu o scrisoare de atenţionare.
Imaginile cu aşa-zisul atac al armatei Israeliene au fost comentate la Antena 3 CNN de Răzvan Dumitrescu şi mai apoi şi de Mircea Badea, la emisiunea În gura presei.
Răzvan Dumitrescu, pe post când au fost date artificiile drept "atac al Israelului":
„Bun, news alert, doamnelor şi domnilor. Imagini de ultimă oră, Gaza atacată chiar acum de israelieni. Iată imaginile doamnelor şi domnilor”
„Sunt imagini crunte. Cu puţin timp în urmă sunt filmate aceste imagini, pur şi simplu armata israeliană atacă susţinut Fâşia Gaza, probabil obiective ale Hamas din Fâşia Gaza”
„Acestea sunt imaginile. Se desfăşoară chiar acum o operaţiune a armatei israeliene în Gaza, este atacată cu toată forţa Gaza de către armata israeliană.”
Mircea Badea:
„Astea sunt imagini foarte recente, ultimele pe care le-am primit, ceea ce vedem aici, aceste bombardamente foarte intense sunt din Fâşia Gaza, deci acolo, forţele israeliene bombardează şi acum, astea sunt imagini de acum vreo oră, bombardează şi acum poziţii ale Hamas în Fâşia Gaza. ”
Nu e prima dată când televiziunile de ştiri „înghit” pe nemestecate imagini video luate de pe internet în momente sensibile. S-a întâmplat şi în martie 2022, la începutul conflictului dintre Ucraina şi Rusia. Radu Tudor a comentat atunci imagini dintr-un joc pe calculator, ca fiind parte din conflict.
S-a întâmplat şi la Digi24, care a difuzat un clip vechi de 14 ani, cu un tânăr vorbind în limba rusă. Digi24 a spus că tânărul vorbeşte despre tancul pe care îl va conduce. În realitate, vorbea despre...muzică.
Tot în 2022, dar toamna, în luna noiembrie, şi Romania TV a picat în plasa dezinformării. A comentat tot un joc de pe calculator, tot legat de frontul din Ucraina.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro