CNA. Realitatea Plus s-a ales cu o „ploaie” de amenzi după şedinţa Consiliului Naţional al Audiovizualului din 15 iunie.
Postul deţinut de Maricel Păcuraru a fost sancţionat pentru mai multe ediţii ale emisiunii „Culisele Statului Pararel”, care sunt moderate de Anca Alexandrescu, fosta consilieră a lui Liviu Dragnea.
De asemenea, postul a primit o sancţiune şi pentru 24 de emisiuni în care s-a dezbătut implicarea lui Sorin Oancea, acţionar B1 TV, în scadalul dintre Romprest şi Primăria Sectorului 1. Totodată, el a fost acuzat că ar fi pornit o „campanie de linşaj mediatic” împotriva conducerii Romprest.
În urma discuţiilor dintre membrii CNA, Realitatea Plus s-a ales cu trei amenzi ce au însumat 35.000 de lei. Toate sancţiunile au fost propuse de Dorina Rusu. Amenzile se împart în felul următorul: cinci ediţii ale emisiunii Culisele Statului Pararel au primit 10.000 de lei, iar emisiunile de dezbateri ce l-au vizat pe Oancea au primit 25.000 de lei.
În continuare câteva detalii despre amenzile primite de Realitatea Plus:
1. Amendă pentru declaraţiile lui Rizea despre Ponta
Patru ediţii ale emisiunii Culisele Statului Pararel au fost sancţionate de CNA după reclamaţii din partea lui Victor Ponta, fostul preşedinte al PSD.
Ponta a reclamat mai multe ediţii ale emisiunii din luna ianuarie, în care Cristian Rizea, fost deputat PSD între 2008 şi 2012 şi condamnat la închisoare timp de patru ani pentru fapte de corupţie, l-a acuzat pe acesta că a fost ajutat de George Maior (fost director la SRI) să câştige preşedinţia PSD în 2010.
În urma acestor afirmaţii făcute de Rizea, moderatoarea Anca Alexandrescu a continuat discuţiile despre Ponta în ediţiile emisiunii Culisele Statului Pararel din 21 şi 27 ianuarie (Rizea a făcut acuzaţiile pe 11 ianuarie 2021).
Redăm câteva pasaje din declaraţiile lui Rizea (via RealitateaPlus):
„Cristi Diaconescu s-a dus acasa, ne-a spus ca nu candideaza. Dar el bineinteles isi schimba opiniile, asa stiti cum e la el, alba-neagra. O sa va povestesc multe si de el. Iar Mircea Geoana era disperat. In momentul ala am trecut de partea lui Victor Ponta, era clar. Si mai e o celebra fotografie, cand din Hotelul Marriott, cu o seara inainte de congres, iesim pe usa aceea rotativa de acolo.
E o poza data in ziarele vremii. Eu, Banicioiu, Liviu Dragnea si Cristi Burci. Am avut o intalnire, tot asa, pentru a aranja lucrurile si a vorbi cu lumea sa voteze cu Ponta. Dar Liviu Dragnea, un om politic desavarsit cu adevarata siretenie in politica n-ai cum sa rezisti daca nu esti asa cum a fost Liviu Dragnea cu toate ca i s-a intamplat si lui din pacate ce i s-a intamplat.
El, la congres, a votat cu Geoana, toata lumea stie lucrul asta. Dar el era in ambele parti, in ambele tabere, fugea de la noi la intalnirea cu Geoana si invers. Intalnirea a avut loc etajul 1, pana la 1 noaptea a durat la acel restaurant unde se pot vedea meciuri. Champion se numeste sau am uitat cum ii zice Oricum la etajul 1 la Marriott.
Exista poza in ziar in care noi iesim .Liviu Dragnea locuia intr-un apartament vizavi de hotelul Marriott, intr-un apartament pe 13 septembrie. Eu l-am condus in seara aia ca am mai vorbit.
La acel congres, in care Ponta a fost ales presedinte, a fost aceeasi sceneta cu Vanghelie, cu Pandele. A venit Pandele cu niste ghicitoare, a fost un show asa, au fost 3 candidaturi. Au fost Mircea Geoana, Victor Ponta si Cristi Diaconescu. In ultimul moment si-a anuntat candidatura.
Cu toate astea, intr-o pauza dupa luarile de cuvant, inainte sa se treaca la vot, Cristi Diaconescu a primit mesajul ca trebuie sa se retraga. George Maior, datorita lui… George Maior a scapat niste poze.
Mai mult de atat, Cristi Diaconescu a primit si un mesaj de la cineva, nu pe telefon, ci direct, in care i s-a spus ca daca nu se retrage s-ar putea dezgropa ... Se va dezgropa, nu s-ar putea, dosarul pe care sotia lui il avea facut la Parchet privind mandatul ei de presedinte al EximBank.
Ca sa inchid discutia, la pauza congresului, Cristi Diaconescu a renuntat la candidatura. Daca ati mai vazut asa ceva… este incredibil. Un om politic care mai fusese in Guvern, in Ministerul Justitiei, in Ministerul de Externe. El a anuntat ca se retrage, nici macar nu a mai spus ca da voturile cuiva.
Va dati seama ca a plecat cu coada intre picioare, n-a mai apucat sa candideze. Da, al doilea mandat al lui Basescu. In momentul asta baietii astia doi, George Maior si Florian Coldea, au prins o foarte mare putere. Gabi Oprea era si el alaturi parte din sistem, Kovesi, nu mai spun, era unealta lor.
Chiar daca a facut un intermezzo in acea perioada pe la Parchetul General in acea perioada. Si cu Ponta, vreau sa va spun decizia ca Victor Ponta... George Maior l-a ajutat, a fost cel care s-a dus la Traian Basescu sa-l roage sa accepte ca Victor Ponta sa fie presedintele PSD. Stiu ce halucinant ce spun.”
VIDEO cu momentul ediţiei Culisele Statului Pararel din 11 ianuarie 2021
2. Amendă pentru acuzaţiile la adresa lui Lucian Isar, consilierul onorifc al premierului Cîţu
CNA a sancţionat cu 5.000 de lei Realitatea Plus şi pentru o ediţie a emisiunii „Culisele Statului Pararelz” din 11 februarie, în care au fost mai multe acuzaţii la adresa lui Lucian Isar, consilierul onorifc al premierului Florin Cîţu. Isar era acuzat că ar fi pus la cale vânzarea CEC Bank.
Redăm câteva pasaje din emisiune (via documentelor CNA):
„În cadrul unui material video au fost prezentate informaţii referitoare la atacul speculativ asupra leului care ar fi avut loc în anul 2008:
Voce din off: (...)Atacul a început pe 29 septembrie şi a durat aproape 3 săptămâni. În prima săptămână, speculatorii au ridicat Euro de la 3,67 lei la 3,98 de lei. Nivelul maxim a fost atins pe 6 octombrie. Lucrurile s-au petrecut atât de repede încât BNR nu a mai avut timp să calculeze intervenţia. Guvernatorul BNR a acuzat atunci trei bănci că ar fi încercat să inducă o criză de lichiditate pentru a creşte dobânzile.
De altfel, Mugur Isărescu nu a confirmat niciodată oficial numele lor şi nici cine sunt trezorierii implicaţi sau vizaţi, dar ar fi fost vorba despre ING, Bancpost şi UniCredit. Actualul premier, Florin Cîţu, a fost unul dintre cei mai activi participanţi la ceea ce presa a numit atacul speculativ pe leu din 2008 în urma căruia au crescut foarte mult dobânzile la creditele în lei. La acea vreme, Cîţu ocupa poziţia de trezorier la ING Bank.
Trei ani mai târziu a fost concediat. (...) Lucian Isar este un alt personaj implicat în scandal. Era atunci vicepreşedinte al Bancpost, ocupându-se inclusiv de operaţiunile de trezorerie ale băncii. Au fost voci care au susţinut că fostul bancher a pariat la acel moment împotriva Băncii Naţionale, obţinând câştiguri foarte mari pentru clienţii Bancpost.
Alţii spun, însă, că Isar ar fi pierdut banii clienţilor. Cu fiecare ocazie, el a respins orice acuzaţie. La scurt timp după incident, bancherul a fost mutat pe un post în Divizia de clienţi corporates. După acest episod şi Bogdan Mihoc, şeful Trezoreriei UniCredit Ţiriac, a părăsit banca. (...) În schimb, senatorul ALDE, Daniel Zamfir, a făcut publice documente care arată cum fostul economist şef al ING Bank, Florin Cîţu, le-a trimis e-mailuri colegilor de la alte bănci în care a scris că ROBOR este o înţelegere între bănci, BNR fiind doar supraveghetor. În acelaşi an, mai mulţi trezorieri din băncile româneşti au scris altor bancheri. Primul dintre aceste email-uri a fost trimis de Unicredit care cerea dobânzi reale, adică mai mari, atunci când se calculează indicele ROBOR. (...)
Cunoscut ca unul dintre criticii politicii monetare a BNR, Cîţu a avut de-a lungul timpului mai multe schimburi de replici acide cu reprezentanţii Băncii Naţionale. Într-o postare pe blogul personal, actualul premier a scris că BNR nu a reuşit să ţină preţurile stabile în ultimii 23 de ani. (...) Tandemul Florin Cîţu şi Lucian Isar, de astă dată în echipă, funcţionează şi în prezent.
Anca Alexandrescu: Trebuie să fiu foarte atentă şi am să le atrag atenţia şi invitaţilor mei să fim foarte atenţi cu afirmaţiile pentru că cei doi domni despre care vom vorbi în această seară sunt procesomani. Da, cum aţi auzit, procesomani. Cum vorbeşte cineva despre ei, cum îl dă în judecată. Cum îi dă cineva afară, îi dă în judecată.
Da, da, că au fost daţi afară din mai multe locuri. Asta este realitatea. Ştiu că nu le place, dar au şi pierdut procesele. Multe. (...) Îmi vine să râd. Ştiţi de ce? Pentru că trebuie să avem grijă ce vorbim că or să ne dea în judecată. Vă daţi seama?! Premierul României, consilierul său... Din informaţiile mele, sigure de altfel, domnul Isar este nelipsit din biroul domnului Cîţu.
Matei Alexandru: Atacurile speculative la leu nu au avut loc doar în 2008, şi în 2019 am avut un atac speculativ la leu. Atunci, în 2008, vorbim de un grup de băieţi deştepţi care au încercat să ajute băncile la care lucrau. Însă experienţa oamenilor mai în vârstă de la Banca Naţională a României s-a observat şi a blocat această acţiune, ca să spunem aşa, un pic rider al acestor băieţi deştepţi angajaţi în diferite bănci, inclusiv unele care aparţin de statul român şi, bineînţeles, automat şi-au pierdut şi job-urile după acest atac speculativ la leu.
Anca Alexandrescu: Nu imediat, au fost puşi pe nişte poziţii la care domnul Isar povestea, într-un interviu, că de fapt nu a fost sancţionat, ci în înţelegere cu conducerea băncii s-a creat un post special pentru domnia sa, ba chiar a primit şi un bonus de la banca respectivă. Oare nu a fost nimeni interesat să verifice la momentul respectiv? Pentru că sunt nişte afirmaţii foarte grave pentru că acea bancă nu era o bancă tocmai românească.”
3. 24 de emisiuni cu acuzaţii la adresa lui Sorin Oancea, unul dintre acţionarii B1 TV
În perioada 31 martie - 5 aprilie 2021, postul Realitatea Plus a dezbătut în 24 de emisiuni implicarea lui Sorin Oancea, unul dintre acţionarii B1 TV, în scandalul dintre Romprest şi Primăria Sectorului 1. Oancea era acuzat că a pornit pe postul B1 TV o „campanie de linşaj mediatic” împotriva conducerii Romprest.
Iată câteva acuzaţii făcute în emisiuni (via documentelor CNA):
„Se fac acuzaţii grave la adresa lui Sorin Oancea, unul dintre acţionarii postului de televiziune B1 TV. Compania Romprest susţine că afaceristul îi favorizează pe interlopii care pretind că sunt în continuare reprezentanţi ai companiei. Ameninţarea şi şantajul sunt doar câteva dintre acuzaţiile pe care le lansează Romprest la adresa lui Oancea printr-o informare de presă. Contactat pentru un punct de vedere, omul de afaceri nu a oferit un răspuns clar. A transmis doar că, poate, comunicatul este fals.
Voce din off: Noua conducere a Romprest susţine că cei care pretind că sunt reprezentanţi ai companiei sunt ajutaţi de către acţionarul B1 TV.
Voce din off: ”Acţionând prin aceleaşi metode de ameninţare, intimidare, înşelătorie şi şantaj, prin prezentarea denaturată a situaţiei de fapt şi aducerea în spaţiul public a unor acuzaţii extrem de grave la adresa acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai companiei noastre.”, a transmis Romprest.
Voce din off: Potrivit firmei, şpăgile pentru denigrarea conducerii de drept ar fi fost acoperite prin contracte cu Romprest încheiate de persoane fără nicio calitate, adică fosta conducere, cu reprezentanţii postului de televiziune.
Voce din off: De altfel, acţionarul B1 nu este la primele acuzaţii de acest fel. În trecut, omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu a declarat în faţa judecătorilor de la Curtea Supremă că i s-au cerut bani pentru managerii tv, printre care şi Sorin Oancea de la B1 TV.
Saviana Rusu: Noi acuzaţii grave la adresa lui Sorin Oancea, unul dintre acţionarii postului de televiziune B1 TV. Romprest susţine că afaceristul îi favorizează pe interlopii care ar pretinde că sunt în continuare reprezentanţi ai companiei şi solicită documente de la televiziunea condusă de Oancea pentru un audit intern, documente care nu au ajuns încă în posesia actualei conduceri, potrivit realitatea.net.
Voce din off: Noua conducere a companiei susţine că cei care pretind că sunt resprezentanţi ai Romprest sunt ajutaţi de către acţionarul B1 TV, potrivit realitatea.net.
”Se acţionează prin aceleaşi metode de ameninţare, intimidare, înşelătorie şi şantaj, prin prezentarea denaturată a situaţiei de fapt şi aducerea în spaţiul public a unor acuzaţii extrem de grave la adresa acţionarilor şi reprezentanţilor legali ai companiei noastre.”, a transmis Romprest.
Voce din off: În plângerea penală formulată de către Beniamin Cioantă Păcuraru se arată că Sorin Oancea ar fi primit inclusiv, personal, sume importante de bani de la Adimi Bogdan şi Duca Ghenoiu Răzvan care au folosit fondurile companiei Romprest pentru ca B1 TV să deruleze o campanie de linşaj mediatic împotriva actualei conduceri legitime a Romprest. Atacurile au fost îndreptate împortiva preşedintelui Consiliului de Administraţie şi Director General al companiei Romprest, Beniamin Cioantă Păcuraru, dar şi împotriva primarului Sectorului 1, Clotilde Armand. Potrivit lui Beniamin Cioantă Păcuraru, pe 28 martie, Adimi şi Duca Ghenoiu l-au ameninţat că, dacă nu se opreşte din demersurile sale de a intra în atribuţiile funcţiei de Preşedinte Director General al companiei Romprest Service SA, aceştia vor da în vileag, în presă, pretinse fapte ilegale în legătură cu numirea la conducerea companiei. Cei doi foşti membri ai companiei Romprest au lansat ameninţări şi la adresa primarului Sectorului 1, susţinând că, dacă nu va plăti facturile datorate companiei, îi vor distruge imaginea publică prin acţiuni concertate în presă, printre care şi B1 TV. Deoarece Preşedintele Consiliului de Administraţie Romprest nu a cedat ameninţărilor, cu ajutorul lui Sorin Oancea a pornit o veritabilă campanie de linşaj mediatic folosindu-se în acest scop de banii companiei de salubritate cu care a fost plătit postul de televiziune B1 TV şi acţionarul minoritar Oancea, potrivit realitatea.net. (...).”
Autor: Daniel Samoilă daniel.samoilapaginademedia.ro
Comentarii