CNA. Televiziunea Pro TV, operat de CME Media Enterprises B. V, a obţinut de la Consiliul Naţional al Audiovizualului prelungirea licenţei prin satelit, pentru încă 9 ani.
Formatului de principiu al postului Pro TV este generalist şi s-a solicitat modificarea structurii serviciilor de programe, adică producţia proprie creşte cu 10% - de la 60%, la 70%.
Reprezentanţii postului, Adelina Sandu şi Florin Turcilă, au venit în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului.
Ce spun reprezentanţii postului?
Florin Turcilă, distribution manager Pro TV:
„După cum ştiti, canalul Pro TV are o tradiţie foarte lungă în România. Este într-o continuă schimbare, pentru că aşa doreşte publicul din România. După cum ştiţi avem un accent foarte mare pe producţiile locale, în sensul că ele sunt făcute special pentru piaţa din România, asta spune că este principala trăsătură a canalului Pro TV din punct de vedere al programelor.
Este greu, dar în acelaşi timp este foarte uşor să menţinem această satisfacţie a telespectatorului român pentru că ne este uşor, în primul rând, pentru că facem acest lucru cu plăcere. Dacă facem bine sau rău ne judecă în primul rând telespectatorul.
Avem o legătură cu publicul din România foarte strânsă de-a lungul anilor pe care dorim s-o menţinem şi să venim în întâmpinarea dorinţelor publicului şi de acum încolo."
Despre grilă:
"Privitor la grilă nu sunt foarte multe modificări, după cum vedeţi producţiile locale în multiple forme de entertainment, ştirile sunt preocuparea noastră numărul unu."
Monica Guberbat, membru CNA:
"Ca să rezum structura voastră: cumpăraţi mai puţin, produceţi mai mult, nu? Cam asta e din ce văd în procente."
Dorina Rusu, membru CNA:
"Mai vorbiţi-ne că totuşi la 9 ani se întâmplă prelungirea licenţei. Despre planurile de viitor, producţii noi, dacă aveţi de gând în viitor să schimbaţi ceva în structura de programe?"
Răsvan Popescu, membru CNA:
"Depinde şi în ce constă producţia proprie cu 10%? Ce determină creşterea aceasta?"
Adelina Sandu, reprezentant post:
"Această creştxzere de producţie proprie intervine şi din faptul că au fost reclasificate din punctul nostru de vedere anumite producţii.
Unele dintre ele sunt acum produse, cum avem Clanul, care este un serial nou şi care intră acum la producţie proprie, dar şi Survivor, la fel, care nu era în grila trecută."
Florin Turcilă:
"În momentul de faţă ne concentrăm mult mai tare pe producţia de conţinut aşa cum îşi doreşte publicul din România. Ideea fiind că noi, ca şi companie, ne implicăm 100% în producţia respectivă.
Acum ceva vreme erau oarecum produse de terţe părţi, ca să zic aşa. Acum avem echipa noastră la Pro TV care merge acolo, aceasta este schimbarea."
Răsvan Popescu, membru CNA:
"Cam pe unde ar fi linia de demarcaţie între publicul dumneavoastră şi publicul Kanal D care e un concurent important?"
Florin Turcilă:
"Nu cred că există o limită de demarcaţie, pentru că şi celelalte canale, să zic, cu o audienţă mare se adresează aceluiaşi public, o fac într-un mod diferit, dar nici noi ca Pro TV nu putem acoperi întreaga gama de dorinţe a publicului respectiv.
Referindu-mă la Kanal D, este foarte greu ca în interiorul Pro TV să acoperim acea emoţie care este livrată de telenovelele turceşti, care sunt din plin la Kanal D. Cum nici Kanal D nu cred că va reuşi să facă în totalitate ce face Pro TV, pentru că efectiv nu încape - ar trebui să scoată din telenovelele respective. Practic se adresează aceluiaşi public, nu cred că este o limită de demarcaţie, ci doar un alt mod de abordare."
Monica Gubernat, membru CNA:
"Seriale turceşti aveţi şi voi pe celelalte canale. Dar aveţi şi o mare responsabilitate, iar anumite critici venite din partea publicului, sincer, eu le-am susţinut, mai ales în ceea ce priveşte invitarea unor concurenţi de tip Bia Kalifa, pe care le prezentaţi drept modele.
Adică trebuie să aveţi un echilibru între responsabilitate faţă de public având în vedere audienţele pe care le aveţi şi ceea ce oferiţi."
Florin Turcilă:
"Aveţi mare dreptate, dar acum este discutabil cum se menţine acel echilibru (...).
Monica Gubernat:
"Adică validaţi un tip de comportament, ceea ce nu prea e în regulă."
Florin Turcilă:
"Nu este intenţia noastră să validăm comportamente negative .Acum poate că aceste, să zic, condimente pe care le mai punem pe ici pe colo câteodată sunt prea mult, dar după cum ştiţi avem o sticluţă mică de condimente nu punem cu găleata...
Nu putem să ne luăm angajamentul că vom fi perfecţi, dar cred că asta este partea frumoasă a lucrurilor. Pro TV şi în general canalele PRO TV nu sunt nişte posturi monotone (...)."
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro