Skip to main content

România TV, amendată de CNA pentru că a numit-o „blondă botoxată” pe Raluca Turcan. „Care este legătura între furtul Tezaurului şi operaţiile estetice?”

 
România TV, amendată de CNA pentru că a numit-o „blondă botoxată” pe Raluca Turcan. „Care este legătura între furtul Tezaurului şi operaţiile estetice?”

CNA a dat mai multe sancţiuni pentru posturile TV pentru modul în care au reflectat furtul obiectelor de tezaur de la un muzeu din Olanda. România TV s-a ales cu o amendă, iar Antena 3, Realitatea şi B1 TV au primit câte o somaţie pentru încălcări ale legislaţiei audiovizuale. 

Publicitate

România TV a primit o amendă de 15.000 de lei (adică 3.000 de euro) pentru atacurile la fostul ministru al Culturii, Raluca Turcan, în mandatul căreia s-a decis trimiterea obiectelor de tezaur în Olanda.

Printre titlurile afişate de post s-au numărat:

  • „Botoxata PNL ne râde-n nas după ce am rămas fără comori”;
  • „Raluca Turcan sfidează naţiunea română după jaf”;
  • „Începe anchetarea Ralucăi Turcan după furtul tezaurului”;
  • „Legătura hoţilor la nivel înalt: jaf premeditat”;
  • „Procuratura României intervine, blonda Turcan tremură”;
  • „Turcan  a dus tezaurul în Olanda sub nasul hoţilor”. 

Roxana Niculescu, director de porgrame, a spus în apărarea postului că singurul lucru pe care îl poate reproşa colegilor ei este folosirea sintagmei „blondă botoxată”.  

Roxana Niculescu: „Ceea ce aţi urmărit este oglinda fidelă a ceea ce s-a întâmplat în acele zile. Un singur lucru le pot reproşa colegilor mei. Nu este ilegal, este la nivel de moralitate, şi anume, folosirea acelei sintagme pentru caracterizarea Ralucăi Turcan. Este singurul lucru imputabil, nu ilegal, ci cel puţin la nivel de moralitate.

În rest, tot ceea ce s-a spus este perfect adevărat pentru că istoria de 35 de ani ne-a demonstrat că orice om politic, orice personalitate publică, orice om care la un moment dat a avut diverse funcţii trebuie să răspundă legal pentru ceea ce a făcut în perioada mandatului. Şi avem multe exemple de doamne din politica românească, tratate fix în acelaşi mod, şi în perioada exercitării mandatului şi după aceea, care acum sunt în diverse funcţii publice sau sunt în diverse locaţii din această ţară.”

Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA şi cel care a propus amenda de 15.000 de lei, a criticat postul pentru referirile la aspectele fizice ale Ralucăi Turcan. 

„Faptul că şi-a făcut sau nu operaţii. Faptul că au existat gafe gramaticale în trecut, asta nu înseamnă că Ministrul este de vină pentru furtul aurului”, a spus Jucan.

Vicepreşedintele CNA a mai întrebat:

„În tot acest subeict al furtului tezaurului, care este relevanţa faptului că dânsa la un moment dat a avut operaţii estetice? Discutăm despre tezaur şi procedurile ministeriale, dar în acelaşi timp luăm din urmă declaraţii şi prezentarea şi a unor elemente care din start sunt prezentate publicului într-o manieră care să adâncească şi să accentueze vina Ministrului, care nu doar că a greşit sau ar fi putut să greşească, dar are şi o moralitate îndoielnică: iată cum s-a operat, iată cum nu reunoaşte, iată cum nu ştie să facă acordul între subiect şi predicat.

Din start se pune etichetă că din cauza ei s-a furat.”

Roxana Niculescu i-a răsuns: 

„Faptul că suferi operaţii estetice, nu înseamnă lipsă de moralitate. Nicio clipă nu am lăsat să se înţeleagă acest lucru.”

Valentin Jucan: „Şi care este legătura între furtul Tezaurului şi operaţiile estetice? Operaţiile estetice sunt o opţiune personală.”

Vasile Bănescu, membru CNA, a completat la rândul său: 

„O critică a cuiva care se dovedeşte că nu stăpâneşte lucrurile e una, atentatul la viaţa lui privată e altceva şi cu asta nu putem fi de acord.”

La momentul propunerilor de sancţionare, Monica Gubernat, fost preşedinte CNA, în prezent doar membru, a ţinut să aducă în discuţie că „rolul” CNA nu este să spele imaginile politicienilor. 

Gubernat:

„Eu consider că rolul CNA nu este să spele imaginile politicienilor afectaţi de diverse scandaluri provocate de activităţi pe care le au în funcţiile publice. Pentru că dacă ne transformăm într-o asemenea instanţă, mă gândesc, nu ştiu, să începem cu scandalul Nordis, când a fost afectat premierul. Fără dovezi. Cu scandalul acum iarăşi cu Vicol.

Toată lumea a blamat-o, deşi nu există o decizie a instanţei. Este vinovată, nu este vinovată, habar nu am, dar 80% dintre posturi o consideră vinovată. Este dreptul lor. Drept pentru care, pentru dreptul la propria imagine, pentru că au exagerat cu botoxul şi cu blondul, voi propune o somaţie pentru România TV. Pentru că nu are nicio legătură activitatea ei de ministru cu felul în care reacţionează în viaţa privată.”

Membrii CNA au avut de ales între amenda 15.000 de lei şi o somaţie, însă amenda a atras cele mai multe voturi, şase. 

Cum s-au împărţit somaţiile:

  • Antena 3 CNN - somaţie publică – titluri: „Imagini: Turcan are nevoie de un angajat care să-i care paltonul”; „Acum: scoaterea ilegală a aurului din ţară, anchetată de procurori”; „Turcan s-a pozat în muzeul jefuit, unde aurul dacic a ajuns ilegal”;
     
  • Realitatea TV - somaţie publică pentru ediţiile din 26 şi 27.01.2025 ale emisiunii „Prime time news”;
     
  •  B1 TV - somaţie publică - titluri afişate: „Caramitru: jaful, orchestrat de Rusia”; Caramitru acuză Rusia: ne-aţi furat coiful”; „Teorie şoc: ruşii ne-au furat coiful”.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus