Skip to main content

MĂSURI EXTREME. Mihail Neamţu - AUR a cerut „suspendare parţială” pentru 10 zile a emisiei B1 TV. Stelian Negrea l-a numit „pion al Rusiei” şi „cal troian rusesc”. Ce a decis CNA?

 
MĂSURI EXTREME. Mihail Neamţu - AUR a cerut „suspendare parţială” pentru 10 zile a emisiei B1 TV. Stelian Negrea l-a numit „pion al Rusiei” şi „cal troian rusesc”. Ce a decis CNA?

FĂRĂ PRECEDENT. Parlamentarul AUR Mihail Neamţu, preşedinte în comisia de cultură din Camera Deputaţilor a cerut măsuri dure împotriva televiziunii B1 TV, după o ceartă pe care a avut-o în timpul unei emisiuni moderate de Laura Chiriac cu jurnalistul Stelian Negrea.

Publicitate

Neamţu a cerut o pedeapsă drastică, care a mers până la oprirea emisiei zece minute pe mai multe zile (lucru fără precedent în istoria audiovizuală). Ce a obţinut, pentru că a obţinut ceva? În continuare.

Negrea i-a spus lui Neamţu că este „un pion al Rusiei”, „cal troian rusesc”, „Ieşi afară! La Moscova cu tine! Cu George Simion al vostru, cu toţii!”

În urma jignirilor aduse de Negrea, Mihail Neamţu a părăsit emisiunea. Moderatoarea Laura Chiriac a asistat aproape impasibilă la tot acest moment, spunând un anemic „Îmi pare rău, domnul Neamţu!”

După această întâmplare, deputatul AUR a făcut o reclamaţie la CNA, lungă de şase pagini, în care a cerut ca postului să i se dea amendă maximă dar şi alte sancţiuni la pachet care nici măcar nu există în legislaţia audiovizuală. 

„Având în vedere caracterul profund agresiv, coordonat, calomnios şi dezechilibrat al emisiunii difuzate dc postul B1 TV în data de 16 martie 2025, în care am fost supus unui tratament mediatic ostil, cu grave încălcări ale legii şi ale normelor deontologice, solicit Consiliului Naţional al Audiovizualului să dispună următoarele măsuri ferme şi proporţionale cu gravitatea faptei”, spune Neamţu în reclamaţia sa către CNA. 

Parlamentarul AUR a solicitat următoarele: 

  • Amendă maximă – Conform Legii audiovizualului, se cere aplicarea unei sancţiuni pecuniare maxime pentru încălcări grave şi repetate ale legislaţiei. Amenda maximă potrivit legislaţiei audiovizuale este de 200.000 de lei. 
     
  • Suspendarea parţială a emisiei – Se solicită suspendarea emisiei B1 TV pentru 30 de minute pe zi, timp de 10 zile, însoţită de afişarea unui mesaj informativ despre sancţiune. (nu există în lege)
     
  • Dezminţire publică – Postul ar trebui obligat să difuzeze o dezminţire oficială, în acelaşi format şi interval orar, cu asumarea responsabilităţii editoriale.
     
  • Instituirea unei monitorizări stricte şi continue asupra postului B1 TV – Se cere supravegherea conţinutului difuzat de B1 TV timp de 60 de zile pentru a preveni recidiva. (nu există în lege)
     
  • În caz de recidivă, solicit aplicarea sancţiunii prevăzute de art. 90 alin. (l) lit. c) din Legea audiovizualului: suspendarea integrală a emisiei postului Bl TV pentru 24 de ore.

Gravitatea extremă a derapajului mediatic din 16 martie nu poate fi minimalizată. A fost o executare mediatică în direct, într-un spaţiu public naţional, cu implicaţii majore asupra reputaţiei mele, a siguranţei familiei mele şi a încrederii în presă.

Dacă CNA nu sancţionează drastic o astfel de abatere, se creează un precedent toxic şi periculos. care pune în pericol orice voce publică şi încurajează abuzul mediatic sub masca informării. Prim urmare, solicit o reacţie rapidă, fermă şi proporţională cu nivelul de agresiune la care am fost supus”, a mai spus Mihail Neamţu în mesajul său către CNA. 

În urma vizionării imaginilor din emisiunea din 16 martie, CNA a votat sancţionarea televiziunii B1 TV cu o somaţie pentru „lipsă de echilibru” întrucât reacţia moderatoarei Laura Chiriac a fost aproape inexistentă în momentul conflictului dintre cei doi invitaţi, Mihail Neamţu şi Stelian Negrea.

Dorina Rusu, membru CNA: „Domnul Neamţu a fost în studio. Foarte rar au fost ocazii de când sunt în CNA când un personaj care a fost în studio a făcut plângere la CNA pentru că el nu s-a putut apăra. (...)

În timpul emisiunii nu a zis nimic, dar reacţionează după două săptămâni. Dânsul este preşedintele Comisiei de Cultură , bănuiesc că ar trebui să cunoască legea audiovizualului. Mă mir că ne cere nouă să aplicăm sancţiunea de suspendare parţială a emisiei B1 Tv pentru o perioadă de minimum 10 zile consecutive.

După aceea spune că postul trebuie să afişeze 10 zile în intervalul afectat un mesaj static, clar, vizibil şi redactat într-un limbaj accesibil în care să precizeze că a fost sancţionat de CNA. Să oblige postul să dezmită oficial că dânsul este agent rus şi să instituim o monitorizare strictă şi continuă asupra postului B1 TV pentru o perioadă de minimum 60 de zile.

Noi trebuie să respectăm legea audiovizualului. Obligaţia noastră, indiferent despre cine este vorba, este să aplicăm legea şi codul. Aceste lucruri despre care vorbeşte domnul Nemaţu aici nu sunt prevăzute în felul acesta în lege şi în cod.

Nu avem cum să aplicăm ceva care nu există şi care ar fi împotriva legii. De aceasta nu înţeleg că dânsul care trebuie să vegheze că noi trebuie să respectăm legea încearcă să ne convingă să nu o respectăm. ”

De cealaltă parte, Georgică Severin, membru CNA, a spus: 

„Eu nu am sesizat, şi am o simpatie pentru Laura Chiairac, să-i fi cerut domnului negrea să dovedească afirmaţiile grave făcute despre interlocutor. Toate acele afirmaţii făcute trebuie dovedite şi trebuia să-i ceară să le dovedească. (...)

Doamna Chiriac are suficientă experienţă şi ştim bine că în asemenea situaţii există metode ca să se rezolve. Iar faptul că domnul petiţionat Mihai Neamţu a făcut după două săptămâni această reclamaţie este dreptul lui legal şi nu e treaba noastră. V-aş ruga să tratăm subiectul ca în cazul oricărui petiţionar.

Faptul că dânsul face confunzii legate de lege, faţă de sancţiunile care se pot acorda, este problema domniei sale. problema noastră este să verificăm ce s-a întâmplat în emisiune şi să acţionăm în acord cu Legea audiovizualului.”

Legislaţia încălcată: 

Art. 66 din Codul audiovizualului:

„În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie asigurate imparţialitatea şi echilibrul şi să fie favorizată libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”; 
 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus