Skip to main content

COMUNICAT. „1700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania” la final: peste 75.000 de participanţi, concurs naţional de eseuri pentru pasionaţi de istorie

 
COMUNICAT. „1700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania” la final: peste 75.000 de participanţi, concurs naţional de eseuri pentru pasionaţi de istorie

COMUNICAT. Peste 75.000 de urmăritori online la un eveniment despre cultura evreiască în Germania, cu ambasadorii Germaniei şi Israelului la Bucureşti, cu şefii misiunilor diplomatice române la Berlin şi Viena şi cu ministrul culturii, Lucian Romaşcanu. 

Publicitate

Evenimentul - „1700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania”.

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Înainte de detalii, câteva informaţii:

• Pe 26 ianuarie, în preziua Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, a avut loc cea de-a patra şi ultima conferinţă online cu tema „1700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania”

• Peste 75.000 de persoane au urmărit în direct sau în înregistrare cele trei conferinţe organizate până acum în cadrul acestuoi proiect

• La această ultimă conferinţă au participat reprezentanţi de marcă ai mediului diplomatic, precum ambasadorii Germaniei şi ai Israelului la Bucureşti şi şefii misiunilor diplomatice române la Berlin şi Viena, dar şi ministrul român al Culturii

• În cadrul evenimentului, participanţii au denunţat recrudescenţa manifestărilor de antisemitism şi intoleranţă

• Ca încheiere, Complexul Educaţional Laude-Reut a lansat concursul naţional de eseuri pe tema combaterii antisemitismului şi a extremismului în lume şi a importanţei studierii Istoriei Holocaustului

• Eseurile câştigătoare vor fi premiate şi publicate în cartea-martor a proiectului, care se va lansa în primăvara acestui an, la Parlamentul României

În anticiparea Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului, care a avut loc pe 27 ianuarie, la 77 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, Complexul Educaţional Laude-Reut a găzduit, pe 26 ianuarie, cea de-a patra şi ultima conferinţă din proiectul „1700 de ani de istorie şi cultură evreiască în Germania”.

În cursul celor trei conferinţe derulate anterior în cadrul acestui proiect, peste 75.000 de persoane au urmărit evenimentul în direct sau în înregistrările postate pe pagina de Facebook a Laude-Reut.

Manifestarea, o iniţiativă a guvernului federal german care a constat într-o amplă serie de câteva sute de evenimente culturale desfăşurate în cursul ultimelor 12 luni în mai multe state europene, a fost organizată în România sub auspiciile Ambasadei Germaniei la Bucureşti, în parteneriat cu Ambasada Israelului, a Ambasadei României la Berlin, alături de Fundaţia Magna Cum Laude-Reut, Fundaţia Reut şi Complexul Educaţional Laude-Reut şi cu sprijinul Fundaţiei M&V Schmidt.

Odată cu finalizarea acestui proiect, Complexul Educaţional Laude-Reut a lansat în întreaga ţară concursul de eseuri pe tema combaterii antisemitismului şi a extremismului în lume şi a importanţei studierii Istoriei Holocaustului.

Competiţia se va desfăşura pe trei categorii de participanţi: elevi din clasele IX-XII, cadre didactice (cu specialitatea Istorie), respectiv publicul larg.

Concursul va fi jurizat de o echipă de experţi şi va debuta pe 1 februarie, urmând a se încheia pe 28 februarie. Eseurile desemnate câştigătoare vor fi premiate şi publicate în cartea-martor a proiectului, care se va lansa în primăvara acestui an, la Parlamentul României.

La conferinţă, a cărei înregistrare poate fi urmărită pe pagina de Facebook a Laude-Reut, au participat E.S. Peer Gebauer (ambasadorul Germaniei la Bucureşti), E.S. Adriana Stănescu (ambasadoarea României în Germania), E.S. David Saranga (ambasadorul Israelului în România), E.S. Emil Hurezeanu (ambasadorul României la Viena), dl. Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii, doamna Veronica Schmidt, vicepreşedinte al Fundaţiei M&V Schmidt, Maia Morgenstern, directoarea Teatrului Evreiesc de Stat, dl Andrei Kovacs, preşedintele Asociaţiei „321-2021” şi dl Ion M. Ioniţă, editorialist al revistei Historia.

„Astăzi, vom încununa un an pe care Guvernul Federal al Germaniei l-a dedicat celor aproape două milenii de atestare documentară a evreilor pe pământ german.

Doresc să îmi exprim întreaga apreciere faţă de contribuţia adusă la promovarea şi diseminarea mesajului nostru de către numărul impresionant de elevi, profesori şi public larg – peste 75.000 de-a lungul celor trei sesiuni de până acum – din şcoli şi universităţi din România, Israel şi Germania”, a declarat Tova Ben Nun-Cherbis, preşedintele şi fondatoarea Complexului Educaţional Laude-Reut.

E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel în România:

„Proiectul de faţă se încheie cu o zi înainte de Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului. Au trecut 77 de ani de când a avut loc această tragedie, în care 6 milioane de evrei au fost torturaţi şi ucişi.

O ţară care timp de secole le-a fost casă a devenit un loc pentru tortură, umilinţă, indiferenţă şi moarte. Regimul nazist a încercat să le răpească identitatea şi demnitatea şi să-i reducă la un simplu număr.

Din păcate, trecerea timpului nu a eliberat şi lumea de ură şi antisemitism. În faţa extremismului, trebuie să ne amintim mereu şi să le reamintim celorlalţi despre ororile trecutului, pentru ca o astfel de lume a terorii să nu mai poată exista vreodată.

Rememorând lecţiile istoriei, putem învăţa din ele. În timp ce ne aducem aminte de vremurile bune, dar şi de cele pline de suferinţă, consolidăm punţile de prietenie dintre generaţii şi culturi. Şi acest proiect a reuşit întocmai să fie o călătorie educaţională şi culturală de celebrare şi amintire”, a spus E.S. David Saranga, ambasadorul statului Israel în România.

E.S. Peer Gebauer, ambasadorul german la Bucureşti

„Acest act de comemorare, al reamintirii trecutului, este de o maximă importanţă – nu pur şi simplu pentru a ne aminti ceva ce s-a petrecut înainte, ci, înainte de toate, reprezintă o obligaţie. Le-o datorăm celor peste şase milioane de evrei ucişi în Holocaust şi nenumăratelor alte victime să le păstrăm amintirea.

De aici derivă pentru noi obligaţia de a ne asigura că o astfel de încălcare de neînţeles a normelor de civilizaţie nu se va mai îmtâmpla vreodată. «Never again» este o obligaţie şi o promisiune pe care trebuie să o facem cu toţii.

De asemenea, este extrem de important pentru că ne obligă să luăm atitudine în faţa tuturor formelor de antisemitism, a tuturor formelor de crime motivate de ură, a tuturor formelor de discurs al urii, şi în special împotriva tendinţelor de a neglija trecutului, de a nega Holocaustul, de a distorsiona faptele”, a afirmat E.S. Peer Gebauer, ambasadorul german la Bucureşti.

Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii:

„Preşedintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, spunea că în istorie cultura evreilor a conferit strălucire culturii germane. Pot spune, fără să mă înşel, acelaşi lucru despre contribuţia culturii germane şi evreieşti în România. Nu ar fi fost ceea ce este cultura românească de acum fără scânteile de geniu ale celor care şi-au lăsat amprenta – nefiind români ca naţionalitate, dar fiind români ca simţire – în România.

Nu pot să nu-l nominalizez pe Reuven Rubin, un mare pictor de origine română, care a fost şi primul ambasador al statului Israel în România. Faptul că acum se studiază istoria Holocaustului – şi mă mândresc că sunt unul dintre senatorii care au susţinut şi au votat această lege în Parlamentul României – este foarte important, pentru că nu trebuie să lăsăm să se mai repete ceea ce s-a întâmplat atunci. Cultura este prima chemată să împiedice asemenea repetări ale istoriei în părţile ei negre”, a declarat Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii.

Veronica Schmidt, vicepreşedintele Fundaţiei M&V Schmidt:

„De aproape patru ani, fundaţia noastră susţine Complexul Educaţional Laude-Reut pentru promovarea învăţământului cu predare în limba germană. Trebuie să-i învăţăm pe cei mici că ei construiesc o lume mai bună, mai frumoasă, prin talentul şi educaţia lor, şi nu în ultimul rând prin imaginaţia lor.

Ei, copiii, fac istoria, iar dumneavoastră găzduiţi şcoala din care vor pleca mai departe aceşti copii, pe care îi numesc copiii lumii – pentru că vorbesc toate limbile, pentru că ştiu istoria, pentru că ştiu să construiască un viitor mai frumos”, a spus doamna Veronica Schmidt, vicepreşedintele Fundaţiei M&V Schmidt.

Complexul Educaţional Laude-Reut mulţumeşte Ambasadei Israelului în România, Ambasadei Republicii Federale Germane la Bucureşti, Ambasadei României în Germania şi Ambasadei României în Austria, Fundaţiei M&V Schmidt, doamnei Maia Morgenstern şi echipei Teatrului Evreiesc de Stat, domnului Ion M. Ioniţă, precum şi inspectorilor de istorie din Capitală şi din Iaşi, Vaslui, Suceava, Sibiu, Bacău, Craiova, Curtea de Argeş şi Timişoara, care continuă să susţină importanţa studierii Istoriei Holocaustului în toate liceele din România.


Despre Complexul Educaţional Laude-Reut

În cele peste două decenii de existenţă sub tutela Fundaţiei R.S. Lauder, Complexul Educaţional Laude-Reut, acreditat pentru toate nivelurile de învăţământ, a atins performanţe neobişnuite, garantate de oferta educaţională, dar şi de pregătirea individualizată a elevilor, de către profesori selectaţi cu exigenţă, ceea ce i-a permis obţinerea autonomiei graţie îndeplinirii criteriilor de performanţă stabilite de fondatori.

Oferta educaţională Laude-Reut include învăţământ teoretic bilingv (cu predare în română şi engleză) la profilurile real şi umanist, bacalaureat la limba ebraică, proiecte şi parteneriate internaţionale (cu Ministerul Educaţiei din Israel, cu programele Comenius şi Grundtvig ale UE, precum şi festivalul de comunicare de marketing Cannes Lions), vizite internaţionale de studiu, schimburi de elevi şi profesori cu şcoli din Europa şi Israel, pregătire academică timpurie: cursuri de Business şi Legal English, comunicare, media, diplomaţie, relaţii internaţionale, public speaking şi debate.

Cursurile sunt furnizate şi certificate de parteneri academici de prestigiu din România şi din străinătate: Institutul Diplomatic Român din cadrul Ministerul Afacerilor Externe, Cannes Lions România, British Council, Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy din cadrul Raphael Recanati International School a Reichman University (Israel).

Pe lângă promovabilitatea de 100% la examenul de bacalaureat, în sesiunea din iulie, timp de 9 generaţii de la înfiinţarea liceului, rezultatele academice deosebite şi procentul impresionant de elevi olimpici la disciplinele din trunchiul comun, Laude-Reut are un punct forte în oferta extracurriculară consacrată drept punct de referinţă pentru sistemul de învăţământ preuniversitar din România: artă şi multimedia pentru grădiniţă şi şcoala primară, business, media şi diplomaţie pentru liceu, ore şi cluburi de limbi străine (engleză, ebraică, franceză, spaniolă, italiană, germană, chineză), de jurnalism, fotografie, informatică, robotică, arte, teatru, dans, instrumente muzicale, matematică, şah, sport etc.


Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus