Skip to main content

Lista must carry 2024: 55 de canale obigatorii. Intră Bollywood şi Prima News, rămân pe dinafară Aleph Business şi Medika. În premieră, lista se aplică şi platformelor online

 
Lista must carry 2024: 55 de canale obigatorii. Intră Bollywood şi Prima News, rămân pe dinafară Aleph Business şi Medika. În premieră, lista se aplică şi platformelor online

Consiliul Naţional al Audiovizualului publică lista televiziunilor pe care companiile de cablu sunt obligate să le preia. Este vorba despre o listă de 55 de televiziuni comerciale, la cer se adaugă televiziunile postuşlui public şi TV5. Posturile sunt selectate în ordinea indicelui anual de audienţă.

Publicitate

Postul care a ieşit anul aceasta din lista must carry este Medika TV. De cealaltă parte au intrat televiziuni precum Bollywood Clasic, Prima News şi Kapital TV.  

Totodată, anul acesta, în premieră CNA a decis să publice în această listă doar televiziunile care şi-au măsurat audienţa întregul an 2023, pentru a stopa practica unor posturi care obişnuiau să plătească ARMA (proprietarul audienţelor) doar pentru o lună, astfel încât să fie luate în considerare în această listă. 

Astfel, deşi se declaraseră libere la retransmisie, posturile Info TV Romania, Profi 24, care au fost măsurate doar în luna decembrie, şi Aleph Business, post controlat de Adrian Sârbu, care intrase în măsurători în luna august, nu au mai prins lista must carry.  

Totodată, în şedinţa publică de astăzi, Monica Gubernat, preşedintele CNA, a subliniat că principiul must carry se aplică inclusiv pe platformele online care au rol de distribuţie.

„Faptul că nu se măsoară în zona online nu este o problemă a instituţiei ci a celor care fac parte din ARMA şi cum îşi stabilesc ei priorităţile”, a spus Gubernat. Unele posturi de televiziune s-au opus să dea acord pentru preluarea gratuită şi în online, iar CNA a avut chiar o discuţie informală cu acestea. 

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2024, aşezate în funcţie de audienţă:

  1. Romania TV
  2. Digi24
  3. Realitatea Plus
  4. National TV
  5. Etno TV
  6. B1 TV
  7. Trinitas
  8. Kanal D2
  9. Traditional TV
  10. Favorit TV
  11. National 24 Plus
  12. Kiss TV
  13. Taraf TV
  14. Party Mix 4K
  15. Orizont TV
  16. EMI TV
  17. U Televiziune Interactiva
  18. A7 TV
  19. TV AS
  20. Euronews Romania
  21. Speranta TV
  22. Prima News
  23. Atomic
  24. Metropola TV
  25. Magic TV
  26. Music Channel
  27. Aleph News
  28. Moldova TV
  29. Alfa Omega TV
  30. Nasul TV
  31. Travel Mix HD
  32. HIT Music Channel
  33. Credo TV
  34. Inedit TV
  35. NCN
  36. Bollywood Classic
  37. Kapital TV
  38. Cinethronix
  39. Telestar 1
  40. Mooz Dance
  41. Gloabl News
  42. Canal 33 HD
  43. Rock TV
  44. TeleMoldova Plus
  45. Disco Mix
  46. Rapsodia TV
  47. Exploris
  48. Apollonia TV
  49. Atomic Academy
  50. Shop ON TV
  51. Sens TV (fosta IDA)
  52. Linkpress TV
  53. 24 Mix Teleshop
  54. Melos TV
  55. Zoom TV

La acestea se adaugă şi posturile televiziunii publice şi televiziunea TV5, a cărui obligativitate de retransmitere este stabilită printr-un acord internaţional.

Posturile TVR sunt următoarele: TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Cultural, TVR Info, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Iaşi, TVR Târgu Mureş, TVR Timişoara

Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Art. 82 - (1) Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice are obligaţia să includă în oferta sa  serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la
retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.

(2) Distribuitorii care retransmit servicii de programe au obligaţia, la nivel regional şi local, să includă în oferta lor cel puţin două programe regionale şi două programe locale, acolo unde acestea există; criteriul de departajare va fi ordinea descrescătoare a audienţei.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus