
Luni, 30 iunie, Consiliul Naţional al Audiovizualului a dat startul audierilor pentru concursul de frecvenţe radio. Membrii au audiat timp de mai bine de şase ore 21 dintre cele 62 de societăţi care s-au înscris la concurs. Amintim că au fost scoase la licitaţie un număr de 56 de frecvenţe, dintre care trei, cel emai importante, sunt la Bucureşti.
La concursul de astăzi au venit cu proiecte, societăţi locale şi naţionale, dar şi o serie de posturi religioase, Radio Trinitas, Radio Maria, Radio Vocea Speranţei, Radio Ecris.
Tot astăzi au susţinut prezentarea şi reprezentanţii B1 TV, care vor o frecvenţă de Bucureşti pentru a dezvolta proiectul B1 FM.
Printre momentele care i-au deranjat pe membrii CNA a fost absenţa acţionarilor unora dintre societăţile care au cerut frecvenţe radio.
Unul dintre membri le-a spus direct reprezentanţilor unui post de radio că nu are votul său.
Toate detaliile, în continuare.
Paginademedia.ro prezintă în continuare proiectele prezentate de CNA în prima zi de concurs:
Radio Vocea Speranţei a depus cereri pentru 44 de frecvenţe
Asociaţia Centrul Media Adventist din Voluntari a venit la CNA cu solicitări de 44 de frecvenţe pentru Radio Vocea Speranţei.
Asociaţia deţine deja un număr de 44 licenţe Radio Vocea Speranţei, dar are şi 2 licenţe de televiziune.
„Ne dorim să facem lucruri bune pentru ţara aceasta. Ne-am dori să existe unitate, să avem empatie. Ne dorim ca prin grila noastră de programe să ajungem la cât mai mulţi oameni dacă este posibil”, a spus reprezentantul Asociaţiei.
Acesta a subliniat şi că deţin 8 frecvenţe în AM, pe care ar dori să le mute în FM.
„Avem 8 frecvenţe de AM în acest moment. Financiar vorbind înseamnă costuri foarte mari. Dincolo de orice altceva, tehnologia ne-a luat-o înainte. Aceste frecvenţe nu mai sunt aşa bine recepţionate cum erau odată.”
Reprezentanţii Asociaţiei Centrul Media Adventist vizează, în principal, frecvenţele de la Piatra Neamţ, Mediaş, Iaşi.
Radio Vocea Speranţei au mai spus că şi-ar dori frecvenţe şi în marile oraşe, Cluj şi Timişoara, unde sunt prezenţi, dar în „partaj” cu postul Radio Vocea Evangheliei.
„Sunt două frecvenţe unde avem partaj, la Cluj, cu alte două radiouri, unde avem doar câteva ore. De foarte mulţi ani, frecvenţa aceea este una pe care transmitem inclusiv în limba maghiară.
Avem partaj la Timişoara, de 30 de ani. Împărţim această frecvenţă cu Vocea Evangheliei, noi avem două ore de emisie pe zi”, a mai spus reprezentantul postului de radio.
Asociaţia Presa Bună – Iaşi
Asociaţia Presa Bună a solicitat cinci frecvenţe în zona Moldovei cu retransmisie integrală a postului Ercis FM Iaşi, radio confesional religios, greco-catolic.
Societatea mai deţine patru licenţe în Piatra Neamţ, Butea, Bacău şi Iaşi (prin reţele de comunicaţii electronice)
Adrian Văjuţă, preot:
„Este un radio care a crescut. Nu suntem de mulţi ani în această zonă, dar în patru ani am ajuns în multe case. Credem că rezonăm cu multe inimi prin reţelele de cablu TV.”
Reprezentanţii postului au spus că vizează în special Iaşi şi Oneşti, care au ample comunităţi de catolici.
Asociaţia Radio Maria România – Oradea
Radio Maria, post cu profil religios catolic, vizează 11 frecvenţe, prioritare fiind Cluj, Iaşi şi Văratec. Potrivit proiectului depus la CNA, Asociaţia estimează o investiţie de 233.000 de euro valoare pentru dezvoltarea noului proiect.
Doru Popovici, preot greco-catolic:
„Radio Maria este un post de radio creştin catolic, dar în ultimii 10 ani am observat că tot mai mulţi oameni indiferent de confesiune ne urmăresc.
Am venit să vă cerem (frecvenţa de Cluj), în special în acest an, care este dedicat cardinalului Iuliu Hossu, acest episcop greco-catolic, care a fost episcop în Cluj (Gherla) şi care a citit actul de Unire de la 1918. ”
„A oferi postului Radio Maria această frecvenţă de Cluj, dar şi în alte locaţii unde sunt creştini catolici, ar fi un gest profund simbolic şi în acelaşi timp o reparaţie morală, pentru că Clujul este locul unde acesta a slujit”, a mai completat Doru Popovici.
Radio Maria mai deţine deja şase frecvenţe radio.
Jurnal FM, din Piatra Neamţ, vrea în toată ţara
Fundaţia Împreună pentru Solidaritate Socială vizează 49 de frecvenţe pentru Jurnal FM din Piatra Neamţ. Societatea mai deţin 13 licenţe audiovizuale.
„De peste 10 ani Jurnal FM oferă un conţinut echilibrat şi echidistant. În tot acest timp nu am luat nicio amendă. Asta dovedeşte seriozitatea cu care tratăm mediul legal”, a spus reprezentanta postului de radio.
Radio trinitas, reţea naţionaă de peste 10 ani, vrea să extindă în alte 8 localităţi
Patriarhia Română a intrat de asemenea în concursul pentru frecvenţe radio, cu 8 solicitări pentru extinderea Radio Trinitas, post cu tematică religioasă.
Teodor Gradinaciuc, directorul Radio Trinitas:
„Am venit înaintea dumneavoastră şi întrucât postul de radio cred că vă este cunoscut, aş vrea să subliniez trei idei. Prima ar fi cea legată de faptul că Radio Trinitas deţine o licenţă naţională. Începând din anul 1996, CNA a acordat Radio Trinitas 56 de frecvenţe, iar în 2014 acestea au fost reunite sub o licenţă naţională. Am dori să obţinem frecvenţe în locurile în care încă nu ne auzim.
Al doilea aspect pe care aş vrea să-l subliniez este caracterul de radio oficial al Radio Trinitas, radioul Patriarhiei Române care exprimă vocea echilibrată, întotdeauna responsabilă a Patriarhiei. Nu suntem doar un difuzor pentru comunicatele biroului de presă al Patriarhiei Române, ci toate programele noastre sunt gândite şi realizate în acest spirit de echilibru al Patriarhiei Române. Pentru că iată, în ultimul timp s-au putut constata, chiar şi în mediile bisericeşti, unele influenţe care sunt străine de duhul ortodox. Străine, din ce punct de vedere? Pentru că nu mai respectă acea neutralitate, chiar şi acea neutralitate politică pe care Patriarhia o respectă întotdeauna când sunt alegeri.
Cert este că radioul Patriarhiei Române, ca voce oficială a Patriarhiei, încearcă să prevină răspândirea unor idei extremiste, fundamentaliste. În anul electoral care s-a încheiat Patriarhia Română şi prin vocea radioului, a încercat să opună acestor voci, vocea oficială, echilibrată.
Al treilea aspect pe care aş vrea să-l subliniez este cel legat de conţinutul programelor noastre. Nu transmitem doar slujbe şi nu expunem doar idei religioase, ci o parte din programe sunt dedicate culturii, sau dialogului dintre credinţă şi cultură.
Reprezentantul Radio Trinitas a subliniat să postul de radio susţine apartenenţa României la Uniunea Europeană.
Unde vrea să se extindă Kiss FM
A.G. Radio Holding şi Canet, ambele societăţi deţinute de aceeaşi companie, au prezentat împreună proiectele pentru extinderea Kiss FM, Magic Fm şi Rock FM.
Pentru Kiss FM au solicitat frecvenţe în şapte localităţi, pentru Magic FM nouă frecvenţe.
A.G. Radio Holding deţine un total de 104 frecvenţe radio, iar Rock FM deţine 18 licenţe
Dorin Ciobîcă, directorul A.G radio Holding:
„Noi suntem prezenţi la această masă din 1992 (de la primul concurs al CNA – n.r.). Am fost la toate concursurilor. (…)
Noi credem totuşi că consiliul trebuie să se uite din ce în ce mai mult la viitorul acestei industrii. Noi credem că această fragmentare care a fost gândită să ţină un echilibru s-ar putea să creeze anumite probleme de sustenabilitate în acest moment industriei. Radioul nu mai este în niciun caz la răsărit. Nu vreau să spun că suntem la apus, dar în niciun caz la răsărit.
Daniel Klinger, directorul tehnic al grupului:
„Am luat ultima dată frecvenţe acum 10 ani pentru Rock FM. AG Radio cred că a nu a luat noi frecvenţe de 20 de ani. În acest timp am reuşit să creştem prin cesiuni de licenţă.”
Rome Repta, cel care reprezintă compania de radio în relaţia cu CNA a subliniat că prioritare, din lunga listă de frecvenţe solicitate, sunt Iaşi pentru Rock FM, şi Timişoara pentru Magic FM.
Reprezentanţii A.G Radio Holding au propus CNA să returneze instituţiei frecvenţele din Bistriţa şi Târgu Mureş de mică putere şi să le primească la schimb pe cele de mare putere pe care le-ar putea opera în cel mai scurt timp. Nu au primit nici un răspuns de la CNA.
Fraţii Micula vor o licenţă din Bucureşti pentru un post cu muzică populară
ABC Digital Media, companie deţinută familia Micula, a intrat la concurs pentru una dintre cele trei frecvenţe din Bucureşti, pentru lansarea unui nou proiect, Favorit FM, post cu muzică populară.
Reprezentanţii postului au susţinut în faţa CNA că în trecut postul Naţional FM, deţinut tot de fraţii Micula, a mai experimentat în trecut difuzarea de muzică populară pe timp de noapte, însă consideră că acum s-ar justifica un post care să difuzeze exclusiv astfel de muzică.
Florin Alexe, director de programe CNM:
„Este bine ştiut că echipa Naţional FM promovează muzica românească. Cred că este de datoria noastră să promovăm muzica românească. Cred că ar trebui să mergem şi în zona de muzică populară. Românii iubesc muzica populară.”
Societatea ABC Digital Media deţine licenţe pentru două televiziuni care nu au fost încă lansate, Favorit TV 2 HD şi National TV 2 HD.
De la Atomic TV, vrea să şi Atomic FM
Atomic Media Advertising, societatea care deţine Atomic TV, a intrat în concursul de frecvenţe pentru 55 dintre cele 56 de frecvenţe puse la bătaie de CNA, pentru a lansa un post cu denumirea Atomic FM, cu tematică muzică, tineret, educaţie.
Societatea nu mai deţine licenţe radio, însă are două licenţe TV, Atomic TV şi Atomic Academy.
La prezentarea proiectului au fost prezenţi Nicoale Şerbu, administratorul societăţii, Bogdan Strătulă, om de radio cu peste 30 de ani de experienţă, şi Cristi Popescu.
Nicolae Şerbu, fondatorul şi administratorul Atomic Media:
„De aproape 20 de ani investim în ceea ce se cheamă industria muzicală românească. Am făcut nişte paşi spun eu importanţi”.
Cristi Popescu: „Este o investiţie de peste 2 milioane de euro pe zona de implementare. Vom avea o redacţie care însumează 25 de jurnalişti, corespondenţi locali, studiouri de producţie în Bucureşti.”
B1 TV Channel vrea B1 FM
Proprietarul B1 TV a intrat în concurs pentru una dintre cele trei frecvenţe de Bucureşti, pentru proiectul B1 FM, post cu tematică ştiri şi publicistică.
Dacă va primi licenţă, Retransmisie B1 TV 79,5%, iar restul program propriu, ceea ce ar reprezenta în jur de cinci ore.
Potrivit documentaţiei depuse la CNA, proiectul radio ar avea o investiţie estimată la 25.000 de euro.
Postul a fost reprezentat de Rareş Aniţa, director de programe, şi doi dintre realizatorii postului, Radu Buzăianu şi Adrian Vochin, „Doctorul”.
Rareş Aniţa:
„Am fost aici şi acum 10 ani la concursul de frecvenţe, cu un proiect care presupunea doar retransmisia B1 TV. Aşa, uitându-mă în urmă, ştiu că a câştigat o altă televiziune care venise cu un proiect promiţător şi care a sfârşit prin a difuza o retransmisie (Antena 3 – n.r.).
E o observaţie realistă şi pragmatică care ne spune că, în actualele condiţii din România, este foarte dificil să faci un radio de ştiri mai ales pe o singură frecvenţă şi doar în Bucureşti. Nu e viabil din punct de vedere economic, dovadă că niciun trust de presă nu a reuşit să vină cu un proiect viabil.
Piaţa de radio din Bucureşti e dominată de cele muzicale şi generaliste. Sunt puţin posturile de ştiri, de fapt sunt două care retransmit emisia. Noi venim cu o propunere onestă, cu o soluţie care să fie sustenabilă pe termen lung, şi care presupune un mix de producţie proprie şi emisia B1 TV.
Concret propunem 5 ore de producţie proprie distribuite pe intervalele orale care contează cel mai mult. Vom avea matinal propriu, cu Radu Buzăianu, o să avem o emisiune de prânz de la 13 la 14 cuTudor Barbu. Şi vom avea o emisiune de după amiază cu Adrian Vochin – Doctorul. Acolo va fi un segment de la 17-18 cu Doctorul, urmat de Bună, România. Vor fi 3 ore, credem noi, destul de puternice.
Toată această producţie proprie va fi relevantă mai ales pentru publicul din Bucureşti.
Rareş Aniţa le-a mai vorbit membrilor CNA despre audienţa în creştere a postului B1 TV, care în luna iunie a revenit în top 10 audienţe în România, cu o dublare de audienţă faţă de anul trecut.
„Credem că nu se mai poate inventa roata în materie de radio, aşa că personalităţile fac diferenţa”, a mai completat Radu Buzăianu.
Radu Buzăianu, unul dintre realizatorii emisiunii „Bună, România” de la B1 TV, va fi unul dintre cei care se va ocupa de matinal. El a anunţat că îl va realiza alături de Bogdan Miu, cu o lungă experienţă în radio, şi care în trecut a prezenta emisiuni la Europa FM şi Digi FM (matinalul alături de Bogdan Ciuclaru).
Radu Buzăianu:
„Pentru mine radioul e o treabă la care ţin foarte mult şi care mi se pare extrem de importantă, în situaţia în care ne aflăm. Paradoxal, eu am prezentat matinalul la Gold FM, înainte să vină situaţia asta de acum. Mi se pare extrem de important faptul că în acest moment ne aflăm într-un război al comunicaţiei.
Suntem într-o luptă cu o avalanşă care vine peste România să o destabilizeze.
Cred că acest instrument care este radioul este foarte important în a clarifica felul în care sunt lucrurile. Mi se pare că societatea din România este împărţită în două din cauza unui război informaţional în care noi ne aflăm. Mi se pare foarte important ca şi pe radio să vină nişte voci care să clarifice aceste lucruri.”
Rareş Aniţa a mai adăugat:
„Avantajul pe care îl avem este sinergia pe care o vom face cu B1 TV din punct de vedere al resurselor şi asta sigur că ne va ajuta să susţinem proiectul pe termen lung. Studiourile vor fi acolo unde este şi televiziunea.”
Bistriţa FM vrea să se audă la Cluj
Societatea BFM Media Consulting care deţine deja Bistriţa FM vrea să se extindă în Cluj, Zalău şi Zărneşti. Totodată a solicitat şi frecvenţa disponibilă în Bistriţa, care e de mai mare putere, cu promisiunea că, dacă o vor primi, pe cea pe care o au deja o vor da înapoi ANCOM. Membrii CNA i-au transmis că legal nu există această posibilitate.
Reprezentanţii postului le-au spus membrilor CNA că dacă vor primi licenţe într-una dintre zonele solicitate, vor lua în considerare schimbarea numelui Bistriţa FM.
Big FM vrea o frecvenţă în Deva
Big Media Advert SRL – Deva vizează frecvenţa din Haţeg pentru Big FM, post generalist. Reprezentanţii postului au precizat că au inclusiv un parteneriat cu Geoparcul Ţara Haţegului, administrat de Universitatea din Bucureşti, pentru realizarea de emisiuni tematice, emisiunea Big Dino Aventura.
Marius Dragomir:
„Visul meu de mic a fost să fac radio. De 32 de ani lucrez în domeniu.
Am venit în faţa dumneavoastră cu proiectul meu de suflet, primul meu copil, Big FM Deva, acum 18 ani, anul acesta face majoratul. Ne dorim foarte mult licenţa aceasta de la Haţeg. Ocupă practic tot centrul judeţului nostru, am fi practic un radio regional. Avem experienţă, avem jurnalişti recunoscuţi local, şi chiar şi internaţional.”
Acţionariatul societăţii este format din Dragomir Ovidiu Marius (95%) şi Dragomir Elisabeta Daniela (5%).
Valoarea investiţiei este estimată la 115.000 de lei, arată proiectul depus la CNA. Societatea mai deţine două licenţe pentru Big FM, în Deva şi Hunedoara.
Unde vrea să ajungă Digi FM, Pro FM şi Dance FM
Societatea Campus Media a venit la CNA cu 21 de solicitări pentru frecvenţe noi care să revină Digi FM, Pro FM şi Dance FM.
Iuliana Panache, coordonatorul Pro FM:
„Pro FM are 32 de ani, suntem cred că cel mai vechi radio comercial care a rezistat pe piaţă. Suntem radioul cu cea mai tânără echipă. Ne dorim foarte mult să ne extindem reţeaua. Deşi targetul pe care noi îl ţintim, tinerii, consumă mult online, nu putem să funcţionăm numai în online, pentru că radioul este şi on-air.
Avem multe goluri de acoperit. Sunt zone în care nu suntem deloc. Câmpina e o frecvenţă pe care ne-o dorim pentru că face legătură între emiţătorul de la Ploieşti şi cel de la Predeal. Priorităţi sunt Bistriţa, Piatra Neamţ, Vaslui, Baia Mare.
Marius Onuc, coordonatorul Dance FM, a vorbit despre rezultatele bune de audienţă ale unui post cu prezenţă în doar trei oraşe din România, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Târgu Mureş.
Onuc le-a spus membrilor CNA că măsurătorile de audienţă arată că Dance FM are un procent important de public tânăr, iar din acest motiv doreşte extinderea radioului în mari centre universitare, „pentru că acolo sunt tinerii pe care îi ţintim noi”.
Dragoş Vulgaris, reprezentantul Digi FM:
„Digi FM participă pentru doar trei frecvenţe pentru că ştim că resursele sunt limitate. Ce e esenţial pentru Digi FM, Piatra Neamţ, Huşi şi Turnu Măgurele.
Probabil că sunt ultimii ani când alocarea frecvenţelor va conta. Am avut creşteri de audienţă, iar asta ne bucură că Digi FM a fost ales în momente când erau necazuri.
La ultimele alegeri, Digi Fm a avut cea mai mare creştere din istoria postului. Asta ne-a arătat că licenţele pe care Digi le foloseşte nu le iroseşte. Nu mai trebuie aceste frecvenţe ca să întregim acoperirea pe care o avem.”
Dor FM din Floreşti,proiect pentru Cluj
Societatea Cluj Media a intrat în concursul CNA cu proiectul Dor FM, program generalist, pentru care a solicitat trei frecvenţe din Ardeal: Cluj Napoca, Huedin şi Turda.
Potrivit proiectului financiar, este estimată o investiţie de 100.000 de euro pentru echipamente şi amenajare studio. Veniturile vor fi asigurate din publicitate, parteneriate şi fonduri europene.
Societatea îl are acţionar pe Rus Ciprian Gabriel.
„Am văzut în acest concurs o oportunitate de a coagula un proiect jurnalistic despre care noi credem că Clujul are mare nevoie în momentul acesta.”
Un nou proiect de radio în faţa CNA, însă acţionarul a fost absent. „Dacă dorea cu adevărat că convingă, venea aici”
Colors Mania SRL din Cluj-Napoca vrea să lanseze un nou proiect radio, Space FM, un post generalist, pentru care a solicitat 12 frecvenţe.
Acţionarul unic al societăţii este Turc Alexandra Codruţa, care nu a fost prezentă în faţa CNA pentru a susţine proiectul, gest criticat de membrii CNA.
Proiectul a fost prezentat în schimb de echipa editorială.
Ştefan Coroian, unul dintre reprezentanţi:
„Vrem un radio generalist, dance. Vrem să facem din Space FM un radio care duce pe lângă informaţie şi muzică, radioul să aducă şi o stare de spirit nemaipomenită. Pe lângă informare, starea de spirit pentru un post de radio e foarte importantă. Printre cele mai frumoase complimente pe care i-am primit de-a lungul timpului la radio a fost cele de felul: m-am trezit dimineaţă foarte trist şi în 20 de minute m-aţi făcut să mă simt foarte bine.
Avem susţinere financiară din partea unui om de afaceri care vrea să ne susţină.
Avem ani buni în spate. Nu numai că avem ani buni, dar avem şi realizări.”
Coroian are experienţă în radio local, la posturi precum City Radio şi Impuls (parte a Dogan Media).
Monica Gubernat, membru CNA, a reproşat că acţionarul ar fi avut în trecut licenţe pe care ulterior le-a vândut.
„Se ştie că vă cam jucaţi cu licenţele şi apoi le vindeţi? Vedeţi ce bine era să vină doamna aici (acţionarul societăţii – n.r.)? Dacă dorea cu adevărat că convingă, venea aici. De aceea v-am întrebat de omul de afaceri care este în spate. Aţi obţinut licenţe, nu dvs, acţionarii, aţi obţinut licenţe şi le-au vândut. De ce v-am mai da altele? Ca să le mai vindeţi încă o dată! De ce v-am mai da altele? Transmiteţi doamnei să intră şi să ne explice de ce.”
Un radio local pentru Deva, cu 40% emisie de la radioul public
Cutty Sark SRL a cerut frecvenţa din Deva Pentru un radio generalist, Sky Center Deva, cu retransmisie în proporţie de 40% a posturilor România Cultural şi Radio România Actualităţi.
Societatea este deţinută de Gruian Alexandru (100%).
Întrebat dacă are acordul radioului public pentru a-i prelua emisia, unul dintre reprezentanţii postului a răspuns:
„Eu sunt corespondentul pentru zona respectivă şi pentru Radio Timişoara. Am acordul de pincipiu. Era o discuţie de principiu foarte interesantă. Celelalte posturi din zona noastră nu aduseseră şi ştirile naţionale, pentru că Radio România Actualităţi este unul dintre posturile naţionale care ar trebui să aibă penetrare şi în teritoriu.. Dacă circulăm pe Valea Mureşului, Radio România se prinde foarte greu sau cu oscilaţii tehnice. De aceea ne am dorit să aducem cel puţin radiojurnalele Radio România Actualităţi.”
Alexandru Gruian:
„Am lucrat 14 ani la TVR, am deservit judeţele Alba şi Hunedoara, am fost implicat în proiecte culturale şi sunt încă. Sunt realizator de emisiuni la Antena 3 Deva. M-a tentat puterea şi amplasarea staţiei, care ar putea bate pentru prima dată trei localităţi.”
Radio Impuls vrea să se audă în 14 localităţi
Dogan Media International SA, proprietarul Kanal D, a solicitat 14 frecvenţe pentru extinderea Radio Impuls.
Cătălin Băleanu, reprezentantul postului:
„Trustul Dogan asigură cele mai bune condiţii din punct de vedere editorial cât şi tehnic şi logistic, în cei şase nai şi ceva de când a intrat în portofoliu fiind investiţi peste 1 milion de euro.
Doresc să subliniez importanţa stabilităţii financiare şi editoriale de care se bucură Radio Impuls pentru că acest lucru este foarte important în strategia noastră pe termen lung.
De curând a fost lansată o nouă grilă. Vreau să aduc în discuţie şi implicarea socială pe care o are Radio Impuls la nivel local. Radio Impuls a dotat cu panouri fotovoltaice o şcoală din Aiud. Cu fiecare ocazie a acestui concurs, Dogan a investit 30.000 de euro.”
George Zafiu, coordonator Radio Impuls
„Am adăugat din martie încă trei nume care au lucrat de-a lungul anilor la cele mai mari reţele de radio din România şi vin cu ani de experienţă. Aş nominaliza pe Ramona Dumitrescu, pe Andreea Remeţan, şi cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă, eu.
Facem tot ce putem astfel încât să transformăm Radio Impuls din martie şi până acum, cu noua grila care e mai dinamică, mai curajoasă, şi include şi mai multă muzică românească, am reuşit scurt să ducem postul la o medie zilnică de 230.000 de ascultători.
Avem tot mai multe solicitări din ţară vis a vis de ceea ce înseamnă Radio Impuls, pentru că beneficiem şi de susţinerea Kanal D. Şi de aceea am vrea să-i aducem din online pe cei care ne solicită să ne asculte din Iaşi sau din alte oraşe, să-i aducem pe frecvenţele noastre.
Cosmin Cernat, realizator emisiuni,
„Emisiunea pe care o fac a început în urmă cu 5 ani. Sunt aproape 250 de ediţii pe care le fac. Este o emisiuni în care eu am crezut, conform unor principii la care ţin: e vorba de bun simţ, de a face un interviu cuminte, cu umor. Am avut invitaţi şi din lumea sportului şi din muzică.
De când eram jucător de baschet eram obişnuit şi să luăm bătăi crunte, dar sunt obişnuit şi cu medalii. Această emisiune care a început de nicăieri a ajuns pe locul şase la nivel naţional. Eu sunt mulţumit. Îmi doresc să se audă în cât mai multe locuri.”
Stil FM, din Călăraşi şi din Grecia, vrea la Bucureşti
Eagle Media Broadcasting, societatea care operează Stil FM, vrea să se extindă în mai multe oraşe, printre care şi Capitala. Acţionarul postului, Florin Driga le-a spus membrilor CNA că este pregătit tehnic să preia şi frecvenţa cu cea mai mare putere.
Florin Driga le-a mai spus membrilor CNA că are în dezvoltare proiecte radio şi în afara ţării. A lansat recent Stil FM Atena şi radio Cavala News, tot în Grecia, dar este şi director de programe internaţionale la Antenne Bayern.
„Toată lumea spune că FM-ul nu are viitor că toţi tinerii se orientează către radioul online. (…) Trebuie însă să oferim tinerilor acea structură de programe care e mai aproape de ei.”
Driga a mai continuat: „Am întâmpinat la Călăraşi probleme cu partea umană. Şi atunci am ales Bucureştiul pentru că de ce nu? Am făcut atâtea echipe prin Europa, de ce să nu fac şi în Bucureşti?”
Stil FM este prezent în Călăraşi şi Olteniţa.
Radio Fir din Dej vrea să ajungă la Cluj. Un membru CNA: „Să nu vă aşteptaţi la nu vot din partea mea”
Solicită frecvenţa pentru Cluj Napoca pentru radio Fir Dej. Acţionar este Pogăcean Camelia, care mai este prezentă într-un alt proiect de radio clujean, EBS Radio, însă aceasta nu a fost prezentă în faţa membrilor CNA.
Ioana Jeler, responsabil editorial;
„Văzând legătura pe care am creat-o cu comunitatea din Dej şi cu cea din Gherla, credem că putem să ne dezvoltăm şi la Cluj-Napoca.
Radio Fir a fost unul dintre radiourile recunoscute, radioul dejenilor, după cum îi spun foarte mulţi oameni. Am creat o legătură în timp prin evenimentele la care am participat. Radio Fir a fost primul post din Transilvania care în 2003 a transmis din teatrul de operaţii din Iraq. Am realizat foarte multe campanii de ajutorare a copiilor buni la învăţătură.”
Dorina Rusu, membru CNA, le-a spus reprezentanţilor Radio Fir că proiectul radio nu va avea votul ei având în vedere comportamentul din trecut al acţionarului în relaţia cu instituţia.
Rusu:
„Ştiu că postul este unul serios, iar noi nu am avut reclamaţii. Din punctul acesta de vedere nu avem nicio problemă. Eu am o problemă cu acţionarul dvs, cu doamna Pogăcean. Dânsa are deja un post de radio la Cluj, EBS. Nu a avut o relaţie prea corectă cu noi.
Felul în care a încercat să înstrăineze acţiunile acelui post şi faptul că nu a mai intrat vreodată în contact cu noi. Ne-a tratat aşa cu spatele. E un mister felul în care dânsa a procedat cu acţiunile acelui post de radio (EBS – n.r.).
Sigur că dvs sunteţi oameni serioşi, dar felul în care a acţionat dânsa, să nu vă aşteptaţi la nu vot din partea mea. Pentru că felul în care a procedat, nu o îndreptăţeşte să vină să mai ceară să facă un post de radio în Cluj. Dânsa ar fi trebui să fie aici, nu să vă trimită pe dumneavoastră la înaintare.”
Radioul fostului PSD-ist Eugen Nicolicea vrea o frecvenţă de Bucureşti
Radio Galaxy, deţinut de familia fostului deputat PSD Eugen Nicolicea a solicitat mai multe frecvenţe pentru Radio Galaxy, printre care şi una dintre cele trei de la Bucureşti.
Radio Galaxy, post generalist, numără 14 staţii în prezent şi îi are acţionari pe Eugen Nicolicea şi Liviu Nicolicea, fiecare cu câte 50%.
Postul a fost reprezentat de Alin Nicolicea, manager Radio Galaxy:
„Radio Galaxy este o reţea de radio care a crescut din 1993. Am încercat să avem o dezvoltare continuă şi concentrică. Ne bazăm foarte mult, având în vedere rata şi media de ascultare ale radioului clasic, pe principalele rute rutiere, şi anume actualele şi viitoarele autostrăzi. Timişoara şi Bucureşti ar fi principalele puncte de interes.”
Un radio local pentru Zalău, Power Media
Power Media vizează o singură frecvenţă, cea de Zalău, cu un post generalist cu denumirea Power FM, cu conţinut sută la sută local. Acţionarul societăţii este omul de afaceri Szenasi Loradnd- Coloman. Potrivit proiectului depus la CNA, postul de radio va fi lansat cu o investiţie de 73.000 de euro.
Szenasi Loradnd - Coloman, acţionarul societăţii:
„Grupul Power Media, pe care îl administrez de 20 de ani, are potenţial financiar şi administrativ de a gestiona dezvoltarea acestui post.”
Manuela Dascălu, coordonatorul editorial:
„Ce mă recomandă este faptul că pe lângă faptul că inginer, sunt absolventă a şcolii BBC de radio jurnalism, sunt trainer coach şi timp de 10 ani am gestionat postul Transilvania Zalău, când era sută la sută post local. Avem potenţialul de a coagula o echipă de oameni dintre cei care au lucrat deja în radio şi de a crea noi specialişti în acest domeniu.
E vorba de nevoia acestui oraş de a avea un post de radio sută la sută local, care să vină cu informaţii locale, cu emisiuni locale, cu oameni care fac parte din comunitatea lor, care le înţeleg nevoile. Programul postului Power FM va conţine ştiri cu preponderenţă locale. Vor fi informaţii utile. Vor fi emisiuni dezbatere pe teme economice, culturale, politice sociale.
Ne-am propus să nu uităm rolul educativ pe care mass-media ar trebui să-l aibă, astfel că am conceput emisiuni în care vom avea prezenţi medici, specialişti în finanţe, astfel încât să le ofere oamenilor informaţii utile.
Daniel Mihu – „O să mergem pe formatul adult contemporary.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro