Skip to main content

Patronatul Suplimentelor Alimentare atacă noul Cod CNA pentru modificările privind reclamele la suplimente: Sunt tratate disproporţionat!

 
Foto: Pexels
Foto: Pexels

Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) critică dur noile reglementări ale Consiliului Naţional al Audiovizualului privind publicitatea la suplimentele alimentare, calificându-le drept „inechitabile” şi „disproporţionate”.

Publicitate

Organizaţia solicită revizuirea urgentă a Codului Audiovizual şi avertizează că actuala formă a normelor afectează grav accesul populaţiei la informaţii esenţiale pentru sănătate.

Ce modificări critică PRISA:

1. Introducerea noului  mesaj de interes public: „Suplimentele alimentare nu vindecă şi nu pot înlocui tratamentele prescrise de medic.” 

PRISA consideră că această formulare "stigmatizează categoria" şi induce ideea eronată că suplimentele sunt inutile, deşi sunt recomandate de medici pentru diverse carenţe sau ca suport.

Patronatul propune o variantă mai echilibrată: „Suplimentele alimentare nu înlocuiesc tratamentele prescrise de medic. Se recomandă utilizarea lor responsabilă, ca parte a unui stil de viaţă sănătos."

1. Extinderea regimului de reglementare a publicităţii pentru suplimente şi dispozitive medicale, aplicându-li-se aceleaşi restricţii ca în cazul medicamentelor OTC (fără prescripţie); 

PRISA argumentează că aceasta încalcă principiul proporţionalităţii, deoarece suplimentele sunt reglementate ca produse alimentare, nu medicamente, şi nu au aceleaşi riscuri.

Mai mult, obligativitatea includerii unor avertismente sonore extinse (3 secunde minim) ce reproduc informaţiile de pe etichetă (nume nutrienţi, porţie zilnică, avertismente etc.) este considerată "imposibilă în practică" pentru spoturi de 20-30 de secunde, spre deosebire de avertismentele mai scurte pentru medicamente OTC.

2. Interzicerea comunicărilor comerciale de tip co-branding, prin care farmaciile asociau suplimente sau dispozitive medicale cu promoţii, campanii sau reduceri.

PRISA denunţă această măsură ca pe un "precedent periculos", care loveşte în libertatea comercială şi în dreptul consumatorului de a accesa informaţii transparente despre promoţii, afectând competitivitatea şi posibilitatea alegerii informate, mai ales pentru persoanele cu venituri reduse.

În acest context, Patronatul solicită: 

  • Revizuirea urgentă a formulării mesajului de conştientizare.
     
  • Regândirea articolelor privind publicitatea, în acord cu reglementările UE.
     
  • Deschiderea unui grup de lucru interinstituţional cu CNA, Ministerul Sănătăţii, ANPC, Colegiul Medicilor şi organizaţii patronale, pentru a stabili un cadru de reglementare "coerent, echilibrat şi ştiinţific".

Patronatul PRISA reuneşte companii din industria suplimentelor alimentare precum Alevia, Nestle, Secom, Strada România, Sun Wave Pharma.

„Suplimentele alimentare sunt reglementate în mod distinct de medicamente, atât în România, cât şi în Uniunea Europeană. Potrivit Directivei 2002/46/CE, acestea sunt surse concentrate de substanţe cu rol nutriţional sau fiziologic, destinate completării dietei, nu tratării bolilor”, spune organizaţia. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus