Skip to main content

CNA, şedinţă-fulger pentru a contracara un fake grosolan de pe TikTok: „S-au anulat alegerile”

 
CNA, şedinţă-fulger pentru a contracara un fake grosolan de pe TikTok: „S-au anulat alegerile”

Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a reunit într-o şedinţă fulger pentru a lua măsuri contra unei ştiri false care a început să circule pe reţelele de socializare. 

Publicitate

Nu au trecut nici 24 de ore de la anunţarea noului preşedinte al României, că pe TikTok au început să circule informaţii false privind validarea alegerilor. 

Clipul postat de câteva ore pe reţeaua de socializare prezintă imagini preluate de la postul Antena 3, de duminică seara, cu ecranul împărţit în două jumătăţi, şi cu ambii candidaţi la prezidenţiale, Nicuşor Dan şi George Simion. Pe fundalul imaginilor, sunt voci tot ale Antenei 3 care anunţă anularea alegerilor prezidenţiale.

Material audiovizual este prezentat sub titlul: „Curtea Constituţională a anulat alegerile prezidenţiale şi a decis că tot procesul va fi reluat de la zero”, urmat de textul: Va urma o perioadă dificilă. Speranţă şi răbdare.

Voce din off: Decizie fără precedent la CCR, judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât, în urmă cu aproximativ două ore, să anuleze alegerile prezidenţiale. Curtea a invocat articolul 146, litera f din Constituţie, care precizează că CCR, citez, „veghează la respectarea procedurii pentru alegerea preşedintelui”, am încheiat citatul. 

Voce 2 din off: Procedura de alegere va fi reluată de la zero. 

Mai multe persoane remarcă în comentarii că e vorba în realitate de ştirea care anunţa în decembrie anularea alegerilor, dar suprapusă peste imagini de aseară, cu Dan şi Simion. 

Forul audiovizual a decis, în unanimitate, emiterea unui ordin de eliminare pentru clipul în cauză. Cu alte cuvinte, va cere TikTok să elimine fake-ul de urgenţă. 

Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA: „Propunerea este de ordin de eliminare având în vedere că materialul a fost postat aseară şi continuă să fie difuzat şi repostat „masiv”. Propunerea este de eliminare pentru dezinformare.”

Decizia a fost votată în unanimitate. 

Clipul fake avea la momentul deciziei CNA 151.000 de vizualizări şi 2.000 de aprecieri. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus