
CNA a sancţionat din nou România TV pentru derapaje din campania electorală pentru campania pe care i-a făcut-o lui Victor Ponta.
Este interesant mecanismul unora dintre derapaje: România TV a făcut ştiri până şi din clipurile de campanie postate de Ponta pe reţelele sociale. CNA a votat în unanimitate "pedeapsa": o somaţie.
Este vorba despre ştiri care acopereau inclusiv scandalul provocat de Victor Ponta după ce a afirmat într-un interviu că a ales să inunde România ca să nu se inunde Belgradul. România TV a „contraatacat” atunci cu titluri precum: „Reziştii vor moartea, Ponta a ales oamenii”, „Tupeul propagandei Iohannis-Soros care vrea cadavre”, „Ponta a inundat terenuri ca să nu moară oameni”.
Alte ştiri, care îl favorizau exclusiv pe Victor Ponta, erau doar preluări ale materialelor publicitare politice de pe conturile acestora de socializare, transformate în ştiri, după ce clipurile video au fost decupate astfel încât să nu mai apară marcajul „Material Publicitar Politic”.
„S-a muncit editorial", a spus ironic Mircea Toma. "S-a luat de pe pagina de Facebook un spot de 2 minute cu vizita la crescătoria de vite, în timp ce ştirile despre Nicuşor Dan sunt că bucureştenii bătrâni trebuie să se încălzească cu sticle cu apă cald”, a continuat membrul CNA, la adresa reprezentantei postului, directorul de programe Roxana Niculescu.
În final, acelaşi Mircea Toma a propus doar o somaţie pentru numeroasele încălcări de la România TV.
Mircea Toma:
„Am să propun o somaţie pentru toate aceste lucruri comise, pentru că legea nu permite altceva.
Sunt nişte monstruozităţi, din punctul meu de vedere, de comportament editorial iresponsabil, de o campanie fără nicio limită în favoarea unuia dintre candidaţi, cu dezavantajarea celorlalţi doi candidaţi, cu afirmaţii degradante despre ceilalţi doi candidaţi, şi cu afirmaţii lipsite de acoperire cum sunt cele că nu există probe că incendiul de la Colectiv ar fi provocat.
Este dincolo de ceea ce ar putea fi măsurat cu grijă cu instrumentele noastre juridice. Din ce avem noi la îndemână ca să putem evalua, din păcate nu există altă sancţiune decât somaţie.”
Acestea sunt încălcări din primele săptămâni de campanie electorală, iar decizia privind alegerile electorale („legislaţie specială) spune că pentru primele încălcări televiziunea trebuie mai întâi să fie sancţionată cu somaţie, urmând ca apoi sancţiunile să crescă gradual dacă televiziunea nu îşi corectează comportamentul.
De menţionat că sancţiunile grave de până acum, de suspendare a emisiei cu 10 minute şi cu 3 ore, au fost date invocând legsilaţia „obişnuită” a CNA, Legea Audiovizualului şi Codul de Reglementare în Audiovizual.
Redăm în continuare din discuţiile membrilor CNA cu reprezentanta televiziunii:
Mircea Toma, membru CNA:
„Aş traduce ceea ce am văzut ca fiind sediul de campanie al domnului Ponta, cam asta ar fi fenomentul publicitar la care am asistat.
Publicitate politică în cea mai clară abatere,a dică dincolo de dezechilibrul absolut care există, faptul că difuzaţi spot publicitari în ştiri mi se pare încălcarea cea mai severă.”
Roxana Niculescu, director de programe România TV:
„Puteam să ajung şi la această discuţie, dar eu când spun cu difuzarea spotului publicitar electoral în ştiri, că acelea nu au fost spoturi, au fost materiale pe care candidaţii, absolut toţi, şi le-au postat pe reţelele sociale în toată această perioadă de campanie electorală.
Faptul că am avut reclamaţii numai pentru ceea ce a postat candidatul Victor Ponta este explicabil. Nu aţi regăsit nicăieri din ceea ce ştiu eu, acele secvenţe cu candidatul Victor Ponta ca fiind spoturi electorale. Ele nu respectau absolut niciun fel de reglementare în ceea ce priveşte spoturile electorale.
Mai mult, le-aţi văzut difuzate într-o perioadă anterioară momentului în care noi am luat o sancţiune pentru o astfel de difuzare. Sunt uşor în dificultate, ţinând cont că noi am fost discutaţi şi rediscutaţi de fiecare dată.”
Mircea Toma, membru CNA:
„Suntem de acord cu un punct de vedere pe care l-aţi formulat că nu respectă niciuna dintre reglementări. Este un documentar pe care l-aţi difuzat la România în 60 de minute din 20 aprilie în care este foarte mult vorba despre domnul George Soros. (...) S-au făcut nişte afirmaţii interesante.
De exemplu: „George Soros i-a cerut lui Ponta să inunde Belgradul”, eroic, domnul Ponta s-a împotrivit şi nu a executat această „nobilă misiune” de a inunda Belgradul. „Soros finanţează mişcări pentru a declanşa războaie”. Sunt afirmaţii destul de importante.
„Soros a ordonat bombardarea Yugoslaviei”. Sunt cel puţin trei informaţii care m-au nedumerit şi vreau să ştiu dacă există vreo fărâmă de probă în spatele acestor afrimaţii care sunt un produs video, un documentar difuzat de postul dumneavoastră. Dacă nu vreţi să răspundeţi, nu răspundeţi, că pentru mine e cam acelaşi lucru.”
Roxana Niculescu: „Ştiu că pentru dvs e cam acelaşi lucru. De aceea, nu voi răspunde. Oricum, de ce îmi mai puneţi întrebarea? Oricum răspunsurile mele la orice fel de întrebări au fost degeaba.”
Care au fost emisiunile cu probleme:
- Punctul Culminant din 18 aprilie.
- Emisiunile de ştiri din 10, 11 şi 13 aprilie.
- Emisiunile din 14, 18, 19 şi 20 aprilie (un documentar despre Soros), 22 aprilie
Legislaţia încălcată:
Art. 6 - (1) Radiodifuzorii sunt obligaţi să asigure, în cadrul emisiunilor prevăzute în prezenta decizie, reflectarea desfăşurării campaniei electorale, cu respectarea următoarelor principii:
a) echitate - toţi candidaţii trebuie să aibă posibilitatea de a se face cunoscuţi electoratului;
b) echilibru în prezentarea activităţilor de campanie ale candidaţilor;
c) imparţialitate - tratarea tuturor candidaţilor în mod obiectiv şi echidistant.