Consiliul Naţional al Audiovizualului a respins trei solicitări de licenţe audiovizuale într-o singură şedinţă. Forul a respins o televiziune de filme clasice (după modelul Cinemaraon), un post generalist în spatele căreia se afla familia unui politician de la PRM şi un post pentru copii, făcut de copiii unor şcoli de arte.
Cum şi-au argumentat membrii CNA votul, în continuare.
Care sunt posturile refuzate:
TeleMONDO, primul respins: „Facem ce face şi Cinemaraton"
1. Zoom Vision SRL a solicitat o licenţă prin cablu pentru un post de televiziune TeleMONDO, un post tematic de film, artă cinematografică şi informare artistică.
Zoom Vision îi are acţionari pe Maria Marin (95%) şi pe Găman Marioara (5%). Niciunul dintre acţionari nu are experienţă în zona de media şi televiziune. În plus, Maria Marin, care este acţionar majoritar, nu s-a prezentat în faţa CNA pentru a susţine proiectul. Potrivit declaraţiilor din şedinţa CNA, ea este mama acţionarului minoritar Găman Marioara.
Postul a fost reprezentat de Mărioara Găman şi de Cozmin Manoli, cu experienţă la Digi, UPC şi Vodafone. În prezent, Manoli deţine Bridge Media Solutions, care operează televiziunile Meteo TV şi Z-TV.
Potrivit lui Cozmin Manoli, cel care a şi prezentat proiectul în faţa CNA, postul TeleMONDO avea în proiect filme clasice româneşti, regizate de Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Mircea Veroiu, Dan Piţa, Mircea Danieluc etc.
„Facem ce face şi Cinemaraton. Ei sunt prezenţi pe acest segment de piaţă. Numai că noi, pe lângă zona de film, creăm acest univers al cinematografiei şi al telecinematecii aducând şi informaţii despre scenarişti, regizori, opere, festivaluri”, le-a spus Cozmin Manoli.
În proiectul de televiziune erau anunţat şi mici programe de informare realizate cu ajutorul inteligenţei artificiale. Despre acest proiect, Manoli a declarat:
„Inteligenţa artificială este forlosită pentru a agrega informaţia. Noi avem mai multe fluxuri de ştiri. Sunt oamenii cei care creează articolele şi textele, sunt verificate de inteligenţa artificială pentru spelling error, după care acelaşi engine face şi zona de verbalizare, unde avem 30 de limbi implementate şi sunt şapte personaje.”
Monica Gubernat, preşedintele CNA:
„Am trecut demult de etapa când dădeam verde la tot, pentru că experienţa ne spune că nu totul se poate susţine. În plus, legislaţia s-a schimbat. Există nişte obligaţii pentru cablist. Nu poţi să umpli cu ceva ce crezi că este o ţeavă de cultură. Sunt 18 ţevi de cultură (18 televiziuni de filme - n.r.). Nu văd care ar fi plus valoarea.”
Solicitarea de licenţă a primit doar patru voturi „pentru”, de la membrii Dorina Rusu, Cristina Pocora, Oana Dincă şi Mircea Toma. Pentru ca un proiect să treacă avea nevoie de cel puţin şase voturi.
Studio 4 TV: soţia politicianului, acţionar în televiziune
2. Al doilea proiect discutat de CNA a fost o cerere a societăţii Studio Patru TV SRL pentru un post tv generalist cu denumirea Studio 4 TV.
Societatea este deţinută de familia luI Dan Călina, fost consilier în primăria Sectorului 4, în prezent candidat tot pe funcţia de consilier din partea PRM la aceeaşi primărie.
Mai exact, societatea îi are acţionari pe Călina Andreea - Georgiana (80%), fiica lui Dan Călina, cu experienţă în zona de producţie video la Diud Studio, în prezent freelancer. şi pe Călina Claudia - Georgeta (20%), soţia politicianului, care este contabil.
Nici acest proiect nu a convins CNA şi a fost respins în unanimitate.
„Eu consider că este un proiect editorial slab. Finanţare slabă. Este un proiect nerealist, având în vedere concurenţa pe domeniu generalist. ” Investiţia în noua televiziune ar fi fost de 50.000 de euro.
10 Zece TV nu a luat notă de trecere
3. 10Zece TV a fost al treilea proiect respins de CNA, o televiziune cu tematică educaţie/divertisment pentru copii şi tineri.
Societatea care a solicitat licenţa este Zece Music SRL, în care acţionari sunt omul de afaceri israelian Zohar Yigal Moshe (50%) şi Viorica Iuraşcu (50%), cântăreaţă de muzică populară şi profesor universitar dr. Viorica Iuraşcu este soţia lui Marius Iuraşcu, fostul şef al România Film, condamnat în 2017 la închisoare pentru luare de mită şi spălare de bani.
Marius Iuraşcu a venit şi în faţa CNA pentru a susţine proiectul, alături de soţia sa şi de omul de afaceri israelian care este partener în societate.
Viorica Iuraşcu are şi o şcoală arte, iar copiii acestei şcoli ar asigura parte din conţinut. Totodată, Mariu Iuraşcu, prezent în faţa CNA, le-a spus membrilor că deţin şi un parc de distracţii cu dinozauri în Bucureşti, a cărui mascotă îşi va face apariţia în unele producţii ale televiziunii.
Monica Gubernat:
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro„Probleme legate de promovare. Nu am siguranţa că nu se vor promova acele şcoli care fac acele materiale, materiale care de fapt sunt pentru uzul părinţilor cumva. ”