Postul România TV a fost sancţionat de Consiliul Naţional al Audiovizualului din cauza ştirii despre concedierile masive de la Poşta Română. Jurnaliştii de la staţia de ştiri nu au verificat ştirea.
Materialul a fost difuzat pe data de 5 octombrie, în cadrul ştirilor România TV. Pe ecran titra: "Concedieri masive la cel mai mare angajator al statului."
România TV a primit o scrisoare de atenţionare de la CNA. În faţa membrilor a venit reprezentantul postului România TV, Roxana Niculescu.
Dorina Rusu, membru CNA:
"S-a făcut afirmaţia în emisiune că o să fie concediaţi nu ştiu câţi oameni până în noiembrie şi ei spun că nu este adevărat şi că oricum nu i-aţi întrebat. Toată chestiunea asta provoacă probleme în interiorul unei companii de dimensiunea Poştei."
Roxana Niculescu, reprezentant România TV:
"Este foarte adevărat, am remarcat şi eu cum dimensiunea reclamaţiei este mai mare decât dimensiunea ştirii. O ştire destul de prost redactată. Acolo era clar vorba despre un comunicat şi despre opinia Sindicatului din Poşta Română, adică reprezentanţii tuturor salariaţilor şi era vorba despre o negociere a Contractului Colectiv de Muncă.
Ştirea prost redactată, absolut prost redactată. Nu s-au făcut niciun fel de acuzaţii referitoare la vreo persoană anume din Poşta Română."
Dorina Rusu, membru CNA:
"Nu despre acuzaţii e vorba, ci despre afirmaţia care nu este reală, şi despre care ei spun că provoacă probleme. Nu ştiu de ce nu i-a întrebat nimeni. Nu cred că sunt şi ei ca doamna Clotilde Armand care nu răspunde."
Roxana Niculescu, reprezentant CNA:
"E adevărat, dar era fix perioada lunii octombrie când apăruse şi o ordonanţă de urgenţă cu scăderea cheltuielilor. deci exact pe partea cealaltă, ca până la finalul acestui an să nu se mai facă angajări în companiile de stat. Contextul era acesta.
Ştirea s-a difuzat o singură dată, şi v-am spus, dimensiunea reclamaţiei era mai mare decât dimensiunea ştirii. Cred că dacă noi am fi primit un punct de vedere de la Poşta Română referitor la această relatare de pe teren, cu siguranţă am fi dat şi punctul de vedere."
CNA a dat o scrisoare de atenţionare care invocă articolul 64 cu 1 b care spune că: "(1)În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un fapt sau un eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună credinţă."
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro