Skip to main content

România TV, canalul electoral al lui Victor Ponta: trei amenzi - cea mai mare de 6.000 de euro - pentru dezinformări, lipsă de echilibru şi difuzarea unui clip electoral

 
România TV, canalul electoral al lui Victor Ponta: trei amenzi - cea mai mare de 6.000 de euro - pentru dezinformări, lipsă de echilibru şi difuzarea unui clip electoral

Trei amenzi la România TV în şedinţa publică de astăzi, pentru încălcări din luna februarie. Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat 29 de emisiuni din luna februarie, pentru care instituţia a primit reclamaţii.

Publicitate

După vizionare şi după audierea reprezentantului postului, trei amenzi au fost propuse de membrul CNA Mircea Toma şi toate trei au trecut la vot: o amendă de 30.000 de lei şi alte două amenzi de câte 5.000 de lei. În total, televiziunea are de plătit 40.000 de lei pentru încălcări în 17 emisiuni difuzate în luna februarie

Amenzile s-au împărţit astfel: 

O amendă de 30.000 de lei în următoarele emisiuni: 

  • Ştirile România TV din 3, 9, 13, 17, 18, 19, 20, 21 şi 23 februarie. 
  • Emisiunea Exclusiv din 9 februarie
  • România Te Vede din 9 februarie
  • România în 60 de minute din 13 februarie
  • Punctul culminant din 13 februarie 
  • România de poveste din 16 februarie. 

Printre subiectele avute în vedere de membrii CNA s-au numărat: „Scandal la uşa soroşistului Bolojan pentru pilele din Senat”, „Dovezile matrapazlâcurilor dăcute de Crin Antonescu”, „Cum a plănuit Bolojan eliminarea lui Iohannis”, „Românii îl huiduie în stradă pe faraonul Nicuşor”, „Nicuşor se plânge că nu are bani, dar dă averi pe panouri”, „Nicuşor n-are timp de 20 de ani nici să se însoare”, „Încrengătura penală din spatele lui Crin Antonescu”

Sau afirmaţii nesusţinute cu dovezi precum „Tripleta soroşistă vrea trupe roâneşti în Ucraina, este informaţia momentului, doamnelor şi domnilor, Crin Antonescu, dar şi Nicuşor Dan, candidaţii soroşişti vor să trimită ţara la război”. 

Încălcările

Art 3 (2) din Legea Audiovizualului: Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Codul Audiovizual: Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

 Art. 66 - În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau  culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică.

Art 40  (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de  vedere, trebuie precizat acest fapt.

A doua amendă, de 5.000 de lei a fost dată pentru „Ştirile România TV” şi „România Te Vede” din 15 februarie pentru un „cântec-manifest” cu Victor Ponta şi Călin georgescu vedete. Piesa a fost cântată de Radu Palaniţă, fost câştigător la Românii au Talent, potrivit anunţului de pe post, iar versurile au sunat astfel: 

Şi strig cât pot de tare, românul vrea schimbare,

Noi ne-am cam săturat, s-a terminat.
Chiar nu înţeleg ce vor ei să ne spună,
Precum că voturile se renumără,
La ce folos m-ai mai chemat şi votul liber eu pe 24 l-am mai dat
Şi dacă asta e democraţie, eu spun că doar ruşine să vă fie,
De jocuri de culise şi manevre eu vă spun că toată lumea e sătulă,
Asta sigur n-a fost o întâmplare,
E votul dat sigur din răzbunare pe voi, pe toţi, că sunteţi nişte hoţi.
Şi strig cât pot de tare, românul vrea schimbare,
Că mult prea mult a fost şi-am îndurat, s-a terminat.
Voi nici nu ştiţi cât doare, să pleci peste hotare,
Să laşi în urmă tot, să-ţi spui mereu la ce să mă întorc.
Pentru că voi n-aţi înţeles prea bine, ca şi românului să-i fie bine,
El a votat, v-a dezarmat şi asta la orgoliul vostru bine n-a picat
Şi-avem un scop comun de a alege, pe acel ce sigur nu ne mai prosteşte
Şi poate fi şi USR şi PNL şi PSD şi file din poveste,
Asta sigur n-a fost o întâmplare, e votul dat sigur din răzbunare, pe voi, pe toţi,
Că sunteţi nişte hoţi.
Şi strig cât pot de tare, românul vrea schimbare,
Că mult prea mult a fost şi-am îndurat, s-a terminat
Voi nici nu ştiţi cât doare, să pleci peste hotare,
Să laşi în urmă tot, să-ţi spui mereu la ce să mă întorc.

Sancţiunea a fost dată pentru încălcarea articolului din Codul Audiovizualului potrivit căruia „Publicitatea, pozitivă sau negativă, în legătură cu partide politice, oameni politici, mesaje politice este interzisă, cu excepţia perioadelor de campanie electorală.”

A treia sancţiune a fost tot o amendă de 5.000 de lei pentru încălcări în emisiunea „România Te Vede” din 23 februarie în care s-a vorbit despre „Ancheta banilor sifonaţi prin România la război”, „Propaganda iohannisto-soroşistă este disperată”, „Cum ne-au prostit cu covid-ul şi războiul”. 

În acest caz, CNA a considerat că s-a încălcat Art. 64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus