Skip to main content

Turcia vrea să facă un memorandum pe mass-media cu România. Un membru CNA se opune: „Ce fel de bune practici am putea să luăm de la ei? Acolo sunt arestaţi jurnalişti!”

 
Foto: Pagina de Facebook Recep Tayyip Erdogan
Foto: Pagina de Facebook Recep Tayyip Erdogan

Discuţii la CNA după ce Ministerul de Externe a cerut forului un punct de vedere pentru un memorandum privind zona de mass-media cu Turcia. Discuţia pe acest subiect aprins spiritele în CNA. Dorina Rusu, membru CNA, a criticat în termeni duri un astfel de parteneriat. 

Publicitate

În replică, Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA şi cel care va reprezenta instituţia în comunicarea cu Ministerul de Externe pe această temă, că România poate fi un bun „exportator de bune practici” în materie de audiovizual, iar „să-ţi închizi canalele de comunicare şi să le răceşti nu este o soluţie cu efecte pozitive”.

Pe larg despre subiect, în continuare:

Ministerul de Externe a cerut CNA un punct de vedere în legătură cu „încheierea unui memorandum de înţelegere guvernamental în domeniul mass-media cu Turcia”. Ministerul cerea un punct de vedere pe acest subiect. 

„Forma de cooperare propusă prin memorandum este „schimb de informaţii, experienţă şi bune practici, colaborare în iniţiative şi proiecte de interes reciproc, organizare de întâlniri, seminarii, ateliere, cursuri de formare, conferinţe, schimburi de vizite ale oficialilor şi ale experţilor”, a explicat în cadrul forului un reprezentant al CNA.  

„Memorandumul vizează şi partea de comunicaţii şi partea de media şi partea de diplomaţie publică”, a mai spus oficialul CNA care a prezentat proiectul membrilor pentru vot.. 

În şedinţă s-a mai menţionat la capitolul „Efectele memorandumului” că „nu crează obligaţii legale internaţionale sau naţionale, deci nu are caracter obligatoriu din punct de vedere juridic”. Memorandumul este valabil 3 ani, de la data semnării, cu posibilitate de prelungire. 

"Acolo, de mai mulţi ani, sunt arestaţi jurnaliştii care îşi fac meseria"

Dorina Rusu, membru CNA, a criticat în termeni duri o astfel de colaborare. 

„Din punctul meu de vedere, sigur că, diplomatic vorbind, Turcia este un actor important şi că guvernele trebuie să aibă relaţii de colaborare. Numai că, eu aici sunt un membru într-o instituţie care veghează libertatea de exprimare.

Şi din acest punct de vedere nu ştiu cum ar putea să fie o colaborare şi ce fel de bune practici am putea să împărtăşim noi cu autoritatea din Turcia în momentul în care acolo, de mai mulţi ani, sunt arestaţi jurnaliştii care îşi fac meseria, sub diverse motive”, le-a spus Dorina Rusu membrilor CNA. 

„Eu asta simt nevoia să spun când vorbim despre un posibil memorandum sau posibilă colaborare cu autoritatea echivalentă din Turcia. Vorbim despre faptul că libertatea de exprimare nu este respectată, că oriunde dai, dacă te uiţi la ce se întâmplă cu libertatea presei în Turcia vezi de-a lungul anilor foarte mulţi ziarişti arestaţi, vezi legea care a fost adoptată cu privire la dezinformare, defăimare, faţă de care au existat reacţii în Turcia, dar care totuşi a fost adoptată şi care ameninţă libertatea de exprimare”, a mai adăugat Rusu. 

Dorina Rusu a continuat:

„Eu asta văd când vorbim despre Turcia, din punctul meu de vedere, al unui membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului.

Eu nu mă simt liniştită la gândul că ar putea să existe un protocol de colaborare cu o instituţie care face parte dintre autorităţile turce care ar trebui să apere libertatea de exprimare şi nu am văzut să o fi făcut.

Nu am văzut luări de poziţie pe această temă. De vreme ce nu au luat nicio poziţie faţă de asta, nu m-aş simţi liniştită să discut ca şi cum aş discuta cu o autoritate din Uniunea Europeană în legătură cu libertatea de exprimare şi despre bune practici. Acesta este punctul meu de vedere şi dacă cumva se votează să existe această colaborare, eu ţin neapărat să se prezinte şi acest punct de vedere.

Diplomaţia este una, dar ceea ce avem noi de făcut, misiunea noastră este diferită şi se leagă de libertatea de exprimare a presei.”

În replică, Valentin Jucan, vicepreşedinte CNA şi cel care va reprezenta instituţia în comunicarea cu Ministerul de Externe pe această temă, că România poate fi un bun „exportator de bune practici” în materie de audiovizual, iar „să-ţi închizi canalele de comunicare şi să le răceşti nu este o soluţie cu efecte pozitive”.

„RTUK (CNA-ul din Turcia - n.r.) a făcut cât a făcut în Turcia, nu suntem noi în măsură să judecăm pe nimeni, dar suntem un foarte bun exportator de bune practici”, a mai completat el. 

Valentin Jucan, membru CNA: 

„Bineînţeles că subscriu ideii referitoare la modul în care jurnalişti turci au fost trataţi de autorităţile din Turcia, însă noi, ca instituţie, avem o misiune care face parte din conceptul de diplomaţie publică şi nu întâmplător această materie a fost inclusă în propunerea de memorandum supusă atenţie nouă de Ministerul Afacerilor Externe.

RTUK, autoritatea omolog din Turcia, şi Turcia au un rol din punct de vedere media, au un rol masiv în bazinul Mării Negre.

Turcia fiind unul dintre exportatorii de media şi susţinătorii financiari de media importanţi din această regiune. În cadrul acestui memorandum, practic, se propune o clarificare a relaţiilor statale şi o îmbunătăţire a normelor de cooperare fără să fie într-o direcţie de tip sens unic. Şi noi avem rolul de a exporta bune practici, fiindcă România nu este doar un importator de bune practici, este şi un foarte, foarte bun exportator.

Ba mai mult, Ministerul de Externe şi, în segmentul nostru, CNA avem o obligaţie tocmai ca ţară membră a Uniunii Europene, de a exporta valorile şi normele de bune practici din Uniunea Europeană. Să-ţi închizi canalele de comunicare şi să le răceşti nu este o soluţie cu efecte pozitive.

Ar însemna că Uniunea Europeană trebuie să se izoleze şi să întrerupă aproape toată comunicarea cu ţările care ridică fel de fel de probleme. Ori tocmai că România are un rol foarte important în mecanismul Uniunii Europene de export al valorilor democratice, şi la nivelul la care suntem noi.

Cred că ar trebui să fim prezenţi şi la momentul semnării dacă acel memorandum, în mod explicit, implică domeniul pe care noi îl reglementăm, pentru că asta înseamnă că şi în parea celaltă vor fi prezenţi cei din RTUK. Repet, RUTUK a făcut cât a făcut în Turcia, nu suntem noi în măsură să judecăm pe nimeni, dar suntem un foarte bun exportator de bune practici. Nu trebuie să abandonăm acest fel de a ne manifesta şi în afara ţării, dar şi în afara Uniunii Europene.”

Contactat ulterior de PaginadeMedia.ro, Valentin Jucan a explicat că în răspunsul trimis către Ministerul de Externe au spus că „au analizat cu precauţie propunerea şi am reiterat valorile europene în care şi noi credem. În adresă am făcut şi un istoric al colaborării instituţiei cu RTUK. Dorim să fim şi noi parte din discuţiile preliminare”.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus