
Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a reunit astăzi, vineri, 4 aprilie, într-o şedinţă extraordinară pentru a decide eliminarea unor clipuri de pe Facebook şi TikTok. Printre materialele analizate de CNA se numără clipuri cu titrări alarmiste şi informaţii neverificate, cu teme precum mobilizarea militară a României, intervenţii armate europene sau mesaje de instigare adresate armatei.
CNA a emis astfel decizii de eliminare a următoarelor postări:
-
Pe profilul Romyca Lăpuşan (Facebook) a fost identificat un reel cu un bărbat în uniformă militară şi textele „Cerem armatei sa ne apere! Urgent!” şi „ARMATA TREBUIE SA FIE ALATURI DE POPOR NU DE TRĂDĂTORI!!!”. Textul personajului sunt astfel: „vă cer ca să respectăm jurământul militar, pe care l-am depus şi, drept urmare, cer camarazilor, rezervişti, activi sau în retragere, precum şi comandant, comandanţilor unităţilor şi şefului Statului Major să intervină. Este de ajuns! Alegerile sunt vocea poporului. Dacă poporul îşi doreşte un candidat, îl va avea şi nimeni nu poaʹ să intervină. Suntem militari şi am jurat credinţă poporului român. Drept urmare, vă rog frumos, haideţi să intervenim, urgent! ”
În acest caz, Consiliul a hotărât să emită o decizie privind ordinul de a acţiona împotriva unui conţinut ilegal pentru incitare la violenţă.
-
O dezinformare postată pe TikTok care anunţa: „Decizie privind următoarea hotărâre anul 2025 luna Martie” şi „CONFORM TRATATELOR UNIUNII EUROPENE ŞI A DECIZIILOR PRIVIND STAREA DE URGENŢĂ ŞI AJUTOR MILITAR ÎN UCRAINA”;
-
CNA a decis şi eliminarea unei postări false de pe TikTok a lui Cosmin Voicu în care era folosită sigla Ştirilor Pro TV tot pentru a anunţa informaţii false despre o presupusă mobilizare militară – „ROMÂNIA VREA 100.000 DE MILITARI”; „INTERVIU INTEGRAL CU MINISTRUL APĂRĂRII, PE ŞTIRILEPROTV.RO;
- A decis şi scoaterea unei dezinformări apărută pe contul de Facebook Valentina Stoica: este vorba de un reel cu titrarea: „URSULA VON DER LEYEN – A SEMNAT AZI – ACTUL OFICIAL DE RĂZBOI: MOBILIZARE MILITARĂ PENTRU ÎNTREAGA EUROPĂ”.
Legislaţia încălcată:
Art. 3 - (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Art. 40 - (1) Serviciile media audiovizuale prestate de furnizorii aflaţi în jurisdicţia României nu trebuie să conţină: a) incitări la violenţă sau la ură împotriva unui grup de persoane ori a unui membru al unui grup, bazate pe considerente precum sex, rasă, culoare, origine etnică sau socială, caracteristici genetice, limbă, religie sau convingeri, opinii politice sau de altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, avere, naştere, dizabilităţi, vârstă, orientare sexuală sau boală cronică contagioasă ori necontagioasă.
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro