
Sancţiune-record pentru România TV de la CNA. Consiliul Naţional al Audiovizualului a taxat televiziunea de ştiri după o serie de emisiuni în care vizaţi au fost Crin Antonescu, candidat la preşedinţie din partea alianţei PSD-PNL, şi Sorin Grindeanu, ministru al Transporturilor.
Forul a votat în unanimitate suspendarea pentru 10 minute a programului obişnuit al postului pentru cele două campanii duse împotriva politicienilor. Sancţiunea va fi pus în aplicare joia viitoare, pe 1 mai după cum a subliniat Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, cel care a şi făcut propunerea.
Este vorba despre seria de emisiuni în care RTV a relatat pe larg despre viaţa privată a lui Sorin Grindeanu, despre care a spus că ar avea o relaţie intimă (cu detalii foarte specifice) cu Laura Vicol, fostă deputată PSD, aflată în acest moment în centrul scandalului Nordis. Iar pe de altă parte este vorba despre seria de emisiuni în care postul l-a acuzat pe Crin Antonescu că a fost „turnător”.
În cazul Sorin Grindeanu, postul a prezentat o serie de dezvăluiri ale jurnalistului clujean Liviu Alexa potrivit cărora Laura Vicol şi Sorin Grindeanu ar avea o relaţie, iar Vicol ar fi deja divorţată de afaceristul Vladimir Ciorbă. Tot pe post s-a spus că cei doi şi-ar pregăti de nuntă şi că şi-ar fi rezervat palatul Snagov pentru o zi din luna octombrie unde ar avea loc nunta.
În tot acest timp pe post au rulat numeroase burtiere care îl vizau pe Grindeanu, printre care „Grindeanu, înnebunit de jocurile sexuale cu neveste la mese”, „Ce spune Grindeanu despre nunta cu Laura Vicol”, „Combinaţia-şoc Vicol-Grindeanu: Banii Nordis”. Campania anti Grindeanu-Vicol a fost la România TV, cu mici excepţii, oră de oră sub formă de ştiri, analize şi comentarii, arată raportul de monitorizare al CNA.
Discuţiile de la România TV au ajuns şi într-o zonă scabroasă, din care cităm o întrebare a jurnalistului Dragoş Bistriceanu:
„Atât vreau să te întreb, Liviu. E interesant, e un pic contradictoriu. Spui că domnul Grindeanu „e amator de savarină”, ca să citesc tot din ancheta ta. În acelaşi timp ne spui că o va lua de soţie pe Laura Vicol. Adică, cum? Cum vine asta?”
Întrebare la care Liviu Alexa răspunde: „Îi place foarte mult delicatesele domnului Grindeanu. El a mai fost anturat şi a mai scris despre asta cu una dintre prietenele, să zicem, din gaşca doamnei Vicol. Nu mai n-are sens să dau detalii, că cert este că îi place să meargă la cofetărie. Asta putem să spunem.”
Într-o altă emisiune, moderatorul Victor Ciutacu a afirmat:
„Întâlniri pline de sex...doamnelor şi domnilor, de emoţie, ştiu, aş vrea să pun o întrebare. Sunt tulburat total pentru că pe mine m-a învăţat activitatea de privitor la televizor, domnule Chiriac, uitându-mă la regele nostru Dan Diaconescu, că el ne-a făcut oameni pe toţi în ţara asta ne-a lăsat moştenire o ţară de... Sunt întrebări la care lumea refuză să răspundă. Cum ar fi, domnule, domnul Grindeanu, aveţi sau nu priapism? Că de aici s-a pornit toată cavalcada asta.”
Cum s-a apărat televiziunea şi ce au spus membrii CNA
Roxana Niculescu, director de programe România TV:
„Ca o veche trăitoare pe aceste meleaguri, ca o cunoscătoare din punct de vedere al media, a campaniilor electorale, pot să vă spun că este o campanie atipică pentru absolut toate mijloacele de infromare în masă. Că astfel de acuzaţii aduse candidaţilor se fac şi pe postul România TV dar şi pe alte posturi, dar ştiu, Consiliul Naţional al Audiovizualului răspunde doar la reclamaţii. Cunosc acest lucru.
Referitor la domnul Crin Antonescu au fost prezentate toate punctele de vedere aflate în dezbatere pe parcursul celor trei zile. Este vorba despre fix trei zile în care s-a discutat acest subiect. (...) La emisiunile de dezbatere din această perioadă au fost reprezentanţii candidatului Crin Antonescu. Că au fost de la PSD sau de la PNL au fost prezenţi în emisiuni.
Referitor la documentele prezentate de foşti consilieri prezidenţiali, nu cred că noi, mă refer strict la cei care lucrează la România TV, pot pune la îndoială documente din perioada de mandat a lui Traian Băsescu.
Legat de subiectul Grindeanu- Vicol, directorul de programe al România TV a afirmat: „Suntem obişnuiţi pentru că suntem toţi trăitori ai acestor vremuri, povestea cu fotografiile este veche. Au făcut carieră şi s-au întâmplat foarte mult lucruri în urma unor fotografii. Singurul lucru pe care într-adevăr pot să spun chiar că îl detest este referitor la, nici nu vreau să o numesc posibilă, discutată poveste de dragoste între Laura Vicol şi Sorin Grindeanu şi modul în care ea a fost prezentată şi discutată în special de către cel de la care am preluat într-o primă etapă informaţiile şi anume Liviu Alexa.
Acolo, da, este vorba despre viaţă privată şi este vorba despre cu totul şi cu totul altceva. Ceea ce nu ne-a plăcut pe vremea lui Traian Băsescu şi a Elenei Udrea, iată că noi acum venim cu această poveste.”
Roxana Niculescu a continuat: „În rest, scandalul Nordis şi implicarea politicienilor în scandalul Nordis nu cred că este discutabilă. Aşa cum fotografiile, de ce au fost făcute publice, iarăşi nu cred că putem să spunem că nu trebuiau date fotografiile cu pricina. Laura Vicol are o singură problemă: că am spus că a divorţat de domnul Ciorbă. Nu am spus noi, a spus Liviu Alexan. Da, într-adevăr noi l-am găzduit pe Liviu Alexa şi da este un lucru pe care nu îl ştim, nu îl putem proba. Dezavuez modul în care noi am prezentat viaţa privată a familiilor Grindeanu şi Vicol Ciorbă.”
Dorina Rusu, membru CNA, a întrebat-o pe reprezentanta televiziunii de ce au considerat necesar să dea informaţii legate de numărul şi calitatea întâlnirilor sexuale presupuse dintre Laura Vicol şi Sorin Grindeanu. „De unde ştir domnul Alexa de câte ori şi cum şi ce fel de sex au făcut cei doi. Declaraţia dânsului a fost preluată de mai multe ori pe post. De ce s-a considerat că e necesar să spuneţi lucrul acesta de mai multe ori pe post.”
Roxana Niculescu: „Ce dovezi credeţi că putem avea? Intrăm într-o zonă....(...) Aceste infromaţii au fost spus fix la nivelul la care îl spuneţi şi dvs. A fost spus prima dată la România TV în emisiunea Andreei Creţulescu şi aţi văzut foarte clar că a existat intervenţie şi din partea andreei Creţulescu şi din partea lui Dragoş Bistriceanu care era şi el în studio, după care o singură dată au mai fost spuse, mult mai nuanţat, tot într-o intervenţie a lui Liviu Alexa, la Victor Ciutacu. referitor la probe pentru astfel de relaţii, îmi pare rău, dar...”
Monica Gubernat:
„Apropos de poziţia domnului bistriceanu, e cea legată de „savarină”? Şi ştiţi că aţi început programe de ştiri cu relaţia dintre Grindeanu şi Vicol. Aşa aţi început ştirile. Cu relaţia sexuală. V-aţi asumat ca fiind corectă această informaţie. V-aţi asumat-o.”
Valentin Jucan, vicepreşedintele CNA, a afirmat la momentul dezbaterilor:
„La subiectul Nordis, în opinia mea, cele mai flagrante încălcări sunt cele cu referire la viaţa privată a dl Sorin Grindeanu şi în egală măsură a doamnei Vicol, având în vedere că există totuşi nişte limite. Fac referire la articolul din Cod care spune că nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut în detrimentul vieţii private.
Faptul că dintr-o sursă externă, adică un jurnalist care nu este angajat al postului România TV, faptul că dintr-o sursă externă se fac acuzaţii, asta nu înseamnă că ele nu trebuie să fie probate. Sau că informaţiile se verifică prin difuzare. Verificarea unei informaţii nu se face prin publicare, prin difuzare, ci prin verificarea anterioară. Dincolo de ceea ce acest jurnalist a afirmat, postul a preluat informaţia ca atare prin text şi prin ştirile difuzate.
Textele le avem în rapoartele de monitorizare, de exemplu: „Grindeanu înnebunit de jocuri sexuale cu neveste”. Aici nu e vorba despre comportamente imorale, dar sunt nişte scenarii care nu au cum să reiasă din nişte fotografii şi nici măcar nu au fost probate în vreun fel. Vocea din off spune: „Amorezi cu întâlniri pline de sex”. Faptul că radiodifuzorul preia informaţiile şi ancheta unui alt jurnalist asta nu înseamnă că există o scuză. În momentul când preiei, îţi asumi ceea ce preiei.
În ce priveşte subiectul Crin Antonescu, de altfel ambele subiecte sunt de interes public, însă modul de prezentare, depăşesc modul echilibrat de prezentare.
La fel de important şi de interes este şi subiectul Crin Antonescu. Până la momentul în care candidatul Crin Antonescu a oferit primele clarificări şi mai ales după ce a publicat nota respectivă, hai să spunem că înţelegem întrebările pe care mass-media şi le adresează, putem să înţelegem analizele, însă după momentul în care Crin Antonescu publică nota respectivă, după ce se clarifică faptul că CNSAS nu l-a declarat colaborator al Securităţii, respectiv „Turnător”, aşa cum spune postul. Deci după această dată nu a existat o echilibrare a subiectului ci din contră. Au apărut personaje care fac referire la nişte documente care nu au fost supuse unor analize de credibilitate. (...)
Au apărut acele „croşetări” legate de cum anume a beneficiat Crin Antonescu de faptul că a mers la Securitate şi a „turnat”, pentru că pe burtieră era titrat „Crin a turnat. Sistemul i-a dat necolaborare”. Practic postul se angajează în a contrazice ce spune autoritatea, ceea ce e perfect în regulă, dar trebuie să o faci cu probe. Este o construcţie de campanie care este cumva pe acelaşi tipologie şi de aceea le-am văzut împreună, a campaniei dedicate lui Sorin Grindeanu, în care cu cât cu cât persoana în cauză clarifică sau spune că s-a adresat instanţei, cu atât campania este mai acerbă, creşte.
(...) Faptul că cele două persoane intră sau nu intră în direct, nu exonerează postul de la a fi echilibrat. Asta nu înseamnă că dacă ei nu vin, înseamnă că primeşte undă verde la a construi aceste campanii. De ce le numesc campanii. Ele nu se desfăşoară într-o emisiune sau în două sau în trei. Ele au continuitate. Există o continuitate atât în interiorul programului în aceeaşi zi, în emisiunile de dezbatere dar şi în cele asumate sută la sută de post, adică cele informative, cât şi din punct de vedere al zilelor şi perioadei de desfăşurare.”
Ionel Palăr, membru CNA:
„Mă voi referi doar la subiectul crin Antonescu. Era absolut normal atâta timp cât domnia sa este candidat şi om politic ca acest subiect să fie în dezbatere, dar felul în care s-a prezentat acest subiect. Vreau să spun că dacă te detaşezi de viaţa politică, nu cunoşti persoana, şi stai aşa şi analiza îţi poate lăsa impresa că este vorba despre un monstru. un monstru careş licean fiind, avea o capacitate extraordinară de dedublare, de a da nişte declaraţii împotriva colegilor, care şi-a construit o carieră întreagă numai pe delaţiuni. Din punctul meu de vedere nu mai e nimic legat nici de logica unei campanii electorale.
Dar totuşi pentru 30 de ani de la Revoluţie în care avem libertatea de a spune tot ce gândim, cred că e mult prea mult. Ce este cel mai tragic este că deşi foarte mulţi dininvitaţi nu au trăit acele vremuri îşi dădeau cu presupusul. (...) Mi se pare că s-a depăşit mult bariera. Va trece şi campania electorală, dar totuşi rămân nişte televiziuni, nişte oameni, şi nişte profesionişti care vor trebui... va mai trebui să ne şi uităm unii în ochii altora. Asta pe mine mă doare pentru că fabrici de demolat destine şi de a distruge vieţi...”
Mircea Toma, membru CNA:
„Eu am urmărit subiectul „Crin Turnător” pe mai multe televiziuni. Nu se poate face o comparaţie cu ce s-a întâmplat aici. Adică, se ascultă alte puncte de vedere, se spune că „e posibilă să fie”, subiectul a fost dezbătut pentru că este foarte important. Dar să faci din asta o...nu pot să găsesc un cuvânt academic pentru termenul de „tăvăleală”, dar este o uriaşă diferenţă între ce se întâmplă pe unele posturi de televiziune care într-adevăr dacă stai doar cu ochii aici, seznzaţia este de campania electorală care a luat-o razna. Dar în media n-am avut senzaţia că a luat-o razna.”
Ştire în curs de actualizare
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro