
După o primă zi în care au fost audiate 21 de societăţi, Consiliul Naţional al Audiovizualului a continuat seria de interviuri pentru concursul de frecvenţe radio. Un număr de 20 de societăţi au avut la dispoziţie fiecare câte 15 minute pentru a-i convinge pe membrii CNA că merită să primească frecvenţele pe care le-au solicitat.
Astăzi au intrat în „joc” marile reţele naţionale Europa FM, Virgin Radio şi Radio ZU, dar şi proiecte locale şi mai multe proiecte inedite pentru frecvenţele din Bucureşti.
Itsy Bitsy vrea un frate mai mare în Capitală, iar creatorii evenimentului Nostalgia, care abia s-a încheiat, vor să lanseze un radio cu acelaşi nume.
Paginademedia.ro prezintă în continuare detaliile proiectelor din ziua a doua a audierilor pentru concursul radio:
Europa FM: „Avem emisie live de la 6 până la 22.00, iar visul meu este să fac un radio cu programe live 24 de ore din 24.”
Europa FM vrea să îşi mărească reţeaua cu nouă staţii. Societatea a solicitat licenţe inclusiv pentru Bistriţa şi Râmnicu Vâlcea zone în care Europa FM este prezentă deja. Reprezentanţii postului au explicat că în aceste zone sunt emiţătoare de putere mică, care acoperă doar oraşele, dar nu şi zonele rurale.
Radu Constantinescu, director de programe Europa FM
„Sunt de 25 de ani la Europa FM. E un post de radio care activează pe această piaţă de fix 25 de ani. Aş vrea să cred că sunt dovada vie a seriozităţii acestei companii. Europa FM a fost primul post de radio privat cu acoperire naţională.
Ce ne propunem. Istoria vorbeşte pentru noi, prezentul vorbeşte pentru noi. Şi în viitor vom rămâne acelaşi post de radio serios. Care are în grila sa nume precum Cristian Tudor Popescu, Cătălin Striblea, Vlad Petreanu. Avem nume precum Mona Nicolici, Ioana Ene Dogioiu şi Mădălina Dobrovolschi.
Suntem o portavoce a României şi ne dorim că toţi ascultătorii să aibă acces la programele noastre. Cuvântul de ordine la Europa FM este imparţialitate. Cuvântul de ordine la Europa FM este echilibru.
Avem emisie live de la 6 până la 22.00, iar visul meu este să fac un radio cu programe live 24 de ore din 24.
Sunt zone unde Europa FM are o acoperire şi putere foarte mici, ori nu suntem prezenţi absolut deloc. De exemplu în Târgovişte nu suntem deloc. Bistriţa e o zonă unde ne-am dori să avem o staţie de putere mare.”
Despre Virgin Radio, operat de Radio XXI. Societatea vrea 11 frecvenţe pentru a extinde reţeaua Virgin Radio.
„Radio Virgin face parte din grupul Virgin Radio recunoscut la nivel internaţional, şi cu toate acestea un procent de 65% din muzica postului este muzică românească. Vrem să ajutăm artiştii români la început de drum”, a mai adăugat Radu Constantinescu.
Reţeaua Fresh FM, la concurs pentru şase noi frecvenţe
Fresh News SRL, care operează şase frecvenţe în zona de Sud a României, a cerut CNA încă şase pentru dezvoltarea reţelei regionale Fresh FM. Societatea vizează Alba Iulia, Bucureşti, Huşi, Ploieşti, Turnu Măgurele şi Târgu Mureş.
Societatea Fresh News este deţinută de Bîlbîie Ionuţ, 100%.
Radio ZU vrea să se extindă în 7 localităţi noi. Mihai Morar a trimis un mesaj audio despre proiectul Fain&Simplu pentru Bucureşti
Grupul Media Camina, proprietarul Radio ZU şi Romantic FM, a intrat în concursul de frecvenţe al CNA cu scopul de a extinde reţeaua Radio ZU, dar şi pentru lansarea unui nou post de radio în Bucureşti, Fain&Simplu.
Rodica Miculescu, director general Grupul Media Camina, despre nevoia de a dezvolta Radio ZU:
„Deşi suntem cel mai puternic brand radio din România, suntem cea mai mică reţea între reţelele mari din România. Ne aflăm într-o competiţie uşor inegală. Dar chiar şi aşa, radioul are o performanţă notabilă.
Programele Radio Zu au cel mai mare market share la nivel naţional. Principalul obiect al lui Radio ZU este publicul. Suntem foarte puternic orientaţi către interesele publicului.
Suntem foarte interesaţi de a fi prezenţi în cât mai multe localităţi din ţară.”
Mihai Morar nu a putut fi prezent la concursul de frecvenţe, însă le-a transmis membrilor un mesaj video:
„Bună ziua, sunt Mihai Morar şi de 25 de ani trăiesc din radio. Asta e bucuria mea cea mai mare, să trăiesc radio, iar rostul meu în viaţă este să creez radio, şi asta este adevărul meu, fain şi simplu. Am crescut în faţa microfonului, am văzut cum se transformă meseria noastră şi am transformat radioul. Dincolo de formate şi de audienţe, ştiu că radioul adevărat înseamnă conexiune cu oamenii, cu vocea lor interioară.
De aceea, acum aproape cinci ani am lansat Fain si Simplu, un podcast care a devenit în timp o comunitate, un spaţiu de regăsire, un reper pentru milioane de români care caută pace şi bine, cultură şi inspiraţie. Fain şi simplu a adus cultura în trending.
A umplut Ateneul, Opera şi teatre din România nu doar cu oameni, ci cu idei. Fain şi Simplu, în esenţă, nu e un podcast, Fain şi Simplu e radio pentru că e conexiune de la om la om. Vrem să ridicăm fain şi Simplu în aer. Să facem împreună, din vocile României tăcute, simţite, educate, o frecvenţă pentru România conştientă.
Pentru că există un public foarte larg care vrea să se găsească într-o voce. Vă promit că Fain şi Simplu va fi un radio curat. Vă propun un radio construit de creatori de radio, oameni care cunosc piaţa de radio şi publicul de radio. Noi din asta trăim, nu avem nimic în spate în afară de experienţă şi comunitate.”
Potrivit datelor prezentate de directoarea Grupului Media Camina, în 2025, podcastul Fain şi Simplu are 500.000 de abonaţi şi 11 milioane de afişări. Au fost vizionate 4,1 milioane de ore de podcast, iar în ultimele trei luni a avut 2 milioane de unici.
Un radio din Ardeal vrea să ajungă în toată ţara şi cere 48 de frecvenţe
Societatea Hitfm Group din Sebeş, cu patru frecvenţe în zona Ardealului, a depus cereri pentru 48 de frecvenţe, inclusiv în Bucureşti pentru postul de radio Hit FM.
Căta Simion, acţionarul majoritar:
„Nu vrem să fim doar un post de radio, vrem să fim partenerul tău de drum, ghidul tău din trafic.”
Decebal Cotoc, din nou la CNA pentru un nou post de radio
Omul de afaceri Clujean Decebal Cotoc, care a preluat în urmă cu mai bine de un deceniu frecvenţele BBC România, pe care mai apoi le-a cesionat la Dogan, a venit la CNA pentru a cere noi licenţe de radio, inclusiv în Bucureşti, pentru un proiect cu denumirea Student FM, un post de radio pentru studenţi.
Societatea care a venit cu proiectul Student FM, Kamis Com SRL are un unic acţionar, o persoană fizică, Kali Andrei Iosif, care a lipsit de la prezentarea proiectului.
Au venit, în schimb, Decebal Cotoc şi un tânăr afacerist clujean, Iancu Şerbănescu, care le-a spus membrilor CNA că deţine, printre altele, şi un domeniu schiabil din apropierea Clujului.
Student FM a solicită nouă frecvenţe printre care şi Bucureşti pentru un post de radio generalist, cu programe de ştiri opt ori pe zi, şi „pastile realizate de studenţi colaboratori.”
Iancu Şerbănescu:
„Sunt profund implicat în mediul studenţesc, aşa am ajuns la ideea de Student FM.
Studenţii au nevoie de o comunicare directă. Sunt o nişă a publicului din România. Au nevoie de ştiri dedicate lor, altfel îşi pierd interesul. Au nevoie de muzică creată de ei, emisiuni create de ei.
Obiectivul nostru este să creăm o platformă hibrid care să fie atât în FM cât şi în social media.”
Decebal Cotoc:
„Eu sunt în mai multe societăţi finanţator. Nici nu mai vreau să fiu unic, pentru că nu mai am vârsta. Premisa de la care am pornit a fost să strâng nişte oameni.
Eu am venit cu finanţarea, susţin Student FM.”
Întrebat de ce nu apare în acţionariatul societăţii care a venit să ceară licenţele, Decebal Cotoc a răspuns: „Nu sunt total investitor. Facem asociere în participaţiune.”
Focus FM, de la Buzău, vrea şi în Capitală. Vlad Pufu, fost senator PNL şi fondatorul radioului, în faţa membrilor CNA
Societatea Media Grup Production, care deţine Focus FM în cinci localităţi, a cerut CNA extinderea Ploieşti, Piatra Neamţ şi una dintre frecvenţele din Bucureşti.
Proiectul financiar este estimat la 100.000 de euro, potrivit documentaţiei de la CNA. Proiectul a fost susţinut de Vlad Pufu, fost senator PNL. Pufu a fost proprietarul reţelei Focus FM până în 2020 când a intrat în politică şi s-a retras din acţionariat.
Vlad Pufu:
„Am venit să susţin un proiect de care cred eu că este foarte mare nevoie având în vedere că după mulţi ani avem încă oportunitatea să fie eliberate nişte licenţe în Bucureşti.
Susţin un proiect de radio exclusiv pentru viaţa bucureştenilor. (..) Avem experienţa asta de a face radiouri cumva local, pentru că tot aceasta trebuie să fie abordarea şi aici.”
Vlad Pufu:
„La Ploieşti şi la Piatra Neamţ încercă să ne extindem reţeaua dar abordând conform pieţelor. La Ploieşti vom avea ştiri mai multe. Vom putea şi noi să fim măsuraţi. Noi nu am mai luat frecvenţă cred că din 2012.”
„Nu aş vrea să mă luaţi în ton ironic, dar nu am nicio treabă cu politica”, a mai spus Vlad Pufu la CNA.
Pufu a mai spus la CNA că pentru licenţa de la Bucureşti va fi muzică „exclusiv românească, dar şi zona de folclor.”
Întrebat de un membru CNA care sunt „noutăţile majore” ale acestui proiect din Bucureşti, Vlad Pufu a răspuns:
„Abordarea editorială pentru că ne vom axa cu prioritate pe ce înseamnă Bucureşti. Şi nu cu o ştire, ci tot ce înseamnă Bucureşti, chestiuni care sunt neabordate la ora actuală de radiouri. Nu avem nicio treabă cu politicul.”
Acţionari în societatea Media Grup Production sunt Creţu Justinian (85%) şi Jingoiu Mihaela Cătălina (15)
Are o televiziune locală în Hunedoara şi vrea toate cele 56 de frecvenţe radio
Societatea Media Zone Unu HD din Deva, o societate care deţine şi o licenţă de televiziune – Hunedoara 1, a depus solicitări pentru toate cele 56 de frecvenţe scoase la concurs de CNA cu un nou proiect de radio, M1 FM.
Societatea este deţinută de o singură persoană: Balint Corina Flavia.
Corina Balint:
„Doresc foarte mult să dezvolt şi pe partea de frecvenţe televiziunea pe care o deţin la nivel local. Eu de meserie sunt jurnalist. Dorim în primul rând informaţii locale.
Eu mă întorc la prima mea dragoste. La vârsta de 20 de ani am lucrat la Magic FM şi Kiss FM, apoi am trecut la televiziune.”
Creatorii evenimentului Nostalgia vor să lanseze un post de radio
Creatorii evenimentului Nostalgia, care a devenit deja o tradiţie în Capitală, vor să se lanseze şi în radio.
Societatea Nostalgia Retro Disco Future din Constanţa s-a înscris la concursul de frecvenţe radio organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru a lansa un post de radio cu denumirea Nostalgia FM.
Societatea a solicitat frecvenţe pentru Bucureşti, dar şi în alte oraşe, cum ar fi Arad, Câmpina, Cluj-Napoca, Făget, Iaşi, Medgidia, Piatra Neamţ, Ploieşti sau Târgu Mureş.
Acţionarii Nostalgia Retro Disco Future sunt Costin Gache (35%), Cristian Ion Gache (30%), Valentin Cocea (30%), Andrei Chirilă (5%).
Potrivit proiectului financiar, vor avea buget de 109.700 de euro pentru zona tehnică, studioul central, distribuţie semnal, echipamente emisie pentru 12 staţii. Bugetul total se va ridica la 315.700 de euro.
Costin Gache, acţionarul postului:
„Sunt fost barman, actualmente ne ocupăm de ospitalitate, avem mai multe localuri şi baruri în oraşul Bucureşti. Avem peste 400 de angajaţi şi am făcut acest faimos eveniment Nostalgia, care a avut loc week-end-ul trecut.
Din fericire suntem singurul eveniment care nu are un line-up, nu anunţăm înainte cine vine şi toată lumea se întreabă cum de vine atât de mulţi oameni acolo. Noi am reuşit doar să creăm un context în care oamenii se simt foarte bine. E firesc ca un eveniment ca Nostalgia, când toată lumea merge în online, noi să mergem în FM. E normal să facem asta”
„Ce mi se par eşi mai interesant este că este o frecvenţă 90,2 în Bucureşti, adică 90 - 2000. Am nimerit chiar în momentul acesta când este acea frecvenţă disponibilă în Bucureşti.”
„Ce avem noi diferit faţă de toţi cei care au fost până acum este că noi avem o comunitate reală, fizică.
Cred că lucrurile pe care urmează să le facem şi în radio vor fi cu totul şi cu totul ieşite din comun. Ne dorim să ajungem şi la nivel naţional pentru că acest eveniment este foarte iubit.
Vorbim despre era în care nu era acest ecran inteligent care acum ne omoară pe toţi. Şi de aceea toate acţiunile noastre merg într-o zonă educaţională pentru a reuşi să facem şi ca publicul tânăr să înţelagă că informaţia trebuie luată de unde trebuie şi căutată în locurile care cu adevărat o livrează cum trebuie. Suntem mulţi în echipa Nostalgia.
Avem nişte oameni cu experienţă în radio cu care discutăm, dar nu putem să-i divulgăm acum.”
Monica Munteanu, reprezentant al societăţii:
Unul dintre motivele pentru care suntem aici este că ne dorim ca tinerii care nu au un racord corect la valorile noastre dintotdeauna să poată să primească de pe acest radio o informaţie frumoasă care vine desigur personalizat la nivel local pentru frecvenţele locale.
Eu sunt expert în zona de online şi scopul nostru principal este să aducem tinerii mai aproape de radio. Nostalgia FM nu este o extensie al unui eveniment ci un radio de sine stătător care va avea un program editorial complex.”
Itsy Bitsy vrea un frate mai mare, Teen Teen Radio
On Air Studio, proprietarul Itsy Bitsy, vrea să extindă radioul, dar a venit la CNA cu un nou proiect, adresat tinerilor adolescenţi.
Societatea a venit cu 10 solicitări de licenţe, 9 pentru extinderea Itsy Bitsy şi una pentru Bucureşti pentru lansarea Teen Teen Radio.
Nadia Tătaru, acţionar al postului de radio:
„Misiunea mea personală este să susţin copiii să şi împlinească potenţialul. Şi de cel puţin 20 de ani asta fac. Am ales să fac asta atât prin radio Itsy Bitsy cât şi prin ONG-ul Asociaţia Părinţilor Isteţi. Am venit astăzi aici pentru că îmi doresc foarte mult ca atenţia societăţii să treacă la copii.
Am venit cu trei speţe la dvs: extinderea Itsy Bitsy în ţară., îmi doresc ca toţi copiii din Bucureşti şi împrejurimi să audă radioul la cea mai bună calitate şi îmi doresc ca şi copiii mai mari care ies din targetul Itsy Bitsy să aibă un radio.”
„Pentru extinderea în ţară am solicitat frecvenţe având în vedere oraşele unde nu suntem şi localităţile cu cele mai multe familii cu copii”, a mai spus Nadia Tătaru.
În ce priveşte Teen Teen Radio, Nadia Tătaru a explicat:
„Radioul pentru adolescenţi, Teen Teen Radio ar viza adolescenţii din Bucureşti, mai precis categoria 13 – 19 ani, copiii dintre clasele a şasea şi a 12-a. Cunoaştem f bine acest target. Radioul acesta îl dorim realizat pentru comunitatea adolescenţilor şi am studiat targetul, îl cunoaştem, dar îl vom dezvolta împreună cu ei. Ne luăm mai mult după nevoile lor, după ce le este caracteristic.”
On Air Studio a lansat Itsy Bitsy FM în urmă cu aproape 20 de ani şi îi are acţionari pe nadia Tătaru şi pe soţul ei, omul de puiblicitate Felix Tătaru.
Say FM, un proiect informativ cultural, cu Carmen Ivanov la cârmă
Un nou proiect pentru Bucureşti. Societatea Paginarium Publishing a intrat în concursul CNA vizând una dintre cele trei frecvenţe de Bucureşti cu un proiect cu denumirea, Say FM, un proiect cu tematică educativă, informativă, culturală.
Dacă va primi licenţă, Say FM va avea în grilă numeroase emisiuni, peste 20 de formate educaţionale. Printre nume se anunţă Irina Margareta Nistor, pentru o emisiune despre filme, tânărul câştigător de la Românii au talent, Rareş Prisăcariu sau comentatorul sportiv Ion Alexandru, dar şi editorul Paginademedia.ro, Petrişor Obae.
Unicul acţionar al societăţii este Carmen Ivanov, om cu experienţă în zona de radio şi profesor de dicţie.
Carmen Ivanov:
„Sunt jurnalist cu experienţă de 20 de ani. Am lucrat în radiouri private dar şi în Radiofuziunea română. Dar pe lângă toate acestea, sunt profesor de dicţie, de comunicare radio şi televiziune.
Din această perspectivă a ultimilor 25 de ani în care am făcut radio şi am făcut educaţie s-a născut această idee de Radio Say FM, school radio. Vrem să le oferim tinerilor care urmează cursuri de radio sau de media o platformă în care să poată să înveţe şi să aplice ceea ce învaţă teoretic. Dar pe de altă parte să avem un radio educaţional, cu o structură prin excelenţă educaţională. Peste 40% din conţinut va fi educaţional.
Am gândit în grila de programe peste 20 de emisiuni tematice, emisiuni care să vină şi să întărească ideea de educaţie, dar nu neapărat educaţie şcolară, ci şi educaţie de business, educaţie ecologică, în zona de IT, să ştim cum să ne ferim de fake news.. Fiecare dintre emisiuni va fi condusă, prezentată de un specialist în domeniu.
Emisiunea în zona de legal va fi prezentată de un avocat. Medical A4 va fi prezentată de un medic. Emisiunea de sport am discutat şi am primit un acord de la Ion Alexandru, un comentator de sport foarte cunoscut.
Pentru emisiunea culturală de filme, am obţinut un acord de la Irina Margareta Nistor. Am discutat cu o sumă de oameni care au fost foarte entuziasmaţi de ideea unui radio educaţional.
Una dintre emisiunile pentru copii, de exemplu, va fi prezentată de un băieţel de 9 ani, Rareş Prisăcariu, câştigător la Românii au talent. Se numeşte Enciclopedica pentru copii. Tot pentru week-end am gândit o emisiune, Avocado News (care există în zona de TV) prezentată de mai mulţi copii care vin cu informaţii din zona lor.
Petrişor Obae va avea o emisiune educaţională despre media, cultura mass-media din România.”
Petrişor Obae, editorul PaginadeMedia.ro, parte din proiect:
„Sunt mulţi concurenţi pe listă. Unii au forţă financiară, alţi au reţele puternice şi nume. Noi credem că avem pasiune. Aşa că am venit aici cu speranţă. Pornesc de la o definiţie pe care am citit-o undeva despre ce înseamnă speranţa: să-ţi urmezi valorile despre care eşti foarte conştient că au cele mai mici şanse mici de reuşită, dar despre care eşti sigur că sunt cele corecte. Cam asta am încercat să fac de când am început Paginademedia.ro.
Emisiunea de la Say va avea şi o componentă de educaţie.
Ce propune Say Fm este o educaţie în două sensuri: este pe de o parte un demers de educare a publicului, pe de altă parte, chiar cei care participă la proiect câştigă şi ei, pentru că sunt şi studenţi sau oameni care acum învaţă meserie.”
Adrian Roşeţi:
„În FM-ul de azi sau media de azi, informaţia circulă foarte rapid, nu întotdeauna structurat şi poate trunchiat. Cred că în acest context, o frecvenţă care să vorbească clar şi răspicat despre educaţie, despre multiculturalism, despre incluziune, despre valorile culturii naţionale, despre un bagaj minim de cunoştinţe juridice cu care trebuie să păşească în viaţă tinerii de azi şi nu în ultimul rând despre rolul părinţilor în toate acestea. Asta este ce ne-am propus.”
Realitatea vrea să-şi recupereze frecvenţele pierdute
PHG Media Invest, societatea deţinută de familia lui Maricel Păcuraru, vrea să recupereze frecvenţele pierdute ale Realitatea Media, printre care şi cea din Bucureşti, pe care postul a emis ani de zile aproape exclusiv emisia postului Realitatea TV.
Este de altfel primul care a deschis această cutie a Pandorei de a emite ce este pe TV, după care i-au urmat Antena 3 şi Digi 24.
Postul ar emite sub denumirea RFM. De altfel, societatea mai deţine o frecvenţă în Snagov, care retransmite Realitatea Plus în proporţie de 45%, iar restul producţie proprie şi muzică.
Mihăiţă Avram, reprezentantul Realitatea în relaţia cu CNA: „Ne prezentăm în faţa dumneavoastră cu speranţa de a recupera o parte dintre frecvenţele noastre radio şi vom putea face reţeaua RFM.”
Aurelian Săndulescu, realizator RFM, a adăugat:
„Vrem să readucem la viaţă acest brand cu o notorietate extrem de mare. Lumea s-a întrebat unde suntem atunci când am dispărut de pe piaţă. Încercăm să revenim pe piaţă. Încercăm să aducem foarte multă informaţie, succintă, în timp real.”
Din Constanţa, la Bucureşti
Play Broadcasting, proprietarul Play Radio din Constanţa, a intrat în concursul CNA cu două solicitări de frecvenţe, ambele pentru Bucureşti. Play Radio a fost lansat în urmă cu trei ani, după ce proprietarii au câştigat frecvenţa de Constanţa.
Acţionarul radioului le-a spus membrilor CNA că, în primă fază, postul va avea preluare 100% de la Constanţa.
Dragoş Ilie:
„Suntem singurul post de radio pe teritoriul României care are un format care se adresează persoanelor cu vârste între 36 – 56 de ani. Este singurul care are un format retro dance pop.
Sunt mulţi care ne ascultă pe internet şi ne cer o prezenţă inclusiv în Capitală.”
Ilie Dragoş Eusebioşi Ilie Cecilia Nuţi sunt acţionarii societăţii Play Broadcasting din Constanţa.
Sport Total FM vrea să se dezvolte în 22 de localităţi: „Suntem singura entitate sportivă din România care nu are nici un contract cu nicio firmă de pariuri”
Radio Sport Total FM, deţinut de consiliul Local din Voluntari, vrea să se extindă în 22 de oraşe. Singurul post de radio de sport din România deţine 5 licenţe, printre care şi Bucureşti.
Potrivit proiectului financiar depus la CNA, pentru lansarea postului, va fi pusă la bătaie o investiţie de 17.000 de euro pe staţie.
Narcis Drejan, redactor-şef Sport Total FM:
„În cei 18 ani avem un singur avertisment şi o singură amendă. A fost momentul la care am renunţat la oamenii care vorbeau despre politică pe Sport Total FM.
Noi ştim că am pierdut nişte licenţe în perioada când nu ne puteam susţine financiar. Sunt genul de om foarte drastic care ţine cont de oameni, dovadă că noi nu am sărit niciodată calul.
Am simţit că am început să creştem foarte mult în audienţă. Ce vreau să spun e că TVR Sport a apelat la noi pentru a prelua de la noi matinalul.
Ne preiau şi colegii de la Metropola TV, iar audienţele sunt covârşitoare.”
Drejan i-a felicitat pe membrii pentru că au introdus în Codul Audiovizual interdicţia ca personalităţile să mai facă reclame la pariuri sportive şi a adăugat: „Suntem singura entitate sportivă din România care nu are nici un contract cu nicio firmă de pariuri.”
Întrebat care sunt frecvenţele prioritare din lista de solicitări, Drejan a răspuns: Ploieşti, Sibiu, Deva şi Târgovişte.
O televiziune locală din Haţeg, Quantum TV, vrea două frecvenţe locale
Societatea Quantum Press din haţeg a venit în faţa CNA cu solicitări de licenţe pentru două posturi locale: Radio Q Haţeg, pentru frecvenţa de Haţeg şi Melody FM pentru cea de Orăştie.
Simeon Adrian este acţionarul unic care mai deţine şi Quantum TV, post local, cel care s-a şi prezentat în faţa membrilor CNA.
„Înainte de a face televiziune, am fost redactor şef al radiului local din Haţeg, Radio T5ABC, am fost şi corespondent BBC, după care am trecut la televiziune.
Am solicitat doar două frecvenţe. Pentru Haţeg pentru că locuiesc la doar şapte kilometri de Haţeg. Şi la Orăştie pentru că mai avem ceva afaceri în Orăştie şi putem fi asimilaţi uşor. Atât Melody cât şi radio Q vor să stimuleze un pod constructiv şi echilibrat. În principiu, ambele au matinal şi emisiuni.
Noi putem să facem două radiouri separate pentru comunităţi. Avem şi studioul de televiziune”, a spus acesta în faţa membrilor CNA.
QUB TV vrea şi în FM
Societatea Qub TV din Timişoara a intrat în concursul CNA cu o singură cerere de licenţă, cea din Timişoara. Societatea are doi acţionari, Gluhovschi Adrian şi Gluhovshi Corina – Mădălina şi mai deţine licenţa regională pentru televiziunea Qub TV
Gluhovshi Corina – „Scopul meu e că putem să redăm jurnalismului acea demnitate şi să ne reîntoarcem la codul deontologic. Consider că nu este totul în zadar şi am ţinut tare mult să le dăm această încredere şi noilor generaţii de jurnalişti care vin.”
Irina Radu, de la producţie de televiziune, vrea să dezvolte şi un post de radio
Societatea Radio Clasic din Baloteşti a participat la concursul radio al CNA cu nouă solicitări de frecvenţe. Postul are deja o licenţă în Făgăraş, însă reprezentanţii spun că au planuri mari, care includ şi Bucureştiul.
Enescu Valentin Andrei este asociat unic al societăţii, iar Horia Romanescu este directorul radioului. Irina Radu, cu o lungă experienţă în producţia de televiziune dar şi fost director interimar TVR, a fost cea care a vorbit despre dezvoltarea Radio Clasic.
Irina Radu:
„Poate că a venit momentul să realizez ceva frumos şi în radio. Vin în faţa dvs solicitănd licenţele menţionate sau o parte dintre ele. Cred că un argument foarte important şi care poate să susţină decizia dvs este funcţionarea Radio Clasic care şi-a început emisia în 2023. Se pare că decizia dvs de atunci a dat roade.
Deşi licenţa este pentru un oraş micuţ, radioul a reuşit să se descurce, să crească şi să conteze pentru comunitatea din Făgăraş.
Eu sunt un om nou în acest proiect şi consider că pot veni din afară cu un input şi idei noi. Ce ne am propus este să explicăm ce se întâmplă atunci când spunem ce s-a întâmplat şi să vorbim şi despre efecte. Să spun aşa un jurnalism puţin mai elaborat. Chiar şi în jurnalele de ştiri va fi mai multă informaţie. Emisiuni culturale, emisiuni despre religie, avem colaborări cu Trinitas şi cu alte persoane.
Aş spune că echipa care lucrează la radio poate fi în acest moment şi pe viitor o garanţie a echilibrului.”
Alt FM, un post educativ religios, vrea să se extindă în 11 oraşe
Radio CNM, proprietarul postului local Alt FM (educativ religios), cu prezenţă în zona de Vest a ţării, a venit la CNA cu 11 solicitări.
Societatea este deţinută exclusiv de Drăgan Marcel.
Marcel Drăgan: „Suntem un post interetnic şi interconfesional. Suntem într o relaţie foarte bună cu toate cultele religioase”.
Alt FM Are 5 licenţe, printre care şi două în AM
Lider FM vizează patru noi frecvenţe
Radio Galaţi Media a solicitat de la CNA, pentru Lider FM, frecvenţe în Focşani, Greci, Mahmudia şi Vaslui, pentru un program generalist.
Mai deţine licenţă pentru Lider FM din Galaţi şi Tecuci.
„Suntem postul de radio care a emis în 90 doar ca probă, iar în 91 a fost atestat ca primul post de radio privat din România. Îşi revendică alte două posturi de radio întâietatea, dar nu asta e problema. Atunci, singurul nostru competitor era Radio România Actualităţi”, a spus la CNA patronul Jean-Gheorghe Neamu.
Societatea îi are acţionari pe Neamu Jean Gheorghe şi pe Danilovici Ioana Nina
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro