Trei televiziuni au cerut anularea amenzilor primite de la CNA, pentru felul în care au tratat speţa ursului Arthur. Fără succes, însă.
Este vorba de Realitatea Plus, România TV şi TVR, care au primit fiecare câte 5.000 de lei pentru „lipsă de echilibru”, după cum decidea forul audiovizual săptămâna trecută.
Reprezentanţii celor trei televiziuni au adus cam acelaşi argument, că dezbaterile au fost echilibrate. Cele trei posturi au susţinut că în anumite emisiuni pe acest subiect au fost prezentate, totuşi, opiniile premierului Florin Cîţu şi ale ministrului mediului Tanczos Barna.
Cu toate acestea, membrii CNA nu s-au lăsat convinşi şi au hotărât să păstreze amenzile. Un argument pentru menţinerea amenzilor a venit chiar de la Orsolya Borsos, cea care a şi propus sancţiunile:
„Punctul de vedere trebuie să apară în toate emisiunile, nu doar în anumite emisiuni”, a spus ea.
Cristina Pocora, Orsolya Borsos, Dorina Rusu, Mircea Toma, Ionel Palăr şi Oana Dincă au votat pentru menţinerea amenzilor, iar Monica Gubernat şi Nicolaie Bălaşa au votat pentru anulare.
Reamintim care au fost sancţiunile primite de televiziuni:
- B1 TV - 5.000 de lei (pentru două emisiuni moderate de Tudor Barbu)
- TVR 1 - 5.000 de lei (pentru două emisiuni moderate de Ionuţ Cristache)
- România TV - 5.000 de lei (pentru două ediţii Punctul Culminant, moderate de Victor Ciutacu)
- Realitatea Plus - 5.000 de lei (au fost luate în calcul câteva ediţii Ediţia Specială, Jocuri de Putere şi Deschide Lumea)
Context. Cazul ursului „Arthur” a fost intens dezbătut de presă la începutul lunii mai. ONG-ul Agent Green au acuzat că Arthur, cel mai mare urs din România, ar fi fost împuşcat pentru trofeu de un prinţ din Liechtenstein.
Acesta ar fi plătit 7.000 de euro şi ar fi primit o derogare (care se acordă în anumite condiţii, la noi vânătoarea de urşi fiind interzisă) pentru a ucide o femelă ce ar fi atacat anul trecut mai multe gospodării.
În locul ursoaicei pentru care ar fi primit derogare la vânătoare, prinţul l-ar fi ucis pe „marele urs” Arthur, după cum susţin reprezentanţii Agent Green.
Ce au spus reprezentanţii televiziunilor în timpul şedinţei
Reprezentat Realitatea Plus: „M-am uitat şi peste monitorizări, însă din punctul meu de vedere am tratat subiectul atât cât ne-au permis şi celelalte părţi. Unul dintre reproşurile CNA-ului a fost că n-am avut punctul de vedere al Prinţului. Am dat exact părerea pe care a avut-o.
Legat de reproşurile respective, noi în materialele prezentate am avut punctul de vedere al Prinţului. S-ar putea ca în timpul în care a fost difuzată dezbatarea, moderatorul să nu-l fi spus. Noi am dat în timpul zilei punctul de vedere. ”
Orsolya Borsos, membră CNA, i-a răspuns pe scurt: „Punctul de vedere trebuie să apară în toate emisiunile, nu doar în anumite emisiuni.”
Roxana Niculescu (reprezentant România TV) a punctat următoarele aspecte:
„Nu am nicio problemă cu amenda, dar vreau să înţeleg: vorbim despre două zile - 5 şi 6 mai. De ce nu aţi reţinut că am fost lipsiţi de echilibru în momentul în care am difuzat în prima zi ştirea?
Au existat reacţii atât ale premierului, cât şi ale ministrului mediului, reacţii care au fost difuzate de foarte multe ori. Nu vorbim despre consistenţa lor, pentru că ambii spun acelaşi lucru.
Deci singurele informaţii pe care le-am avut de la autorităţi au fost că nu este cel mai mare urs şi că nu se ştie dacă îl cheamă Arthur. Pentru România TV s-au reţinut două emisiuni: Punctul Culminant din 5 şi 6 mai.
Am avut reacţiile autorităţile discutându-se despre acest subiect şi o încheiere politică, aşa cum s-a transformat subiectul în ultimele zile. Important că mi-am exprimat punctul de vedere şi vă spun, în continuare, tot nu înţeleg unde este lipsa de echilibru.”
Şi Ionuţ Cristache, moderatorul emisiunii România9 de pe TVR, a fost prezent în şedinţă şi a spus, printre altele:
„Dacă vă referiţi la faptul că preşedintele Iohannis n-a fost în emisiune, atunci n-a fost imparţială (nr.red emisiunea) din acest punct de vedere. Nici premierul Tanczos Barna, de la UDMR, n-a putut fi contactat.
Constant că suntem în ţara asta un grup de jurnalişti care n-avem habar să facem meseria asta şi dumneavoastră ştiţi mai bine. Ideea e să folosim spiritul legii. Mi s-a reproşat că nu a fost în emisiuni un punct de vedere al administraţiei prezidenţiale.”
Comentarii