Skip to main content

Ce amendă a primit Realitatea Plus pentru acuzaţii la adresa jurnaliştilor Cătălin Striblea şi Cristian Tudor Popescu

 
Ce amendă a primit Realitatea Plus pentru acuzaţii la adresa jurnaliştilor Cătălin Striblea şi Cristian Tudor Popescu

Realitatea Plus a fost amendată de Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru acuzaţii aduse la adresa jurnaliştilor Cristian Tudor Popescu şi Cătălin Striblea. Mai exact, televiziunea a fost sancţionată cu 10.000 de lei pentru o ediţie a emisiunii Culisele Statului Paralel din 19 februarie. 

Publicitate

Anca Alexandrescu a făcut următoarele afirmaţii despre cei doi jurnalişti:

„Aud că, de fapt, am şi văzut că domnul Cristian Tudor Popescu şi domnul Striblea se tem că vor fi arestaţi a 2-a zi după ce vine Călin Georgescu. Păi, eu nu sunt de acord cu aşa ceva. Eu îmi doresc doar să daţi toţi bănuţii înapoi pe care i-aţi încasat şi pentru care aţi prestat şi le-aţi luat minţile românilor. Atât! Eu vreau o presă liberă.

Puteţi să profesaţi în continuare, dar după ce vor vedea toţi cine v-a plătit, de unde au venit banii şi câţi bani aţi încasat. Simplu”.

De asemenea, CNA a ţinut cont în sancţiune şi pentru că, în aceeaşi emisiune, unul dintre invitaţi a afirmat: „Problema pe care am avut-o cu Zelenski este tratamentul pe care l-a oferit românilor din zonele, să zicem, ocupate de Ucraina, şi la toată omenirea şi generozitatea pe care am oferit-o poporului ucrainean şi sacrificiile pe care noi, românii, le-am făcut în ţară…mai bine zis, voi, au fost răsplătite cu bătăi asupra preoţilor şi persecuţii şi discriminări”;

Realitatea Plus a primit astăzi mai multe sancţiuni pentru derapajele din luna februarie: suspendarea emisiei pentru 10 minute, două amenzi în bani care totalizează 60.000 de lei şi două somaţii. 

Legislaţia încălcată: 

Art. 40 –  (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt (...) (5) Moderatorii, prezentatorii şi realizatorii programelor au obligaţia să nu folosească şi să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă.

Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus